22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAgentii de asigurari au impinzit Craiova

Agentii de asigurari au impinzit Craiova

In peisajul pestrit al strazilor din Craiova isi fac periodic simtita prezenta cei care se numesc generic agenti de asigurari. Craiovenii, cu permis sau fara, intorc privirea si se intreaba care este cea mai ieftina polita RCA si ce bonusuri pot primi. In locurile aglomerate din municipiu, dar mai ales in zona pietelor apar din trei in trei luni cei care fac bine cunoscutele asigurari „efectul legii“.


Multi dintre ei lucreaza temporar, dar sint si persoane care vind polite de asigurare auto pe parcursul intregului an, indiferent de vreme, stind cu masuta in strada. Geta Popescu are 32 de ani si de doi ani isi intretine familia din banii pe care ii cistiga din incheierea de asigurari: „Pe un salariu fix nu mi-a convenit sa muncesc, cistigam prea putin. Asa stau in strada, dar imi ies aproximativ 15.000.000 de lei pe luna. Ii merit insa cu virf si indesat, pentru ca sint conditii grele: iarna e prea frig, vara e prea cald, toamna sint ploi, niciodata nu e bine. Acum am clientii mei. Vind si alt tip de asigurari: medicale, de viata, de cladiri“. Cu toate ca in prezent este multumita cu cit cistiga, femeia intentioneaza sa-si gaseasca alta slujba: „Nu ma vad muncind prea mult timp in strada“. Cea mai mare nemultumire a celor care practica aceasta meserie tine de nesiguranta zilei de miine. „Nu am un salariu fix. Pentru mine este un stres continuu sa nu stiu daca miine o sa cistig ceva sau nu. Am avut zile cind n-am incheiat decit o asigurare“, a afirmat N.I., de 34 de ani. Aceasta a terminat o scoala postliceala sanitara si acum este studenta la doua facultati, de geografie si de psihologie, si vrea sa-si gaseasca altceva de lucru. „In ultimul timp merge foarte prost, n-are lumea bani. Luna trecuta am cistigat patru milioane“. Lucreaza de 12 ani ca agent de asigurari si, daca la inceput a lucrat la birou, acum trei ani a hotarit sa iasa in strada. „Ma intereseaza sa mearga banul, la birou nu cistigam suficient“, a precizat femeia.


„Mai sint si unii care rid de noi“


Stefan Marin, de 42 de ani, este colaborator al firmelor de asigurari RCA de cinci ani, de cind a fost disponibilizat de la Fabrica de Mecanica Fina din Filiasi, unde lucra ca pirotehnist. Prea tinar pentru a fi scos la pensie si prea batrin pentru a-si mai putea gasi de lucru, incheierea de asigurari a fost singura modalitate de a cistiga bani sa-si intretina familia. „Decit sa stau acasa sau sa fur, mai bine stau pe strada cu masuta. Cistig vreo trei milioane si ceva pe luna“, a spus Marin, care lucreaza insa numai in sezon, adica in intervalele decembrie-ianuarie si iunie-iulie.


Barbatul s-a plins si el, ca si alti colegi de breasla, de atitudinea semenilor. „Sint fel si fel de oameni. Unii isi inchipuie ca sintem niste trintori care n-avem ce face acasa si ne privesc cu dispret. Altii ne compatimesc si mai sint si unii care rid de noi“, a declarat Marin, amintindu-si o intimplare amuzanta. „Un batrin, care s-a enervat ca-l intrebau toti agentii daca vrea sa-si faca asigurare, a iesit intr-o dimineata la plimbare cu asigurarea prinsa in piept. Se plimba prin fata noastra si ne intreba rizind: «Acum vedeti ca am asigurare?»“.


„Imi iese cam un milion pe zi“


Exista si agenti de asigurari mindri de modalitatea lor de a cistiga bani. „Oamenii ma felicita cind afla ca sint si student. Toti prietenii mei au trecut pe la mine sa ma incurajeze“, a spus Laurentiu Bogdanel, de 21 de ani, student la ISE. El lucreaza doar de cinci saptamini si este multumit de cei trei-patru sute de mii de lei pe care ii cistiga zilnic: „Ma avantajeaza meseria de agent de asigurari, pentru ca am un program flexibil. In sesiune, dimineata invatam, iar spre seara veneam aici sa mai cistig un ban. Din banii strinsi, vreau sa ma distrez, ca orice student“. Cristina Stefan, de 20 de ani, eleva la Colegiul Sanitar Ecologic, lucreaza ca agent de asigurari pentru a face rost de bani de cumparaturi si pentru a pleca in vacanta: „Imi iese cam un milion pe zi, in sezon. Cel mai mult am cistigat doua milioane intr-o zi“. In ceea ce priveste modul de a atrage clientii, ea foloseste aceeasi strategie ca majoritatea colegilor: „Din cei 20% ai mei ii las si clientului ceva, depinde de la om la om si de la zi la zi. Pensionarilor le fac cea mai mare reducere, ca n-au bani“.


Manuela Golea, de 20 de ani, studenta la ISE, a gasit o modalitate ingenioasa de a atrage clientii: „Am cumparat o lada cu sticle de suc de o jumatate de litru si le ofeream gratis celor care incheiau asigurarea la mine, dar le faceam o reducere mai mica. Din banii strinsi o sa-mi iau citeva haine, iar restul il dau alor mei, ca au nevoie“.


Meseria de agent de asigurari poate aduce cistiguri substantiale celor care sint perseverenti, buni de gura si dispusi sa stea in strada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS