12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal800 de militari craioveni pleaca in Irak si Afganistan

800 de militari craioveni pleaca in Irak si Afganistan

Ceremonialul plecarii a avut loc la doar o zi dupa atentatele Al-Qaida de la Londra si decapitarea ambasadorului egiptean din Irak


Pentru prima data, o mare unitate a armatei române – Brigada 2 Infanterie Usoara „Rovine“ din Craiova isi trimite unitatile in acelasi timp in doua teatre de operatiuni din strainatate: Afganistan si Irak. Cunoscuti si ca „Scorpionii Rosii“, cei 400 de militari ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, comandati de lt. col. Gabriel Toma, vor actiona in Afganistan in subordinea NATO, in cadrul Fortei Internationale de Asistenta de Securitate, avind ca principala misiune sprijinirea desfasurarii procesului electoral din aceasta tara, dar si misiuni de patrulare ori altele mai periculoase, in care vor actiona ca forta de reactie rapida si de protectie a convoaielor in zona Kabul. „Scorpionii Rosii“ vor pleca spre Afganistan pe 4 august 2005, cu aeronave militare americane.


Cu doua saptamini mai devreme vor pleca in misiune si militarii Batalionului 20 Infanterie, supranumiti si „Scorpionii Negri“, aflati sub comanda lt. col. Nicolae Ioan. Cei 400 de componenti ai batalionului – intre care si cinci femei (patru cu functii in domeniul logistic, plus un psiholog) – urmeaza sa inlocuiasca Batalionul 2 Infanterie „Calugareni“ din Bucuresti, care se afla in misiune in Irak din luna ianuarie a acestui an. Ei urmeaza sa desfasoare in principal activitati de patrulare si de cercetare, actionind in Nassiria, in cadrul amplei operatiuni „Antica Babilonia“.


Militarii craioveni au „ordin“ sa aiba grija de ei


Vineri dimineata a avut loc la Craiova ceremonialul prilejuit de plecarea in misiune a Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ in Afganistan si a Batalionului 20 Infanterie in Irak. La festivitati au luat parte, alaturi de reprezentantii administratiei locale si judetene, gen. dr. Eugen Badalan, seful Statului Major General, precum si Ion Ioan, secretar de stat si sef al Departamentului Armament din cadrul Ministerului Apararii Nationale. „Va cer, ca misiune de prim rang, sa aveti grija de voi, fiecare de el si fiecare de camarazii lui, in asa fel incit sa ne reintilnim toti la ceremonia de la intoarcerea din misiune“, le-a „ordonat“ gen. dr. Eugen Badalan militarilor din cele doua batalioane de militari craioveni care pleacau in Irak si Afganistan.


Cei 800 de ofiteri si subofiteri vor putea tine legatura zilnic cu familiile din România, atit prin radio, cit si prin intermediul telefoniei prin satelit. Alta posibilitate care li se ofera este aceea a legaturilor prin internet, familiile care nu au acasa calculator legat la internet putind sa beneficieze gratuit la unitate de aceasta facilitate. Din nefericire, dotarea tehnica a Brigazii 2 Infanterie Usoara „Rovine“ din Craiova nu poate oferi – asa cum fac unitatile militare din Bucuresti care si-au trimis trupe in strainatate – posibilitatea ca militarii sa discute cu familiile prin videoconferinta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS