7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComert ilegal cu lingouri din aluminiu sub nasul autoritatilor

Comert ilegal cu lingouri din aluminiu sub nasul autoritatilor

In ultimele doua luni, comisarii Garzii Financiare Olt au depistat trei firme din judet care, in pofida capitalului social infim declarat, au reusit sa produca bugetului de stat un prejudiciu de citeva zeci de miliarde lei in doi ani. Ultima captura a comisarilor financiari s-a concretizat ieri, cind acestia au reusit sa definitiveze verificarile la un obscur sereleu din Slatina, autor al unei pagube date bugetului de stat de aproape doua miliarde de lei. Potrivit informatiilor strinse la dosar de comisarii financiari olteni, societatea in cauza a vindut ilegal, numai in luna decembrie a anului trecut, 94,2 tone de lingouri din aluminiu, valoarea afacerii ridicindu-se la 5,2 miliarde de lei. Comisarii au reusit sa dea de urma afacerii numai dupa ce au descoperit, printre actele firmei, cinci facturi fiscale neinregistrate, desigur, in evidenta contabila a societatii. Ascunzind vinzarea lingourilor din aluminiu, administratorul firmei slatinene s-a ferit totodata sa depuna la organele fiscale, asa cum era firesc, declaratiile de impozite si taxe datorate aferente.


Seful Garzii Financiare Olt, comisarul-sef Damian Tanasescu, a spus ca firma in cauza a prejudiciat bugetul de stat cu 1,9 miliarde de lei. „A durat o perioada pina am definitivat cercetarile deoarece a trebuit sa verificam intreaga activitate a firmei. In final, dupa ce am pus punct dosarului, am luat decizia sa sesizam organele de cercetare penala pentru continuarea verificarilor“, a declarat Tanasescu, care a precizat ca actul de control a fost trimis si Directiei Generale a Finantelor Publice Olt, pentru a se stabili exact cuantumul obligatiilor fiscale datorate de firma din Slatina.


Evaziune la foc automat


In urma cu nici o luna, comisarii Garzii Financiare Olt au identificat unul din cele mai mari cazuri de evaziune din „istoria fiscala“ a judetului. O firma cu sediul social declarat intr-un bloc din Piata Garii din municipiul Slatina, infiintata la inceputul anului 2003 si avind ca ramura preponderenta de activitate recuperarea deseurilor si a resturilor metalice reciclabile, a dat bugetului de stat o „gaura“ de peste cinci miliarde de lei. Dinu Maftei, originar din Hunedoara, patronul SC MILNAM SRL, a cesionat societatea de la primul administrator la aproape doi ani de la preluare (19 octombrie 2004, n.r.), dar nu a depus la organul fiscal teritorial nici o declaratie fiscala in acest interval de timp. Cu prilejul unui control, comisarii au descoperit ca, in intervalul 5 martie 2003 – 23 noiembrie 2004, societatea efectuase tranza-ctii comerciale cu lingouri de aluminiu in valoare totala de 15,1 miliarde de lei, scop in care au fost emise 31 de facturi fiscale. Si de aceasta data, patronul a incercat sa ascunda adevarata natura a provenientei si originea ilegala a lingourilor din aluminiu vindute. Firma MILNAM SRL Slatina nu a virat astfel la bugetul de stat 5,6 miliarde de lei, bani reprezentind impozite si taxe datorate in urma emiterii celor 31 de facturi. Si in acest caz s-a formulat sesizare penala, iar DGFP a fost solicitata sa continue verificarile pentru a stabili ce datorii are de achitat firma la bugetul de stat. Comisarii Garzii Financiare desfasoara in continuare verificari incrucisate la alte citeva firme din judet care au prejudiciat statul in acelasi mod: vinzare ilegala de lingouri din aluminiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS