10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjResedinta unui afacerist a fost aruncata in aer

Resedinta unui afacerist a fost aruncata in aer

• O echipa de experti a luat probe de la locul exploziei si incearca sa stabileasca tipul de explozibil folosit in incercarea de a distruge imobilul • Speriati de bubuitura, localnicii din satul gorjean Crasna de Vale au crezut ca in zona s-a prabusit un avion • Comisarul-sef Ion Voinescu, prim-adjunctul comandantului Inspectoratului Judetean de Politie Gorj, a declarat ca in citeva zile vor fi facute publice rezultatele de laborator


O explozie care s-a produs la o vila din Crasna de Vale, judetul Gorj, a bagat spaima in locuitorii satului. Incidentul s-a petrecut la sfirsitul saptaminii trecute si a pus in alerta intreaga politie din zona, precum si conducerea Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Gorj. Explozia produsa simbata seara s-a auzit de la o distanta de peste un kilometru si a fost anuntata la Serviciul 112 de vecinii controversatului om de afaceri Pavel Nicovala. Vila nu era locuita, iar in zona nu exista retea de gaze. „Stateam in casa la televizor, vorbeam cu nevasta despre copii. La un moment dat, s-a auzit o bubuitura, mai tare ca la traznet, de am zis ca s-a crapat cerul. Initial, am zis ca a picat un avion linga padure, dar spre ziua am aflat ce s-a intimplat. A venit politia si m-a intrebat, dar eu ce sa le spun? Nu stiu ce fel de dinamita au folosit sau cum de a explodat, dar asa ceva nu am mai vazut“, a povestit unul dintre vecinii lui Nicovala.


In urma cu un an, i-a mai fost incendiat un magazin


Vila lui Pavel Nicovala are un etaj si a fost construita la o distanta de peste 200 de metri de drumul care trece prin sat. In apropierea casei se afla citeva grajduri in care omul de afaceri creste vaci. Primarul din Crasna, Aurel Vamvu, a precizat ca vila era pazita in permanenta, numai ca in seara exploziei paznicul a lipsit in mod inexplicabil. Zidul din spatele casei a fost spulberat, iar peretii camerelor si citiva stilpi de sustinere ai cladirii au fost serios avariati. „Eu nu am avut voie sa intru, dar au venit cei de la Arme si Serviciul Special din SRI pentru a lua probe. Au stat toata ziua acolo. Se zice ca ar fi pus dinamita si ca ar fi detonat-o de pe deal. E foarte aproape, pentru ca vila e la marginea padurii. Constructiile de acolo au fost facute pe un fond de dezvoltare rurala. A ramas o gaura imensa, peretii crapati. La parter stateau baietii care aveau grija de vite si apoi si-a luat un paznic, dar baiatul asta nu a fost in noaptea aceea acolo, din cite am aflat“, a afirmat edilul din Crasna. Surse din cadrul IJP Gorj au precizat ca ar putea fi vorba si despre explozia unei grenade defensive, insa testele de laborator vor indica exact care a fost cauza exploziei. „S-a lucrat in zona. Tot ce s-a prelevat a fost dus la laborator si urmeaza sa fie stabilita si natura exploziei. Deocamdata, nu ne putem pronunta nici in legatura cu explozia, nici in ceea ce priveste eventualii suspecti. Ancheta este in desfasurare“, a declarat comisarul-sef Ion Voinescu. Omul de afaceri Pavel Nicovala, reprezentant al firmei de constructii EDVAUR, a mai avut probleme si anul trecut, cind i-a fost incendiat un magazin situat chiar in centrul comunei.


Afacerile lui Nicovala, anchetate de procurori


Omul de afaceri Pavel Nicovala a devenit cunoscut prin numeroasele fonduri externe cistigate prin Programul SAPARD si prin alte programe cu finantare externa sau de la bugetul statului. Nicovala a intrat la inceputul acestui an in vizorul politistilor si al procurorilor pentru modul in care firma EDVAUR Novaci a realizat mai multe lucrari de pietruire, reabilitare si intretinere de drumuri, in noua comune din Gorj. Finantarea a fost asigurata din bugetul consiliului judetean. EDVAUR a efectuat 14 lucrari, iar anchetatorii au incercat sa stabileasca daca omul de afaceri a incasat bani fara sa realizeze proiectele pe care si le asumase prin cistigarea licitatiilor. Firma lui Pavel Nicovala a beneficiat de cinci proiecte SAPARD, dintre care trei executate impreuna cu alta firma, valoarea lucrarilor fiind de 130 de miliarde de lei vechi. In principal, a fost vorba de lucrari de alimentare cu apa, inclusiv in comuna Crasna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS