12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtacurile de la Londra au fost comise de Al-Qaida

Atacurile de la Londra au fost comise de Al-Qaida

Atentatele comise la Londra, care s-au soldat cu peste 50 de morti si 700 de raniti, poarta amprenta Al-Qaida, a declarat ieri seful Scotland Yard, sir Ian Blair, adaugind ca este probabil ca o celula terorista sa fie inca activa in Marea Britanie. Probabilitatea de a mai exista o celula terorista in tara „este de o evidenta orbitoare“, a raspuns Blair la intrebarea unei jurnaliste. El a precizat ca in afara de bilantul care indica 50 de morti cel putin, alte 700 de persoane sint ranite, iar 350 dintre ele sint inca in spital. In plus, 22 dintre ele sint in stare critica.


„Absolut nimic nu mai sugereaza versiunea unui atentat sinucigas“, potrivit lui Blair, „chiar daca, in acest stadiu al anchetei, nici o ipoteza nu poate fi inlaturata“. „Aceasta versiune este total nedovedita“, a insistat Andy Hayman, seful operatiunilor speciale, conform caruia explozia autobuzului in apropierea statiei Russell Square ar fi putut, de exemplu, sa fie provocata de o „bomba lasata pe un scaun sau pe podea“ si detonata de la distanta. Presa londoneza cita ieri martori oculari care vorbeau despre atitudinea unui pasager, pe care l-au vazut cautind agitat intr-o geanta, cu citeva secunde inainte de explozia care a distrus practic acoperisul autobuzului.


Fiecare dintre bombele care au explodat continea „mai putin de cinci kilograme“ de explozivi, a explicat el, in cursul aceleiasi conferinte de presa.


Autoritatile britanice au inceput o ampla ancheta pentru a descoperi persoanele responsabile pentru atentate, ministrul de externe, Jack Straw, declarind ca atacurile poarta amprenta retelei al-Qaida. Responsabilii serviciilor secrete incearca, la sediul MI5, sa gaseasca suspectii in cazul celor patru explozii care au terorizat Londra timp de 56 de minute. Surse din cadrul Ministerului de Interne au declarat ca se utilizeaza toate resursele in acest sens, dar ca vor trece citeva zile pina cind va putea fi data publicitatii o fotografie a unui suspect.


Masuri sporite de securitate


Numeroase tari din Europa, precum si Statele Unite au sporit masurile de securitate dupa atentate, mai ales dupa ce gruparea necunoscuta pina in prezent, Organizatia Al-Qaida/Jihad din Europa, care a afirmat ca este subordonata retelei Al-Qaida, a revendicat atacurile si a amenintat guvernele „cruciate“ cu atacuri islamiste, daca nu vor retrage contingentele din Irak si Afganistan, referindu-se in special la Danemarca si Italia.


In Spania au fost activate „toate sistemele de alerta si prevenire“. Franta a sporit nivelul de vigilenta antiterorista. In Germania, securitatea a fost sporita in transportul public din Berlin si garile din tara, precum si in zona bazelor militare britanice si americane din Rhenania de Nord/Westphalia. Si in reteaua de transport in comun ceha au fost sporite masurile de securitate, iar la Budapesta, politia a sporit securitatea la ambasada Marii Britanii si a intensificat „masurile de securitate din gari, statii de metrou si aeroport“. In Danemarca, politia a sporit securitatea „in mod modest“. Conducerea retelei de metrou din Copenhaga si companiille aeriene SAS, Maersk Air si My Travel au sporit supravegherea. In Polonia, aliat al Statelor Unite in Irak, au fost intensificate masurile de vigilenta, cerindu-se populatiei sa anunte autoritatile cu privire la orice obiect sau comportament suspect in locuri publice.


La Moscova, securitatea din reteaua de metrou, deja vizata in trecut de atentate, va fi sporita, ca si la Washington. Atentatele din Londra permit justificarea razboiului impotriva terorismului Atentatele care au avut loc la Londra au permis liderilor G8 „sa justifice razboiul lor impotriva terorismului“, a acuzat reprezentanta din Marea Britanie a miscarii islamiste Hizbi Tahrir, relateaza AFP. „Liderii reuniti la Gleaneagles in cadrul G8 au profitat de ocazie pentru a-si intensifica retorica justificind «razboiul impotriva terorismului»“, se afirma in comunicatul gruparii islamiste radicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS