21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitistii si vamesii ridica un pasaport pe minut

Politistii si vamesii ridica un pasaport pe minut

In primele doua zile ale acestei saptamini, 1 august, ora 0.00 – 3 august, ora 4.30, politistii de frontiera au ridicat, in vederea trimiterii catre serviciile comunitare de pasapoarte emitente, 3.114 pasapoarte ce apartin cetatenilor români care nu au respectat termenul legal de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, chestorul Neculai Burnichi – adjunct al Inspectorului General al Politiei de Frontiera Române.


Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 28/2005, „masura suspendarii dreptului de folosinta a pasaportului poate fi luata si impotriva persoanei care a savirsit in strainatate fapta de cersetorie, constatata potrivit legii, precum si impotriva persoanei returnate in baza acordurilor de readmisie incheiate de România cu alte state si impotriva cetatenilor români care au depasit, in mod nejustificat, termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit“. „Ordonanta este menita sa armonizeze o directiva europeana in domeniul prevenirii imigratiei ilegale“, a explicat chestorul Burnichi.


Pasaportul poate fi suspendat pe o perioada de la unu pina la cinci ani. Daca un cetatean român este gasit la intrarea in tara ca a depasit limita prevazuta de lege pentru sederea in alt stat, fara documente justificative, politistii de frontiera procedeaza la retinerea documentului de calatorie pentru care elibereaza o chitanta. Nu ramin fara pasapoarte cei care poseda contracte de munca valabile. Intr-un talon sint precizate justificarile pentru care acea persoana a intirziat la revenirea in tara, dupa care urmeaza ca talonul impreuna cu pasaportul sa fie trimis la institutia care a eliberat acest document. In termen de 15 zile, persoana ramasa fara pasaport trebuie sa aduca justificarile. De asemenea, organele care verifica veridicitatea documentelor justificative trebuie sa dea un raspuns negativ sau pozitiv in termen de 30 zile. Pasaportul poate fi suspendat pe o perioada de unu pina la cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS