16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalEuropa se pregateste sa ne trinteasca usa in nas

Europa se pregateste sa ne trinteasca usa in nas

Gerhard Schroeder afirma ca aderarea României la UE ar putea fi aminata cu un an


Din nou, Europa vorbeste despre aminarea aderarii României. Aflat in plina campanie electorala, cancelarul german Gerhard Schroeder sustine ca Bucurestiul s-ar putea alatura „celor 25“, insa in 2008, mai tirziu cu un an decit termenul prevazut initial.


România si Bulgaria vor face parte din comunitate, chiar daca momentul aderarii ar putea fi aminat cu un an, a afirmat cancelarul german, citat de Deutsche Welle. Este pentru prima data cind Gerhard Schroeder aduce in discutie posibilitatea decalarii termenelor stabilite pentru aderare. Pina acum, dintre oficialii de la Berlin, contracandidata sa in alegerile anticipate din acest an, Angela Merkel, nu numai ca cerea ca România sa se alature UE in 2008, dar dorea chiar si redeschiderea negocierilor cu Bucurestiul. Demersul sau a fost respins insa de parlamentul de la Berlin. Ceea ce nu inseamna insa ca liderii crestin-democratilor germani au renuntat la idee.


Intr-un interviu acordat recent Deutsche Welle, Graham Watson, presedintele grupului liberal-democrat in Parlamentul European, vorbeste de opozitia politicienilor germani, dar nu numai, fata de integrarea României in 2007.


„Am sesizat si eu mesajele din ce in ce mai puternice si mai stridente din partea crestin-democratilor europeni si in mod special a celor din Germania cu privire la aminarea admiterii României in 2007. Imi pare foarte rau sa aud asemenea voci si din partea socialistilor francezi“, a afirmat Watson. El a adaugat insa ca important este ca Bucurestiul sa intreprinda suficient de rapid reformele angajate pentru a obtine din partea Comisiei Europene un raport favorabil in toamna acestui an si pentru a se putea respecta termenul de 2007.


Comisia Europeana si-a inceput deja evaluarile si a trimis si scrisori de avertizare României, in care se atrage atentia asupra intirzierilor. La inceputul lunii iulie, un oficial european declara, citat de BBC, ca datele primite la Bruxelles sugereaza nevoia unei aderari. Si asta pentru ca Bucurestiul are nevoie de mai mult timp pentru a face reforma in domeniile in care sint semnalate intirzieri. Acelasi oficial sustinea, insa, ca este posibil ca activarea clauzei de salvgardare sa nu fie facuta in octombrie, indiferent de concluziile Raportului de tara. Potrivit BBC, aceasta varianta este luata in calcul de multi diplomati europeni. Astfel, decizia de aminare ar putea fi anuntata dupa un alt raport de monitorizare, in primavara lui 2006 sau chiar mai tirziu.


Banii, un obstacol


In afara de angajamentele suplimentare asumate in fata UE, un alt obstacol pentru respectarea termenului de 2007 il reprezinta neintelegerile privind perspectivele financiare ale Uniunii. Deocamdata, nu se intrevede gasirea unei solutii rapide in aceasta privinta. Mai mult, valul de atentate din Marea Britanie, tara care detine pina la sfirsitul anului presedintia UE, au lasat in plan secundar discutiile pentru buget, o atentie mult mai mare fiind data luptei impotriva terorismului. Chiar daca se va gasi o solutie rapida in privinta banilor pentru perioada 2007-2013, potrivit unui studiu al Oxford Analytica, România si Bulgaria sint in pierdere, fondurile pe care cele doua tari ar fi trebuit sa le primeasca diminuindu-se o data cu negocierile de la Bruxelles.


Discutiile in jurul politicilor agricole comunitare, cheia neintelegerilor intre statele membre, in care Marea Britanie joaca un rol important, ar putea duce, in ultima instanta, la aminarea aderarii. România are, dupa Polonia, cea mai mare pondere a populatiei angajate in sectorul agricol, insa eficienta acestui domeniu este departe de a fi la standardele cerute de UE. Mai putini bani pentru dezvoltare rurala si agricultura – care este unul dintre sectoarele pentru care România a primit deja avertizari – pot ridica mari probleme pentru indeplinirea cerintelor UE pina in ianuarie 2007.


Boc: „Sintem in grafic“


La Bucuresti, insa, politicienii nu par foarte afectati de avertismentele Uniunii Europene. Emil Boc sustine ca „România este inca in grafic“. „Si putem spera ca 1 ianuarie 2007 sa fie data integrarii in UE, cu conditia ca noi sa ne facem treaba aici, acasa“, a declarat ieri liderul PD. Si colegul sau de partid, ministrul de interne, Vasile Blaga, nu crede ca se va lua acum o decizie de aminare a aderarii. El si-a exprimat convingerea ca se va tine cont de performantele României si Bulgariei pe parcursul procesului de aderare. In schimb, senatorul PNL Teodor Melescanu apreciaza ca, din pacate, problemele care exista in Bulgaria, in crearea noului guvern, si problemele care exista in România, creeaza o vulnerabilitate care poate duce la acest rezultat. „Cred ca asta arata cit de important este ca in perioada urmatoare sa ne concentram eforturile pe ceea ce este esential“, este de parere Melescanu. Cit priveste vinovatia politicienilor in cazul unei decizii nefavorabile României, liderul PNL spune ca acestia „pot fi vinovati de aminarea aderarii la UE daca ratam acest obiectiv“. „Daca nu, din contra, trebuie sa fie felicitati“, a adaugat Melescanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS