24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGreva spontana la Spitalul de Urgenta Craiova

Greva spontana la Spitalul de Urgenta Craiova

Aflind ca nu vor primi tichetele de masa pe luna iunie, citeva zeci de cadre medicale au oprit lucrul si au tabarit pe liderii SANITAS


40 sau 50 de cadrele medicale medii din aproape toate sectiile Spitalului de Urgenta s-au adunat ieri, in jurul orei 11.00, pe holul Directiei de Sanatate Publica Dolj, la aflarea vestii ca nu vor primi tichetele de masa pe luna iunie. Numai ca ajunsi acolo si-au dat seama ca fara liderii de sindicat nu vor avea prea mari sorti de izbinda, drept care au plecat prin spital ca sa-i gaseasca. Au reusit in scurt timp sa dea de unul dintre lideri, Bogdan Badea, asistent-sef la Fizioterapie, si au tabarit pe el, cerindu-i insistent sa organizeze ca lumea protestul, astfel incit sa convinga conducerea spitalului sa le dea tichete de masa.


„Nu mai am ce sa le pun copilasilor mei pe masa!“, a strigat deznadajduita o infirmiera. „Sa ne dea bonurile!“, a strigat altcineva, incurajat si de numarul mare de ziaristi prezenti la eveniment. In scurt timp si-au facut aparitia si alti lideri SANITAS, care au incercat sa-i potoleasca pe angajatii agitati. „Am aflat ca este vorba de o greva spontana si, cu toate ca nu a fost organizata de sindicatul SANITAS, am incercat sa le explicam oamenilor care este situatia si sa incercam sa-i linistim. Le-am spus ca nu putem sa protestam asa cum ne taie capul, ci doar intr-un cadru organizat. Le-am explicat apoi ca la nivel national a fost deschis conflictul de munca si se fac pregatiri pentru greva generala. Dar ca in prezent nu poate fi declansat protestul, pentru ca se mai poarta negocieri cu ministrul sanatatii in legatura cu revendicarile noastre. In functie de rezultatul acestor negocieri se va stabili oportunitatea declansarii grevei generale“, a spus Bogdan Badea.


Explicatiile nu au facut altceva decit sa-i infurie pe protestatari, care si-au varsat nervii pe liderii lor, reprosindu-le ca nu arata fermitate in sustinerea drepturilor lor. Protestul s-a incheiat subit, dupa citeva schimburi de „amabilitati“ intre unii salariati si reprezentantii SANITAS, la mai putin de o ora de la declansare.


Nu sint bani suficienti


Directorul Spitalului de Urgenta, conf. dr. Florin Petrescu, a declarat ca doleantele cadrelor medicale sint indreptatite, dar ca nu sint bani suficienti decit pentru a asigura salariatilor opt tichete de masa, in loc de 20, cite sint prevazute in contractul colectiv de munca. „Spitalul a avut alocate la inceputul anului 17,7 miliarde de lei pentru tichete de masa. Din aceasta suma, pina acum au fost achitate 15,5 miliarde de lei, raminind 1,42 miliarde de lei pentru luna iunie, bani care ne ajung pentru achitarea doar a opt tichete de masa de persoana. Am facut comanda si speram ca miercuri, cel tirziu, aceste tichete de masa sa ajunga la salariati“, a declarat Florin Petrescu.


In ceea ce priveste diferenta de aproximativ doua miliarde de lei necesara achitarii diferentei de 12 tichete de masa, directorul Spitalului de Urgenta Craiova sustine ca a facut demersurile necesare la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, in vederea suplimentarii bugetului si asteapta raspuns. La rindul lor, reprezentantii CAS Dolj spun ca au solicitat alocarea de fonduri suplimentare, inclusiv pentru marirea salariilor cadrelor medicale din unitatile sanitare, dar ca pina acum nu s-a primit nimic oficial de la Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS