20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPotopul lui Noe s-a mutat la Murgasi

Potopul lui Noe s-a mutat la Murgasi

De citeva zile, asupra Murgasiului s-a abatut potopul. Nori negri s-au adunat deasupra caselor si cimpurilor prevestind dezastrul. La citeva minute dupa ce incepe ploaia torentiala, totul se transforma intr-o mare de apa. Suvoaiele de pe dealuri se revarsa peste sate, se aduna-n viituri care matura tot in cale. Milul subtiat de ape se furiseaza ca sarpele in casele de unde oamenii plecau cu ce apucau sa ia in miini. Femeile cu copii mici in brate fug ingrozite de furia apei, lasind in urma ultima lor speranta catre viata, casa mostenita de la batrini. Ratacesc o vreme in mijlocul puhoaielor cautind cu ochii innodati in lacrimi o palma de pamint. Degeaba! Apa se intinde si inghite casele una cite una. Barbatii ratacesc in ograzi murmurind cu ochii indreptati catre Dumnezeu: „M-a luat apa! M-a luat apa! M-a luat apa“.


Ieri-dimineata iar s-au adunat norii negri deasupra Murgasiului. Cu noaptea-n cap, femeile scosesera tot din case si incercau sa curete de mil covoarele si mobila care au mai putut fi salvate din calea apelor. Potopul de marti trecuse peste ei si incepusera sa-l faca uitat. Barbatii curatau gardurile de resturile lasate de ape, femeile scoteau noroiul din case si spalau de noroi lucrurile lasate de apa, iar copiii stateu smirna linga ulucile gardurilor ramase in picioare. Gaia, Busteniul si Picaturile pareau sate in doliu, pe nici un chip de om nu se citea altceva decit neputinta. Din ce in ce mai negri si mai aproape de sat, norii se prabuseau peste napastuitii ce abia iesisera din ape. La ceasul cind altii isi string familia in jurul mesei, localnicii din Murgasi isi faceau de lucru pe afara cautind cu gindul un loc uscat unde copii si batrinii sa poata dormi fara cosmaruri. „Pe la 14.00-15.00 s-a pus potopul. In mai putin de o jumatate de ora, satul Goia s-a transformat intr-un lac imens. De pe dealuri se prabuseau cascade. N-am vazut de cind sint asa ceva! Daca ploua la Velesti, apa ajunge la noi in cinci ore. Asa a fost si marti! Piriul Germataluiul a fost plin de apa si n-a mai avut cum sa preia si apele de pe dealurile noastre, asa ca puhoaiele s-au napustit peste sate. A luat tot ce era in curtile oamenilor. Nu mai au nimic. Finul pentru care au muncit toata vara nu-l mai maninca nici un animal pentru ca este plin de mil. Recoltele de paioase nu se mai pot treiera.Va fi vai de noi!“, spune primarul Constantin Nedelea. „Eu stau aici pe colt, linga Germatalui. Cind a inceput sa vina apa de pe deal am deschis portile la curte ca sa se scurga la vale. Am dus nevasta si copiii la niste rude ca la mine in casa a intrat apa. Era asa de mare viitura incit a smuls cisterna cu gaz lampant de la magazinul satesc si a dus-o citiva kilometri mai la vale. Am crezut ca murim. Trebuie sa facem ceva ca altfel intr-o noapte o sa murim inecati. Pe aia din Lunca nu-i mai pot scoate decit cu barcile, iar tot ce au adunat intr-o viata de om s-a dus…“, abia poate sa murmure Constantin Toma din satul Goia. Ieri lucrurile s-au repetat parca trase la indigo. In jurul aceleiasi ore a inceput sa ploua si in mai putin de 15 minute totul a fost acoperit de ape. Nimeni nu a mai putut sa distinga soseaua de sant sau de trotuar. Oamenii incercau disperati sa domoleasca furia apei tinindu-se in calea ei cu lighene de plastic. Descult si cu hainele lipite de ploaie, Ion al lui Ţapurin parea ratacit in propria ograda: „M-a luat apa Costica, m-a luat apa Costica, m-a luat….“, biiguia omul innebunit ratacind intruna si agatindu-se de oricine cu disperarea inecatului.


Oamenii din acest colt de lume asteapta cu groaza zorile zilei de joi cind poate o vor lua din nou de la capat. La Bucuresti, politicienii se joaca de-a anticipatele, la Craiova prefectul se odihneste, iar la Murgasi taranii murmura disperati: „M-a luat apa, Costica, m-a luat apa!“


Satul Goia, din comuna Murgasi, loc al deznadejdii


Secretara Primariei Murgasi, Mariana Toma, a spus ca satul Goia a fost devastat de viitura care a avut loc in zona marti. Zeci de case au fost inundate, apa distrugind toata agoniseala de o viata a oamenilor: mobilierul, hainele, obiectele electrocasnice etc. Curtile au devenit adevarate capcane pentru animalele adapostite in cotete si grajduri. „Majoritatea gospodarilor loviti de ape declara pasari moarte, porci disparuti ori inecati“, a mai spus secretara Primariei Murgasi. Gradinile satenilor au fost si ele distruse de torente, iar griul, porumbul, faina, taritele si tot ce aveau depozitat in hambare au fost luate de ape. Acum oamenii incearca sa recupereze ce se mai poate din gospodarii.


Casa viceprimarului comunei Murgasi, Nicu Teligradeanu, din satul Goia, nu a fost nici ea ferita de furia apelor, gardul din beton doborit la pamint demonstrind forta cu care a lovit valul de apa. „La 11.00 a inceput sa ploua marunt, iar in jurul orei 13.00 ploaia a devenit torentiala. Nici nu ne-am dat seama cind s-a petrecut totul. O data s-a umflat Gemartaluiul si a intrat apa peste noi in casa. Nu mai stiam ce sa facem de frica. Ne uitam si nu intelegeam ce se intimpla“, a spus Aurelia Teligradeanu, mama viceprimarului. Toata casa este intoarsa pe dos, patul, linoleumul si mobila au fost distruse, iar beciul este plin de apa. Toate pasarile au murit, finul si lemnele au fost carate de viitura zeci de metri, iar apa din fintina a devenit improprie consumului.


Vecinul viceprimarului Teligradeanu, Stefan Sisu, a povestit ca si in anul 1991 a fost o viitura. Atunci a avut asigurare si a fost despagubit. Dar inundatia de ieri l-a luat pe nepregatite. „Ne-am urcat pe bancile din curte cind a venit potopul si tot eram in apa pina la genunchi. Nu am avut ce face, decit sa asteptam si sa ne rugam. Pasarile s-au dus, am salvat doar animalele mari, dar nu mai avem cu ce sa le hranim, pentru ca finul care il strinsesem pentru iarna a fost luat de ape“, a spus Stefan. Pentru el ar fi fost mai bine sa fi dat piatra, pentru ca dura mai putin, iar pagubele erau mai mici. Norii grei care se string pe cer il ingrijoreaza: „Nici nu mai avem timp sa mincam, pentru ca se pune iar potopul“, a spus el. Printre resturile ramase in urma inundatiilor si-a facut loc si o mica minune: un cactus, care a stat toata noaptea acoperit de apa, a inflorit dupa ce aceasta s-a retras.


Altui localnic din satul Goia, Ion Calina, apa i-a luat totul din curte. Gardul a fost doborit si toata agoniseala de-o viata a fost luata de viitura. Soseaua care trece prin fata casei sale a fost distrusa pe o portiune de aproximativ 20 de metri, iar bucatile de asfalt desprinse de ape au provocat pagube importante in gradinile oamenilor. „E dezastru, vai de capul nostru, nu mai avem nimic. Atit de tare a venit apa, incit vecinei i-a luat din fata curtii o gramada de piatra“, a spus sateanul. Fintinile sint pline cu apa murdara si nu vor fi curatate pina cind aceasta nu se va retrage.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS