11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD a facut bilantul guvernarii Basescu

PSD a facut bilantul guvernarii Basescu

La sase luni de la instalarea Guvernului PNL-PD-UDMR-PC, principalul partid de opozitie – PSD – a facut bilantul regimului Basescu. Scurta prezentare realizata de presedintele executiv Adrian Nastase a lasat impresia ca, brusc, PSD s-a transformat in aliatul de nadejde al PNL.


Pentru toate esecurile guvernului, principalul vinovat este seful statului, in timp ce numele premierului Calin Popescu Tariceanu nu este amintit nici macar in treacat. Potrivit spuselor lui Nastase, din „demolatorul guvernelor CDR“, Basescu a devenit „nasul“ guvernelor D.A. care il critica pe primul-ministru pentru nerealizarile guvernului, desi controleaza cabinetul in proportie de 90 la suta. Acum, „cind a vazut ca lucrurile nu merg bine, a inceput razboiul de gherila si ii lasa pe astia mai fraieri in fata“, a adaugat Nastase, compatimindu-i pe liberali ca joaca acum rolul pe care l-a avut PNTCD in fosta CDR, acela de a plati politele guvernarii. Nastase a negat insa ca ar fi facut o intelegere cu liberalii, in perspectiva alegerilor anticipate, sustinând ca prin atacul la adresa lui Basescu se incearca evitarea instalarii unei dictaturi, a unui nou Carol al II-lea.


Pledoaria in apararea lui Tariceanu se regaseste si in paginile documentului, intitulat sugestiv „Regimul Basescu – primele sase luni. Cartea neagra a unui guvern neputincios“. „Principalul responsabil de activitatea guvernului este Traian Basescu, pentru ca primul-ministru nu are nici un control asupra ministrilor. Nici un ministru nu a fost numit fara avizul lui Basescu. Ministrii PD nu au fost desemnati de partid, ci de Traian Basescu personal. Nici o initiativa guvernamentala importanta nu paraseste Palatul Victoria fara acordul Palatului Cotroceni“. Concluzia nu este greu de intuit. „Basescu arunca fara scrupule guvernul in criza pentru a-si salva propria imagine, pentru ca vinovatul trebuie sa fie intotdeauna altcineva“.


In urma contorizarii tuturor actiunilor desfasurate de presedinte in primele sase luni de cind a ajuns la Cotroceni, PSD a realizat un adevarat portret al sefului statului. „Metamorfozat in mai putin de opt luni din primar general al Capitalei si copresedinte al Aliantei D.A. in farul politic al Cotrocenilor“, Basescu este adevaratul lider politic al coalitiei, dar si adversar al propriului guvern, Este un presedinte ipocrit, un „presedinte -jucator“ specialist in crize, care domina astazi, singur, intreaga Românie.


Potrivit analizei PSD, imixtiunile in doctrina si viata partidelor politice au ca miza personala crearea unui partid prezidential. Nici lupta anticoruptie nu a fost uitata de social-democrati, in opinia carora aceasta lupta a devenit un „spectacol de circ cu mascati si catuse“, al carui scop este discreditarea opozitiei. Printre problemele create de actiunile sefului statului, PSD a mai enumerat atacurile deschise asupra institutiilor statului cu efectul net al pierderii echilibrului democratic; destabilizarea guvernului prin intretinerea artificiala a temei anticipatelor; instaurarea dominatiei politice asupra actului de justitie, devenit instrumentul de presiune favorit al presedintelui. Si politica externa dusa de presedinte este luata peste picior de specialistii PSD, care considera ca garantia pastrarii României pe o axa de politica externa este integrarea in Marea Neagra.


Concluzia PSD in ceea ce priveste politica dusa de seful statului reafirma monopolul instaurat de Basescu. „Ne-am intors la o epoca pe care o consideram de mult apusa: cea in care un singur om asmute puterea executiva impotriva puterii legislative, puterea judecatoreasca impotriva administratiei publice, serviciile secrete impotriva clasei politice, administratia fiscala impotriva micilor intreprinzatori si o parte a mass-media impotriva tuturor“.


Liberalii sar cu documente de sertar


In replica la bilantul prezentat de Adrian Nastase, PNL a prezentat bilantul guvernarii PSD. Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, a scos imediat din sertar un document intocmit la preluarea puterii, in decembrie 2004. Liderul liberal a spus ca nu se dorea sa fie prezentat acest raport privind preluarea guvernarii „intrucit nu se dorea invocarea «grelei mosteniri» lasate de PSD“, insa demersul opozitiei l-a obligat sa procedeze asa. Pe aproape o suta de pagini, raportul face o radiografie a perioadei 2000-2004, impartita pe domenii de activitate si analizeaza toate „disfunctionalitatile“ din fiecare sector. „Bilantul guvernarii PSD este unul negru“, a spus Nicolaescu.


Alianta vrea sa scape, pina la toamna, de Nastase si Vacaroiu


Liberalii si democratii vor sa inceapa sesiunea parlamentara cu alti sefi la Camera si la Senat. Alianta nu mai are rabdare pina la toamna si planifica o sesiune extraordinara in august pentru inlocuirea lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu. Pentru a reusi, insa, liberalii si democratii trebuie sa-i convinga pe partenerii de guvernare sa li se alature. Agenda PC (PUR) si UDMR pare a fi insa alta. Protagoniste, initial, ale unor intelegeri pre si postelectorale cu PSD, formatiunile lui Dan Voiculescu si Marko Bela nu par sa fie deloc dispuse sa sustina demersul Aliantei. Recent, liderul UDMR afirma ca schimbarea presedintilor celor doua Camere nu reprezinta o prioritate. De altfel, pozitia parlamentarilor conservatori si maghiari a dus la un esec al discutiilor pentru modificarea regulamentului Camerei Deputatilor. La Senat, insa, s-a ajuns totusi la o formula provizorie de regulament. Aceasta a fost transmisa alesilor, care au termen, pina la toamna, sa depuna amendamente. Senatorii din comisia pentru modificarea regulamentului au aprobat un articol referitor la posibilitatea revocarii presedintelui Senatului la propunerea grupului care l-a sustinut sau a jumatate plus unu dintre membrii Camerei Superioare.


Deputatii insa au cerut o pasuire pina cel mai devreme la inceputul lui septembrie pentru modificarea propriului regulament, motivind ca este nevoie de mai mult timp pentru analizarea aproape a 600 de amendamente venite din partea grupurilor parlamentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU