5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSinistratii din Cimpeni - Dolj s-au incaierat pe ajutoare

Sinistratii din Cimpeni – Dolj s-au incaierat pe ajutoare

Trei masini de haine au fost epuizate in doua ore


Nu au luat numai sinistratii, a luat tot satul, dupa cum a marturisit primarul Constantin Nica. In drum spre casa, unii sateni s-au oprit la circiuma, ocazie cu care si-au strigat unii altora cite-n luna si-n stele. La ora 11.00, in fata portii de la caminul cultural, lumea statea buluc si privea printre uluci la cei care manipulau sacii cu ajutoare.


Din cind in cind, cineva comenta pe la colturi: „Ia uite! E a doua oara cind ia si nu i-a fost inundata casa. Sa vedeti la mine ce a fost…“. Primarul Constantin Nica striga la oamenii din subordine care se ocupau de distribuire.


Doua batrine s-au injurat pentru un sac cu haine


In dreptul circiumei aflata la citiva zeci de metri, doua batrine s-au incaierat pe un sac cu haine. Cea mai artagoasa era Ioana Popa, de 60 de ani, care a inceput sa traga de Lelioara Matei, de 80 de ani, spunind la toata lumea ca era al doilea transport pe care batrina il ducea acasa. Þata Ioana s-a pus pe injurat si s-a domolit cu greu, la interventia oamenilor din sat, care savurau o bere rece la terasa circiumei, in timp ce verificau sacii capatati. „Hai, zi ce-si trebuie. Un furou? Iti dau eu“, i-a zis un client mai vesel, in timp ce scotocea prin haine. In cele din urma, Ioana Popa a inceput sa explice cu ciuda: „Eu nu am luat haine si nu-mi trebuie. Vreau sa donez, pentru ca am doi baieti plecati la Italia. I-am vazut ca se ingramadesc acolo sa ia haine. Mie nu-mi trebuie. Unii au luat de mai multe ori si doar primarul e vinovat. Am auzit ca aseara unii dintre ei au intrat in camin si si-au luat pe alese paturi dintre cele mai bune. Au plecat acasa cu sacii, i-au dat peste gard!“. „Ea a luat de doua ori, a luat si ieri un sac“, a continuat femeia, aratind cu capul spre batrina cu care se certase cu citeva minute mai inainte. „Nu e-adevarat. Eu n-am luat ieri.  Pai ce, va luati dupa ea? Asta sade numa-n circiuma. Eu sint femeie batrina, am 80 de ani…“, se scuza batrina .


Fostul primar din Pielesti se da sinistrat


Dupa acest episod incins pe un sac cu ajutoare, Aurel Mitrache ne duce sa vedem casa inundata a bunicii sale, Ioana Catanoiu, de 85 de ani. Mitrache nu vrea haine, vrea ciment sa refaca o parte din imobilul afectat. Ne arata nivelul pina la care a urcat apa dupa ce a rupt stavilarul de beton si ne povesteste cum a scapat batrina de la inec iesind in strada. Apoi spune ca autoritatile au uitat-o pe batrina, nesarindu-i in ajutor cu nimic. „Au venit niste fete de la o comisie sa vada pagubele. S-au uitat prin casa, au notat ceva si au plecat. Mie nu-mi trebuie haine vechi. Vreau materiale de constructii, ca sa-i fac macar o camera batrinei“, a spus Aurel Mitrache. Ilarie Tereujanu, fost primar in Pielesti din partea FSN in perioada 1992-1996, se plinge ca nu-i este recunoscut dreptul de sinistrat si ne conduce la o casa mostenita de la parinti, afectata de viitura. „Casa e mostenire de la mama. A venit o comisie de la prefectura si a spus ca nu sint calamitat. Sub cuvint de onoare daca am luat macar o lingura de ciment. Cum sa plec eu, fost primar, cu sacul de haine in spinare? Eu vreau doar atit sa zica: am fost afectat sau nu?“, a spus acesta. Este adevarat, casa in care locuieste in prezent nu a suferit stricaciuni de pe urma inundatiilor, deoarece este asezata pe deal.


Primarul Nica: „N-au luat doar cei afectati. Tot satul a luat…“


Pe la prinz, circul impartirii ajutoarelor continua. Primarul Nica a ordonat sa se dea drumul la porti si sa ia fiecare ce pofteste. In acel moment, s-a iscat o animatie de nedescris. Fiecare proba cite ceva: un batrin tocmai isi gasise un palton, o femeie cintarea din ochi o fusta, in timp ce o adolescenta tinea de par capul unei papusi si ii cauta corpul in gramada. Altii au pindit momentul oportun si au pus mina pe cite un televizor, pe care s-au asezat apoi, in semn ca e adjudecat, si se uitau nepasatori la harmalaia din jur. In drum spre casa, unii s-au oprit la o terasa sa bea o bere si sa controleze ce e in saci. Unele femei cautau sa vada ce e mai de pret si… la moda. „Cind te-o vedea Ion imbracata in aia…“, i-a aruncat peste umar un satean de la masa, unei femei absorbite de operatiune. „Ce vreti sa faceti cu pozele? Nu ne filmati pe noi! Ce, vreti sa ne facem de ris? De-aia ride Europa de noi“, ne-au luat mesenii la rost, apoi unul dintre ei a ridicat berea in semn de salut. Incins si el de soare, primarul Nica s-a retras la o bere rece in circiuma. La un moment dat, unul dintre subalterni a intrat agitindu-se: „Domn’ primar, sa ne tinem la ei, acum vor sa ia mobila“. „Lasa-i ba sa ia, cit sa mai fie?“, a replicat primarul, cu lehamite. Apoi ne-a explicat: „Au venit trei masini incarcate cu alimente, imbracaminte si ceva mobilier. Acu’ le dadui a treia oara la toti. N-ai cum sa impaci pe toata lumea. Dar a fost destul, n-au luat doar cei afectati. Tot satul a luat…“. Totusi, pesedistul Nica nu scapa ocazia sa arunce o sageata catre vicele liberal Dan Dica: „Mai e o nemultumire: vreo 50 de persoane n-au apucat ciment. Au venit 1.800 de saci, dintre care 600 au fost pentru biserica. Dar eu n-am fost cind s-au impartit, a fost viceprimarul Dan Dica, de la PNL, care a mai dat si dupa preferinte. Am vorbit la prefectura, le-am comunicat care e situatia si au spus c-o s-o rezolve. Le-am trimis tabelul“. Inspre amiaza, citiva sateni intirziati carau spre casa ultimele lucruri. Angajatii primariei inspectau magazia goala in care fusesera ajutoarele, pregatindu-se s-o inchida. Deocamdata, asta a fost tot. Pina data viitoare!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU