24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua Minerului, sarbatorita fara fast in Valea Jiului

Ziua Minerului, sarbatorita fara fast in Valea Jiului

Ziua Minerului a fost sarbatorita in Valea Jiului fara prea mult fast, minerii preferind sa se bucure de ziua libera alaturi de familii. Pentru politicienii din teritoriu a fost un bun prilej de a iesi in mijlocul oamenilor si a-si face propaganda electorala, in conditiile in care se vorbeste despre posibile alegeri anticipate. Cei mai multi s-au adunat la spectacolele in aer liber, acolo unde seara dedicata celor ce trudesc in subteran s-a sfirsit dupa miezul noptii cu focuri de artificii.


Atit la exploatarile miniere, cit si la monumentele ridicate in cinstea minerilor decedati in subteran, liderii politici s-au inghesuit sa depuna coroane de flori.


La Mina Lupeni, unde la 6 august 1929, pe timpul grevei, au fost ucisi 22 de mineri, organizatorii au tinut sa-i incoloneze pe cei prezenti si sa se deplaseze in pas de defilare, coloana fiind condusa de fanfara minei.


In schimb, minerii au refuzat sa participe alaturi de politicieni si celelalte oficialitati la ceremoniale, multi dintre ei acuzindu-i ca au distrus mineritul. „Parca ar conduce mineritul pe ultimul drum“, a afirmat un miner, uimit de pasul de defilare cu care se duceau coroanele. Organizatorii au reusit sa adune public, pentru ca Ziua Minerului sa nu treaca neobservata. La spectacolele artistice din Petrosani si Lupeni au luat parte citeva sute de persoane.


Recompense oferite in cadru restrins


Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, si toti locotenentii sai din timpul mineriadelor au fost recompensati de actuala conducere a Ligii Sindicatelor Miniere cu ocazia Zilei Minerului. Actuala conducere a Ligii sustine ca recompensele, care constau din diplome, medalii si plachete omagiale, s-au acordat deoarece in aceste zile se implinesc si 15 ani de la infiintarea Ligii si sint conferite liderilor de sindicat pentru activitatea depusa. Numai ca, desi initial aceste recompense ar fi trebuit acordate intr-un cadru festiv, liderii au fost chemati la sediul Ligii Sindicatelor Miniere, pentru a le fi inminate distinctiile, cu o zi inainte de sarbatoarea propriu-zisa. Diploma si medalia lui Miron Cozma i le va duce fratele acestuia, pentru ca fostul lider are interdictie de a intra in Valea Jiului.


Cozma – lider politic!?


Miron Cozma este, potrivit apropiatilor acestuia, pe punctul de a intra in politica. Constantin Cretan, presedintele Ligii „Miron Cozma“, organizatie care a facut numeroase demersuri pentru eliberarea lui Cozma din inchisoare, sustine ca isi va schimba numele organizatiei, iar noua formatiune va fi condusa de fostul lider al minerilor din Valea Jiului. De altfel, Cozma, inca de la eliberarea din penitenciar, a lasat sa se inteleaga faptul ca are de gind sa isi infiinteze un partid al minerilor si muncitorilor. Ideea infiintarii unei astfel de formatiuni politice a mai avut-o in urma cu sapte ani, alt lider de sindicat, Ioan Napau, fost primar al orasului Lupeni, insa nu s-a concretizat din lipsa membrilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS