16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDupa moartea regelui Fahd, printul mostenitor Abdallah va prelua tronul

Dupa moartea regelui Fahd, printul mostenitor Abdallah va prelua tronul

Regele Fahd al Arabiei Saudite, internat de citeva saptamini intr-un spital din Riyad, a incetat ieri din viata, au anuntat surse apropiate familiei regale saudite. Palatul Regal anuntase, la sfirsitul lunii mai, ca regele Fahd a fost internat pentru analize medicale, dupa ce, in ultimii ani, starea sa de sanatate s-a deteriorat in mod constant. In virsta de 84 de ani, regele Fahd, care a preluat puterea in 1982, nu mai conducea de facto regatul din 1995, cind a suferit o embolie cerebrala.


Printul mostenitor Abdallah ben Abdel Aziz va deveni noul suveran saudit, iar ministrul apararii, Sultan ben Abdel Aziz, va deveni print mostenitor. Abdallah ben Abdel Aziz conduce de facto Arabia Saudita din 1995 si a trebuit sa faca fata situatiei dificile create dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Criticile severe formulate de Statele Unite la adresa autoritatilor saudite, acuzate ca dau dovada de toleranta fata de terorism, au fost motivate de faptul ca 15 dintre cei 19 autori ai atentatelor de la 11 septembrie au fost sauditi, la fel ca Ossama ben Laden, liderul retelei teroriste Al-Qaida.


Printul Abdallah a declansat o lupta ferma impotriva partizanilor retelei Al-Qaida, autorii unei serii de atentate singeroase, cu atit mai mult cu cit acestia au atacat direct regimul saudit si pe cetatenii straini care locuiesc in regat.


Relatii strinse cu Casa Alba


Abdallah mentine legaturi directe cu presedintele George W. Bush, cei doi lideri vorbind frecvent la telefon, in pofida influentului curent neoconservator care sustine campania antisaudita din Statele Unite. Printul mostenitor a efectuat de curind o vizita la ferma din Texas a presedintelui Bush, avind parte de o primire cordiala care a demonstrat relatiile personale excelente dintre cei doi oameni de stat, dar si ameliorarea relatiilor dintre cele doua tari dupa atentatele de la 11 septembrie.


Cu ocazia unei vizite efectuate de printul mostenitor in Statele Unite, in aprilie 2002, cei doi lideri au discutat pe tema unui plan de pace pentru Orientul Mijlociu, la initiativa lui Abdallah. Adoptat la summit-ul arab de la Beirut, din martie 2002, acest plan, care a ramas fara consecinte, propunea Israelului normalizarea relatiilor cu lumea araba in schimbul retragerii din toate teritoriile arabe ocupate. Constient de sentimentul de furie al lumii arabe, printul Abdallah nu a autorizat folosirea teritoriului saudit ca baza pentru invadarea Irakului in 2003.


Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol al lumii


Arabia Saudita detine peste o patrime din rezervele mondiale de petrol. Membra a OPEP, Arabia Saudita este, totodata, si cel mai mare producator si exportator de petrol la nivel mondial, productia sa fiind in momentul de fata de 9,5 miliarde de barili pe zi, iar capacitatea de productie de 11 miliarde de barili pe zi. Ministrul petrolului, Ali Nouaimi, a anuntat insa ca regatul mizeaza pe o sporire a acestei capacitati pina la 12,5 miliarde de barili pe zi in urmatorii patru ani. De asemenea, acesta a precizat ca Arabia Saudita are in vedere o dublare a rezervelor nationale de petrol, pina la 460 de miliarde de barili. In privinta rezervelor de gaze naturale, acestea sint estimate la aproximativ sase miliarde de metri cubi. Produsul Intern Brut al Arabiei Saudite pe 2004 s-a ridicat la 249 de miliarde de dolari. Aproape 70 la suta din veniturile statului sint asigurate de petrol. Datoria publica a regatului la sfirsitul lui 2003 se ridica la 176 miliarde de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS