24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA inceput vaccinarea populatiei din zonele afectate de inundatii

A inceput vaccinarea populatiei din zonele afectate de inundatii

Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj este in plina actiune de evaluare a situatiei medico-epidemiologice din zonele afectate de inundatiile din ultimele zile in vederea luarii masurilor corespunzatoare. In ultimele zile, inspectorii compartimentului de medicina preventiva ai DSP Dolj au mers pe teren in zonele afectate si au concluzionat ca, deocamdata, situatia este sub control, neexistind persoane disparute sau cu afectiuni infecto-contagioase.


Reprezentantii DSP Dolj sustin ca in principalele comune afectate – Bralostita, Dragotesti, Ghercesti, Mischii, Murgasi, Pielesti si Robanesti – s-au luat masurile necesare in astfel de situatii pentru prevenirea aparitiei unor focare de infectie. „S-a efectuat catagrafierea gospodariilor inundate, a fintinilor colmatate si a persoanelor afectate de inundatii si neimunizate in vederea vaccinarii. De asemenea, s-a trecut la supravegherea epidemiologica permanenta a populatiei din zonele afectate, impreuna cu medicii de familie, pentru depistarea activa a eventualelor cazuri de imbolnavire si, nu in ultimul rind, informarea populatiei cu privire la masurile igienico-sanitare care trebuie respectate pentru evitarea imbolnavirilor“, a precizat dr. Bebe Martin, director executiv adjunct Medicina Preventiva din cadrul DSP Dolj. Directorul adjunct a mai spus ca, pina in prezent, au fost imunizate majoritatea persoanelor din zonele inundate in perioada 2 – 4 iulie.


Aveti grija de unde beti apa


Pentru prevenirea aparitiei si extinderii unor focare de boli transmisibile, Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj a emis o serie de recomandari in sprijinul locuitorilor afectati de inundatii.


Este obligatorie respectarea riguroasa a regulilor de igiena personala, in special spalarea corecta a miinilor inainte de servirea mesei si dupa folosirea toaletei, folosirea pentru baut sau prepararea mincarurilor numai a apei provenind din surse autorizate (reteaua publica de aprovizionare cu apa in urban si fintini supravegheate sanitar in rural), fierberea apei daca nu exista siguranta ca este potabila. Deseurile menajere si animaliere trebuie depozitate numai in locuri special amenajate. Nu trebuie neglijate nici urmatoarele reguli elementare de igiena a apei si a alimentelor: spalarea abundenta cu apa a fructelor si legumelor crude, evitarea imbaierii in lacuri, balti sau surse improvizate, neautorizate sanitar, evitarea contactului insectelor (muste etc.) cu alimentele, mincarea gatita si tacimurile, distrugerea vectorilor (tintari, muste, sobolani etc.). In cazul in care aveti rani, apelati la asistenta medicala de urgenta pentru vaccinare impotriva tetanosului. In caz de febra, varsaturi, diaree, tuse, eruptie pe piele, ingalbenirea pielii (icter), apelati la asistenta medicala de urgenta pentru diagnostic si tratament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS