11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAccident de munca mortal la Electrocarbon

Accident de munca mortal la Electrocarbon

La societatea slatineana Electrocarbon a mai murit un om. Victima, Costel Vlad, de 44 de ani, din Slatina, era preparator in Sectia carbura. Angajatul era marti, 2 august, in tura de dimineata. Oficial, i s-a facut rau in jurul orei 14.00. A fost dus la cabinetul medical, de unde s-a chemat o ambulanta. A sosit o Dacie break, care nu era dotata cu aparatura de resuscitare. Asistenta de pe ambulanta a chemat alt echipaj, cu doctor de data aceasta. Nici aceasta masina nu era dotata cu aparatura de resuscitare. La 14.22, ultima ambulanta sosita, a treia, dotata cu toate cele necesare, nu i-a mai fost de folos lui Costel Vlad. S-a consemnat decesul muncitorului.


Intrebarile n-au intirziat sa apara. De ce nu s-a folosit ambulanta societatii? De ce nu a vorbit un cadru medical cu personalul de la Serviciul de Ambulanta? O societate atit de mare de ce nu are defibrilator. Se pare ca au fost patru victime intoxicate cu gaze, numai ca s-a raportat numai cazul lui Costel Vlad, care a decedat.


„Ni s-a spus sa trimitem o ambulanta, fara nici o precizare“


Reprezentantii Serviciului Judetean de Ambulanta au declarat ca din datele transmise de persoana care a facut solicitarea n-au reusit sa afle daca victima este barbat sau femeie sau ce i s-a intimplat. „Ni s-a spus sa trimitem o ambulanta, fara nici o precizare. Am primit un telefon prin care ni se cerea o ambulanta la Electrocarbon, fara sa ni se spuna despre ce este vorba, nici macar daca este femeie sau barbat. Am intrebat ce s-a intimplat, ce a suferit cel pentru care s-a facut solicitarea si mi s-a spus: «Nu stiu nimic. M-a pus domnul inginer sa chem o ambulanta». Am trimis ambulanta care era la rind, o Dacie break, cu o asistenta. Aceasta a transmis, cind a ajuns la fata locului, ca victima se afla in stop, asa ca am mai trimis o ambulanta si medicul. Toate ambulantele noastre au insa tub de oxigen, asa ca nu se poate spune o asemenea enormitate. Ambulanta de tip C – Arti, singura masina care are tot echipamentul, era plecata cu medic la o solicitare pe strada Zavoiului, la o cardiaca, pe care a si transportat-o la spital. Imediat ce a fost libera, am trimis-o la Electrocarbon, desi dr. Morlova ne transmisese ca victima intrase in stop de peste zece minute“, a declarat dr. Radu Nuca, aflat la dispeceratul Servicului de Ambulanta.


A fost un singur caz sau patru?


Rudele au aflat de la colegii de serviciu ca lui Costel i se facuse rau inca de dimineata. A anuntat ca nu se simte bine, numai ca nu a fost luat in seama. In jurul orei 13.30, starea lui s-a agravat. Le-a spus colegilor ca nu mai poate respira. A fost transportat la punctul medical, unde se pare ca i s-a acordat primul ajutor. Considerind ca situatia il depaseste, conform declaratiilor directorului general al societatii, Fanel Gusoi, medicul a dispus sa se cheme o ambulanta. Nu se recunoaste, in schimb, varianta lansata de angajatii uzinei. Alti trei colegi au anuntat ca se simt rau. Acestora li s-a acordat primul ajutor la timp si si-au revenit. Conform variantei neoficiale, Costel Vlad a fost „uitat“ undeva deasupra cuptorului, iar cind cineva si-a amintit de el, nu s-a mai putut face nimic. Directorul Fanel Gusoi respinge toate zvonurile.


Tata a sapte copii


Costel Vlad avea sapte copii, dintre care patru minori. Baiatul cel mare, Claudiu, sufera de o boala a inimii, nu se poate angaja. Dan, de 19 ani, are si el probleme de sanatate si de asemenea nu poate lucra. Valentin implineste 17 ani spre sfirsitul acestei luni. E inscris la o scoala de ucenici si isi doreste sa-si ajute familia. In grija sotiei mai sint: Alexandru, de opt ani, Valentina, de sapte ani, Iustina, de sase ani si Nectaria, de trei ani si jumatate.


Chiar daca sotia si copiii nu mai locuiau cu Costel, de inmormintare se vor ocupa sotia si rudele. „Nu mai stateau impreuna. Se intilneau, isi vorbeau, el isi vizita copiii. Le cumpara mincare, bunuri, chiar daca le platea pensie alimentara. Ii vizita, nu era nici un fel de problema. Sotia e credincioasa, merge foarte des la biserica, iar lui i s-a parut prea mult“, a spus nepoata celui decedat, care pentru citeva zile a devenit mama micutilor.


Se pare ca Vlad a mai suferit si in trecut accidente de munca. „De multe ori a venit cu oase rupte, pentru ca i-a cazut un container pe picior, cu mina ranita! N-a fost prima data. Ce e acolo, numai cine a lucrat poate sa spuna“, a mai spus Florina Vlad. Se pare ca Electrocarbonul a fost si locul de unde a mincat o piine, dar si un blestem pe capul familiei Vlad. Mama lui Costel a lucrat peste 20 de ani acolo si a suferit mai multe accidente. N-a mai rezistat si, hotarind sa ingrijeasca fiul cu probleme pe care il avea acasa, s-a pensionat. Un frate al lui Costel a murit, cu multi ani in urma, „inghitit“ tot de Electrocarbon.


„Nu exclud nici o posibilitate“


Inspectorul-sef Eugen Mitu, de la Inspectoratul Teritorial de Munca Olt, a spus ca la dosar s-au atasat si declaratii ale martorilor. Singurul amanunt nou in declaratia martorilor este ca, intr-adevar, in cursul zilei Costel Vlad ar fi vomitat, fapt care confirma ca salariatul a acuzat starea de rau. Ancheta nu se va incheia decit dupa ce Medicina Legala va prezenta concluziile privitoare la cauza mortii.


Medicul legist care a efectuat necropsia, Flauviu Lesnic, a declarat: „N-am pornit de la nici o ipoteza. Nu exclud nici o posibilitate. Am luat in calcul, in schimb, ca factor favorizant, hipertermia“.


Ceea ce l-a nemultumit pe medic a fost intirzierea cu care s-a primit de la Parchet adresa pentru efectuarea necropsiei. „Nu am fost anuntati marti. Ni s-a adus la cunostinta cazul de-abia cind am intrebat, ieri-dimineata (joi dimineata – n.r.)“, a mai spus Lesnic.


Se vorbeste ca procurorul care se ocupa de caz ar fi „inghitit“ informatia furnizata, probabil, din intreprindere, conform careia deasupra cuptorului de coacere s-ar fi inregistrat in acel moment… 31 de grade Celsius. Afara erau peste 35 de grade Celsius.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS