10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal2.550 de miliarde de lei, refacerea zonelor calamitate

2.550 de miliarde de lei, refacerea zonelor calamitate

Inundatiile din aceasta luna au afectat 603 localitati din tara, au distrus complet 2.583 de case si au acoperit cu apa 149.577 de hectare de teren agricol si 11.735 de hectare de finete si pasuni. In mai putin de o saptamina au fost inundate 14.751 de locuinte si 18.274 de anexe gospodaresti, peste 6.100 de localnici fiind nevoiti sa-si paraseasca imobilele in care locuiau. Au fost afectati aproximativ 43 de kilometri de drumuri nationale, 353 de kilometri de drumuri judetene, 1.187 de kilometri de drumuri comunale, 569 de poduri si 1.147 de podete. Numai in judetele Bacau, Braila, Galati si Vrancea, apele au maturat de pe fata pamintului 2.364 de case si au distrus partial 3.968 de locuinte. Peste 5.800 de locuitori au fost evacuati. Pe linga imensele pagube materiale lasate in urma, inundatiile au facut si victime: 22 de localnici au fost ucisi de ape.


Acum, apele au inceput sa se retraga, iar localnicii, ajutati de autoritati, incearca sa refaca, deocamdata, locuintele si drumurile de acces. In acelasi timp, reprezentantii guvernului cauta si vinovatii. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca, de ieri, a fost declansata operatiunea „Gaterul“, in care politia, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor vor verifica autorizatiile de functionare a gaterelor. „Am inceput aceasta operatiune, dar s-a dat vestea rapid. Cu exceptia a doua gatere pe Valea Trotusului, restul sint inchise“, a precizat ministrul Blaga. El a adaugat ca va fi analizata si situatia betonierelor: „Acestea sint asezate unde nu trebuie, linga poduri, de aceea apele si-au schimbat cursul. Majoritatea au autorizatie de functionare pentru un an. Concluziile preliminare sint interesante“.


Pe de alta parte, Blaga a spus ca in judetul Galati, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a decis sa permita cetatenilor sa darime casele distruse in proportie de peste 80 la suta. In acelasi timp, el a anuntat ca mai sint 20 de localitati izolate: 14 in Vrancea si sase in Bacau: „Drumurile de acces vor fi refacute in cel mult patru zile. Exceptie vor face localitatile Agas si Asau, unde podurile de acces vor fi refacute in mai mult de sase luni“. Guvernul a adoptat, in sedinta de ieri, noua acte normative privind alocarea de fonduri pentru sinistrati si pentru refacerea zonelor afectate de inundatii.


Astfel, Ministerul Administratiei si Internelor a primit suma de 2.550 de miliarde de lei pentru inlaturarea la nivel judetean a efectelor inundatiilor. Banii vor fi trimisi consiliilor judetene, prefectii avind obligatia sa verifice modul de utilizare a acestora. De asemenea, Ministerului Agriculturii i-au fost alocate 390 de miliarde de lei pentru plata de despagubiri in cazul a 42.000 de hectare de teren agricol care au asigurari. Ministerul Mediului a primit 500 de miliarde de lei pentru refacerea digurilor. Guvernul a mai aprobat alocarea a 15 miliarde de lei, reprezentind ajutoare umanitare pentru familiile ale caror case au fost complet distruse. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca persoanele aflate in aceasta situatie vor primi cite opt milioane de lei.


Totodata, el a anuntat ca 1.000 de copii din zonele afectate de inundatii vor fi trimisi gratuit in tabere si ca sinistratii vor mai primi si alte ajutoare umanitare. Pe de alta parte, Tariceanu a declarat ca Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va primi fondurile necesare pentru refacerea infrastructurii.


Ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, a precizat ieri, inainte de sedinta de guvern, ca „in una dintre ultimele sedinte am primit 500 de miliarde de lei si am facut si o rectificare interna in vederea inceperii lucrarilor de reconstructie“. El a adaugat ca refacerea totala a infrastructurii va dura un an si jumatate.


Totodata, autoritatile au anuntat ca lucrarile de amenajare a unor bazine hidrografice din judetele Arges, Bacau, Prahova si Vrancea vor fi realizate cu fonduri acordate de Banca Europeana de Investitii (BEI), valoarea totala a proiectelor ridicindu-se la 57,7 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS