12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReabilitarea scolilor craiovene, un esec

Reabilitarea scolilor craiovene, un esec

Scolile tehnice si profesionale din Craiova vor fi dotate la standarde internationale, prin intermediul unui program cu finantare europeana PHARE Ro 2002/000.586.01 TVET. Pentru ca multe cerinte ale directorilor nu au fost incluse in caietul de sarcini, au fost apreciate gresit resursele de care dispunea constructorul, iar finalizarea lucrarilor a fost aminata de mai multe ori. Deoarece au fost incepute abia pe 1 septembrie 2004, desi termenul fusese stabilit pentru 9 ianuarie 2004, scolile nu pot fi predate, riscind sa fie afectata inceperea anului scolar 2005-2006. Lucrarile trebuia sa fie finalizate pe 9 ianuarie 2005.


Programul de finantare PHARE 2001 – componenta TVET – este un esec in ceea ce priveste reabilitarea scolilor din Craiova. Prin acest program, invatamintul tehnic si profesional din România urma sa fie imbunatatit, aceasta fiind o conditie de baza pentru alinierea sistemului de invatamint si a fortei de munca la cerintele Uniunii Europene. Programul este finantat in proportie de 75% prin programul PHARE si 25% din bugetul de stat. In acest program se prevede reabilitarea a 100 de scoli si a 11 centre de resurse la nivel national. In Oltenia au fost selectate 17 scoli, impartite in doua loturi, suma totala fiind de aproximativ 1,8 milioane de euro, la care se adauga recalculari ulterioare. Suma finala poate sa depaseasca doua milioane de euro, tinind cont ca numai pentru reabilitarea a trei grupuri sanitare, evaluate initial la 14.000 de euro, s-a ajuns la 40 000 de euro. Primul lot format din zece scoli cuprinde: Grupul Scolar „Ilie Murgulescu“ Craiova, Grupul Scolar Constructii de Masini Nr. 2 Craiova, Grupul Scolar „Traian Vuia“ Craiova, Grupul Scolar CF Craiova, Grupul Scolar Industrial de Chimie „C.D. Nenitescu“ Craiova, Grupul Scolar Electroputere Craiova, Grupul Scolar Constructii de Masini Bals, Grupul Scolar Constructii de Masini Slatina, Grupul Scolar „Petrache Poenaru“ Balcesti si Grupul Scolar „Ion Bratianu“ Dragasani. Cel de-al doilea lot, compus din sapte scoli, cuprinde: Grupul Scolar Materiale de Constructii Tirgu Jiu, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ Tirgu Jiu, Colegiul Tehnic „Henri Coanda“ Tirgu Jiu, Grupul Scolar „Decebal“ Drobeta Turnu Severin, Grupul Scolar Constructii Montaj Drobeta Turnu Severin, Grupul Scolar „Domnul Tudor“ Drobeta Turnu Severin, Grupul Scolar de Marina Orsova. Programul s-a axat pe trei componente: reabilitarea corpurilor de cladiri, dotarea cu echipamente didactice si pregatirea cadrelor didactice. In ceea ce priveste ultimele doua componente, „sint bucuroasa sa afirm ca lucrurile merg exceptional, in sensul ca profesorii au fost instruiti sa lucreze la standarde inalte in activitatea instructiv-educativa, iar dotarea cu echipamente le ofera elevilor posibilitatea unei pregatiri la standarde europene“, a declarat Luminita Tenea, directoarea Grupului Scolar CF Craiova. Carmen Dasoveanu, directoarea Grupului Scolar de Chimie „C.D. Nenitescu“ din Craiova, s-a declarat, de asemenea, multumita de dotarea cu materiale didactice, indeosebi de reteaua de calculatoare. Si ceilalti directori ai scolilor din Craiova cuprinse in programul PHARE au fost multumiti de modul in care acestea au fost dotate si de modul in care s-a realizat pregatirea cadrelor didactice. In ceea ce priveste reabilitarea cladirilor, exista o nemultumire generala.


Directorii scolilor dau vina pe constructor


Cistigatorii licitatiei sint, pentru primul lot de zece scoli, SC TCIF SA Craiova, iar, pentru cel de-al doilea lot de sapte scoli, SC GRUP PRIMACONS SRL Slatina. Contractele de executie au fost semnate intre Ministerul Integrarii Europene si constructori. Ulterior inceperii lucrarilor, au fost incluse in proiectul de renovare si grupurile sanitare. Ca urmare a faptului ca in caietul de sarcini au fost prevazute numai lucrari de consolidari si demolari pentru cele sase scoli din Craiova, oferta SC TCIF a fost mai buna decit a concurentei, determinind ministerul sa o declare cistigatoare a lucrarilor de „reabilitare“ a localurilor scolilor craiovene. Pentru scolile din Craiova au fost prevazute doar lucrari de demolare-consolidare, iar la celelalte scoli din Oltenia au fost prevazute consolidari, reparatii, inlocuirea canalizarii, a retelei electrice sau a pardoselii. Constantin Tronea, director la TCIF, este de parere ca „sumele mici alocate scolilor din Craiova se datoreaza faptului ca au fost incluse in program mai multe scoli din municipiu, suma impartindu-se intre ele“. „Din cauza ritmului de desfasurare a lucrarilor, sint ingrijorata ca inceperea anului scolar 2005-2006 nu ne ofera certitudinea unor spatii igienizate, conform standardelor europene, asa cum ne-am dorit atunci cind am elaborat acest proiect“, a spus Luminita Tenea, directoarea Grupului Scolar CF Craiova. Aceeasi grija a manifestat-o si Cristina Popescu, directoarea adjuncta a Grupului Scolar „Traian Vuia“ din Craiova, care a declarat ca, „din cauza lucrarilor la caminul de cazare a elevilor, am fost nevoiti sa rugam conducerile altor licee sa ne ofere spatii de cazare, dar de la toamna nici ei nu ne mai pot tine elevii, ceea ce inseamna ca nu vom mai avea unde sa ii cazam si vom avea de pierdut in ceea ce priveste inscrierea elevilor in primul an“. Daca unii directori sint revoltati de faptul ca lucrarile nu au fost terminate, altii s-au resemnat, aratindu-se rezervati. „Sper sa nu ne lase cu lucrarile in stadiul in care se afla in prezent si ca vor termina lucrarile inainte de inceperea noului an scolar“, a declarat Mihai Chirita, director adjunct al Grupului Scolar Industrial Electroputere Craiova. Amedeo Salahoru, director adjunct al Grupului Scolar „Ilie Murgulescu“ Craiova, s-a declarat nemultumit de modul in care s-au desfasurat lucrarile si ca in urma acestora s-au distrus tocaria si mobilierul din salile de cursuri. Domnul Salahoru a mai afirmat ca au disparut anumite obiecte din clase, dar ca, in urma intelegerii cu directorul de santier, acestea vor fi inlocuite.


Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, mereu informat ultimul


Inspectorul scolar general adjunct, Alexandru Gidar, inspectorul delegat pe programul PHARE din partea Inpectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, a declarat: „Nu am fost informati nici macar cu privire la sedintele care au avut loc pentru a se stabili stadiul in care se afla lucrarile. Nu ni s-a cerut parerea cu privire la modul in care s-au desfasurat lucrarile. Noi nu am stiut cind a avut loc licitatia pentru reabilitarea localurilor scolare. Ministerul ne-a trimis o gramada de acte pe cap, pe care trebuia sa le rezolvam. Nu am stiut care a fost suma exacta pentu care s-au contractat lucrarile“. Mic Patru, inginer specialist in cadrul ISJ Dolj, a spus: „Singurele informatii pe care le primim despre acest proiect sint cele furnizate de Agentia de Dezvoltare Regionala si mai mult de atit nu va putem spune, pentru ca nu stim“. Reprezentantii ISJ Dolj s-au declarat nemultumiti de ritmul lent in care se desfasoara lucrarile si au spus ca se vor autosesiza cu privire la acest program, urmind sa mearga la scoli, pentru a vedea in ce stadiu se afla lucrarile. „Tot ce putem face este sa vedem care este situatia lucrarilor si sa trimitem constatarile facute la minister. Mai mult de atit nu putem sa facem“. Inspectorii ISJ Dolj nu au fost invitati nici la receptiile partiale de la unele scoli incluse in program si nici la receptia finala de la Grupul Scolar Industrial de Chimie „C.D. Nenitescu“ Craiova, care nu a fost semnata de Dasoveanu, ea nefiind de acord cu proasta calitate a lucrarilor efectuate. „Tot ce putem sa facem este sa trimitem sesizari la minister, cu speranta ca se vor rezolva problemele“, a mai spus Alexandru Gidar.


Incompetenta sau dezinteres?


Pentru ca a depasit termenul de predare a lucrarilor, stabilit pentru 9 ianuarie 2005, SC TCIF SA a obtinut un nou termen pe care l-a negociat cu Ministerul Integrarii Europene pentru 31 martie. Pentru Grupul Scolar Industrial Electroputere Craiova a fost negociat alt termen, pentru 30 mai 2005. Insa acestea au fost depasite si de aceasta data. Nici vizita lui Trrus de Hann, reprezentanta IMC Consulting, la Grupul Scolar CF Craiova nu i-a determinat pe cei de la SC TCIF SA sa termine lucrarile la timp, ea declarindu-se multumita doar de modul in care s-a desfasurat programul de pregatire a cadrelor didactice si de stadiul in care se afla dotarea cu echipamente. Directorii acuza slaba pregatire profesionala a muncitorilor cu care firma de costructii realizeaza lucrarile de „reabilitare“. Constantin Tronea, director general al SC TCIF SA Craiova, da vina pe proiectant si pe „dirigintele de santier“, Hill International. „Foarte mult ne-a intirziat executarea proiectului de catre SC PROIECT SA Craiova“, ceea ce justifica intirzierea de mai bine de o jumatate de an a inceperii lucrarilor. Firma de proiectare a incasat 3,42% din suma totala a investitiilor. Tronea a dat vina si pe intirzierea obtinerii scutirii de TVA de la Ministerul de Finante pentru lucrarile care urma sa fie realizate. Constructorul isi recunoaste insa vina in ceea ce priveste intirzierea lucrarilor si va plati penalitati de 0,1% pe zi, aproximativ 1.100 de euro pe zi, dar nu mai mult de 10% din suma initiala, adica aproximativ 110.000 de euro, indiferent de cit vor fi intirzia lucrarile. Tronea a declarat ca se inregistreaza intirzieri la toate cele 100 de scoli si 11 centre de resurse din intreaga tara. „Acest tip de lucrari este o noutate pentru noi, fiind obisnuiti doar cu executarea unor proiecte deja finalizate, noi nemaifacind niciodata lucrari de consolidare a structurii de rezistenta“, a declarat directorul SC TCIF.


Elevii risca sa nu poata incepe noul an scolar


Desi Tronea a afirmat ca lucrarile vor fi gata pina pe 1 iulie, directorii scolilor se indoiesc de acest fapt, avind in vedere stadiul in care se afla lucrarile. Conform informatiilor oferite de Agentia de Dezvoltare Regionala din cadrul Prefecturii Craiova, in cadrul progamului nu au fost predate decit doua scoli din cele 17 care fac parte din program in zona Olteniei, ambele din Tirgu Jiu. In Craiova, cel mai aproape de finalizare ar putea fi Grupul Scolar Industrial de Chimie „C.D. Nenitescu“ Craiova, la care lucrarile au fost incheiate, insa, din cauza proastei executari si a refuzului doamnei Dasoveanu de a semna receptia, lucrarile au fost reluate. Si daca si la celelalte scoli se vor finaliza lucrarile, nu exista certitudinea ca acestea vor fi de calitate si ca directorii vor semna receptia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS