12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRegia de Apa imprumuta bani pentru a-si achita datoriile

Regia de Apa imprumuta bani pentru a-si achita datoriile

Gheorghe Popescu sau Tatian Tudorache ar putea ramine someri


Regia Autonoma de Apa (RAA) Craiova va contracta un imprumut de 25 de miliarde de lei de la BCR Craiova, pentru a-si acoperi cheltuielile. Banii sint pentru acoperirea facturilor restante catre Regia de Termoficare Craiova, termenul de rambursare fiind de 12 luni. Pentru ca imprumutul sa fie acceptat, consiliul local trebuie, mai intii, sa isi dea acceptul de a garanta creditul, deoarece RAA Craiova nu are in proprietate bunuri. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a precizat ca restantele erau de citiva ani, iar decizia a fost luata pentru a inlesni activitatea regiei de termoficare, care se pregateste pentru iarna. Aceasta se ocupa cu administrarea hidrofoarelor, cu ajutorul carora regia de apa pompeaza apa la etajele superioare.


„Trebuia sa rezolvam cumva situatia, deoarece termoficarea avea la rindul ei datorii la ELECTRICA si aceasta ameninta ca ii va intrerupe curentul. In acea situatie, revizia anuala nu ar mai fi fost posibila, iar furnizarea apei nici atit. Din propriile incasari, desi au crescut, nu puteam sa dam toti banii o data“, a precizat Nedelescu. Conform legii, hidrofoarele ar trebui sa apartina RAA Craiova, insa, in baza proiectului, ele au fost distribuite termoficarii.


Dupa ce a primit asigurarea ca isi va recupera facturile restante, Regia de Termoficare Craiova a trebuit sa promita, la rindul ei, ca va plati datoriile catre SC ELECTRICA SA. Conform declaratiilor viceprimarului Nedelescu, RAA Craiova a incasat de la inceputul anului aproximativ zece miliarde de lei din suma care reprezenta debitele neincasate. Prin contractul de management incheiat intre primarie si directorul Popescu, o data ce acesta a cistigat concursul, se stipula ca suma minima pentru tot anul sa fie de 15 miliarde de lei.


In ceea ce-i priveste pe cei care si-au platit datoriile din cele sapte asociatii de proprietari carora regia le-a intrerupt furnizarea apei calde, incepind din luna iunie acestia au posibilitatea sa se racordeze separat la retea.


„Aveau datorii intre un miliard si cinci miliarde de lei. Nu ii mai puteam tolera pentru ca, in caz contrar, riscam sa intram in iarna cu debite tot mai mari. Desi pina luna trecuta nu acceptam sa incheiem contract separat cu proprietarii de apartamente, ci doar cu asociatiile, situatia s-a schimbat din cauza sumelor mari care trebuie recuperate. Craiovenii s-au aratat interesati. Pina acum chiar am emis citeva autorizatii“, a incheiat viceprimarul.


Municipalitatea intentioneaza, cel mai probabil din 2006, sa comaseze ambele regii, asa cum a fost pina in 1994. Reforma va afecta insa si organigrama, restructurarile fiind iminente.


Primul care va ramine somer va fi unul dintre cei doi directori executivi, Gheorghe Popescu de la Regia de Apa sau Tatian Tudorache, de la Regia de Termoficare. Urmatorii pe lista sint directorii adjuncti, inginerii-sefi si contabilii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS