13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCiinii vagabonzi nu pot fi adunati de pe strazi

Ciinii vagabonzi nu pot fi adunati de pe strazi

In ciuda sutelor de reclamatii care s-au strins la Primaria din municipiul Vulcan, edilii nu sint lasati sa adune ciinii vagabonzi de pe strazi. Primarul Gheorghe Ile spune ca a intilnit frecvent situatii in care cetatenii s-au opus prinderii maidanezilor, in timp ce alti oameni l-au amenintat din cauza ca patrupedele le-au muscat copiii. „Nu mai stiu ce sa fac. Am adoptat metode conform legilor si totusi sint pus in situatia de fi linsat pe strada atunci cind e vorba sa adun ciinii, iar altii vin sa ma ameninte ca sint prea multi ciini care ii ataca. Joi, o femeie a venit revoltata, pe buna dreptate, ca un maidanez i-a atacat nepotica. Nu mai avem solutii, sintem intr-o situatie fara precedent“, a precizat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.


Reclamatii din toate partile


Pina in prezent, primarul a primit sute de reclamatii de la persoane fizice, de la reprezentanti ai asociatiilor de proprietari sau ai institutiilor de invatamint, care au solicitat sa fie prinsi maidanezii de pe strazi. Altii, reprezentanti ai unor ONG-uri, care se considera iubitori de animale, reclama zilnic faptul ca patrupedele sint adunate de pe strazi si duse in adapost si cer primarului sa fie lasate libere. Acesta a reusit sa realizeze un adapost conform cerintelor, unde ciinii care sint adunati de pe strazi ajung sa fie tratati si de unde pot fi recuperati de iubitorii de animale, contra unor sume de bani, potrivit unei hotariri a Consiliului Local al municipiului Vulcan. Aici, ciinii sint tinuti 15 zile, dupa care sint eutanasiati, la recomandarea unor medici de specialitate. Chiar si metodele de prindere sint conform legii, la Vulcan hingherii actionind cu pistoale cu tranchilizante si cu laturi. Cu toate acestea, nu sint adunati mai mult de patru, cinci ciini zilnic, pentru ca hingherii sint atacati de cei care-i apara.


Taxe si locuri de plimbare pentru ciini


Primarul a incercat sa creeze conditii legiferate prin hotariri de consiliu, prin care cei ce doresc un ciine sa aiba posibilitatea de a adopta unul. Oricine vrea sa rascumpere un ciine, o poate face, iar primarul sustine ca-i va da si gratis, numai sa nu mai ajunga pe strazi, dar nu toti fac ceea ce spun. „I-am dat unei femei 30 de ciini o data, numai sa-i duca unde stie ea, dar au fost si oameni care i-au luat si i-au lasat pe strazi si situatia nu poate fi tolerata la nesfirsit. Si eu sint iubitor de ciini si am trei acasa, dar nu sint de acord cu cei care ii lasa liberi“, a spus Gheorghe Ile. Conform HCL nr. 74/2005, pentru revendicarea unui ciine prins de serviciul de ecarisaj, iubitorii de animale trebuie sa plateasca 291.000 de lei vechi – cheltuieli de capturare, 180.000 de lei – cheltuieli cu tratamentele, atunci cind este cazul, iar la Vulcan exista oameni dispusi sa plateasca si mai bine de un milion de lei vechi, numai sa-si recupereze maidanezul. Nu toti insa ajung sa fie ingrijiti si plimbati in locurile care vor fi special amenajate pentru ei si ajung din nou pe strazi. Mai mult, primarul sustine ca haite de ciini lasati liberi in oras au ajuns sa se salbaticeasca si sa urce la munte, acolo unde chiar si momirlanii au reclamat ca maidanezii le ataca animalele. Ciinii vagabonzi risca sa devina un adevarat pericol, in timp ce „iubitorii de animale“ il impiedica pe primar sa aplice legea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU