16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlegeri anticipate la toamna?

Alegeri anticipate la toamna?

• Guvernul a demisionat • Calin Popescu Tariceanu: „Este o decizie irevocabila. Nu exista alta forma procedurala pentru a iesi din impas“ • Parlamentul trebuie sa respinga doua guverne pentru a putea fi dizolvat de presedintele Traian Basescu


Românii vor merge din nou la vot in aceasta toamna. Calin Popescu Tariceanu a acceptat, in cele din urma, organizarea alegerilor anticipate, dupa admiterea de catre Curtea Constitutionala a contestatiilor la legile proprietatii si justitiei, pentru care guvernul si-a asumat raspunderea in parlament. Dupa o discutie cu presedintele Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu a decis sa-si dea demisia. Acesta este prima etapa a scenariului anticipatelor. Potrivit Constitutiei, procedura de declansare a alegerilor inainte de termen are loc dupa dizolvarea parlamentului, atributie a presedintelui României. Acest lucru se poate intimpla dupa demisia guvernului si dupa respingerea de catre legislativ, de doua ori consecutiv, a noului cabinet. In situatia de fata se poate ajunge la anticipate, paradoxal, in situatia in care impotriva noului guvern vor vota parlamentarii partidelor care il formeaza. Acest lucru se pare ca a fost convenit deja in intilnirea cu presedintele Traian Basescu. Calin Popescu Tariceanu ar urma sa fie numit din nou premier si de doua ori sa nu primeasca votul de incredere al parlamentului.


Seful guvernului a acceptat declansarea anticipatelor intr-o intilnire, ieri-dimineata, cu conducerea PNL. Schimbarea de atitudine a liderului PNL a fost determinata si de convorbirea pe care acesta a avut-o, miercuri noapte, dupa intoarcerea din Grecia, cu seful statului. Potrivit unor surse, citate de Mediafax, Traian Basescu l-a avertizat pe Tariceanu ca daca nu accepta anticipatele, ministrii PD se vor retrage din guvern. De altfel, aceasta varianta a fost avansata si in urma cu citeva luni de conducerea democratilor, care isi doreau organizarea de anticipate. De asemenea, acest scenariu a avut succes in cazul a doi fosti prim-ministri. Victor Ciorbea a demisionat dupa ce membrii PD au amenintat cu predarea mandatului. In cazul lui Radu Vasile, acest lucru s-a si concretizat, colegii lui democrati de cabinet dindu-si demisia. Daca scenariul convenit intre liderii coalitiei si presedintele Basescu va fi dus pina la capat, ar fi pentru prima data in ultimii 15 ani cind se organizeaza alegeri parlamentare anticipate.


„Nu exista alta forma procedurala pentru a iesi din impas“


Calin Popescu Tariceanu si-a anuntat demisia dupa sedinta de guvern, motivind ca in acest moment „nu exista alta forma procedurala pentru a iesi din impas“. „Solutia este sa ne intoarcem la electorat. Sa dam posibilitatea poporului sa dea un mesaj clar. I-am anuntat pe colegii mei ca eu consider ca executivul trebuie sa-si incheie misiunea“, a afirmat seful guvernului. El a precizat ca partenerii de coalitie urmeaza sa puna la punct detaliile necesare declansarii anticipatelor.


Nastase spune ca anticipatele nu pot fi declansate in vacanta


Partidul Social Democrat nu se teme de anticipate, a declarat ieri purtatorul de cuvint al partidului, Cristian Diaconescu. „Nu avem nici o problema“, a spus Diaconescu, acuzind insa faptul ca aceasta actiune va dinamita sansele de integrare ale României in Uniunea Europeana. „Aceasta idee inseamna abandonarea prioritatilor României si acceptarea planului lui Basescu“, spune reprezentantul PSD, adaugind ca acum a inteles „ratiunea nervozitatii din ultimele zile“ a premierului Tariceanu. La rindul sau, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a spus, ieri, ca la momentul actual discutia despre alegerile anticipate nu isi are rostul, procedurile de declansare a acestora neputind incepe, in mod normal, in timpul vacantei parlamentare.


„In momentul acesta nu are rost sa discutam despre anticipate, pentru ca anticipatele se declanseaza atunci cind se supara parlamentul, nu atunci cind se supara Traian Basescu sau Emil Boc“, a declarat Nastase. El a precizat ca parlamentul va fi in vacanta parlamentara in urmatoarele doua luni si a adaugat ca procedurile de declansare a alegerilor anticipate nu pot fi demarate, in mod normal, in aceasta perioada, „decit cu niste artificii care ar crea foarte multa nervozitate“. Totodata, Adrian Nastase a precizat ca declansarea alegerilor anticipate nu ar putea sa fie pusa intr-o relatie directa cu dorinta de a se mentine calendarul integrarii europene pentru 2007.


Partidul Conservator este pregatit


Purtatorul de cuvint al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca, nu a dorit ieri sa comenteze pozitia partidului sau in privinta alegerilor anticipate cit timp nu a fost facut un anunt oficial din partea guvernului. El a precizat ca PC isi va preciza pozitia doar dupa acest anunt si dupa ce conducerea partidului se va reuni pentru a analiza situatia. Nici liderul deputatilor conservatori, Bogdan Pascu, nu a facut declaratii detaliate in acest sens, insa a precizat ca „sintem pregatiti pentru anticipate“ si s-a aratat optimist in ceea ce priveste rezultatele pe care le-ar obtine partidul sau.


PRM nu e luat prin surprindere


PRM se declara pregatit oricind pentru alegeri anticipate. Deputatul Lucian Bolcas a afirmat ca „daca aceasta este singura solutie pe care Alianta crede ca o are pentru a iesi din haosul pe care l-a creat, noi sintem de acord“. Pozitia PRM era previzibila, in conditiile in care, in urma cu citeva saptamini, Corneliu Vadim Tudor il asigura pe Traian Basescu, prin intermediul unei scrisori deschise, ca sprijina organizarea alegerilor anticipate. Vadim isi argumenta pozitia prin faptul ca aceasta este „singura cale pentru asanarea vietii politice românesti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU