10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCazul Hayssam - subiect de ancheta in PSD

Cazul Hayssam – subiect de ancheta in PSD

Controversatul om de afaceri de origine siriana, Omar Hayssam, fost membru PSD, filiala Bucuresti, a ajuns subiect de ancheta nu numai la PNA sau la Parchet, ci chiar si in sinul partidului din care a facut parte pina nu demult. Biroul Permanent National al PSD a solicitat luni Comisiei de Integritate Morala si Arbitraj sa se sesizeze in legatura cu modul in care Omar Hayssam a intrat in partid si cu legaturile sale cu membrii PSD. Senatorul Cristian Diaconescu, presedintele Comisiei de Integritate Morala si Arbitraj a PSD, a declarat ieri ca o prima ancheta interna in cazul Hayssam va fi facuta la PSD Bucuresti. Dupa efectuarea verificarilor, senatorul Diaconescu a promis ca va intocmi un raport preliminar, iar persoanele care vor fi gasite vinovate vor fi sanctionate prin suspendare sau chiar prin retragerea sprijinului politic.


„Ancheta noastra nu se substituie celor ale PNA sau Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Este doar o chestiune de moralitate, de regula politica. Nu stiu daca exista vreo legatura intre demisia lui Talpes si inceperea anchetei“, a spus Diaconescu.


Talpes sustine ca l-a vazut pe Hayssam o singura data


Acuzat ca ar fi avut legaturi cu Hayssam, fostul consilier prezidential Ioan Talpes a declarat ca nu s-a intilnit cu acesta decit o singura data. „M-am intilnit o singura data cu Omar Hayssam, la solicitarea acestuia, si a fost primit in calitate de presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Arabi din România. A solicitat aceasta intilnire pentru ca in prealabil fusese exclus de mine de pe o lista de oameni de afaceri care urma sa il insoteasca pe presedintele Ion Iliescu intr-o deplasare in strainatate. De la acel moment nu am avut nici o alta intilnire si nici o alta discutie cu aceasta persoana“, a declarat Talpes.


Fostul senator PSD sustine ca nici macar nu a aprobat cererea lui Hayssam de a fi reintrodus pe lista cu membrii delegatiei, care era intocmita de Ministerul Economiei, si care urma sa-l insoteasca pe presedinte intr-o vizita efectuata in 2002.


„Eu nu l-am reintrodus pe lista si nu a fost in acea deplasare. L-am informat pe seful statului despre acest caz, dar, ulterior, Ministerul de Interne nu a confirmat legaturile lui Hayssam cu lumea araba. Daca iti vine neconfirmarea acuzatiilor de la Ministerul de Interne, banuiala SRI nu mai are de unde sa se confirme. Probabil ca Iliescu nici nu vedea listele. De aceste liste nu se ocupa conducerea Ministerelor Economiei si Internelor. Probabil, cineva a fost indus in eroare sau avea legaturi cu Hayssam. Acel cineva probabil poate fi din PSD. Daca aceia care sint obligati sa se pronunte in cazul Hayssam nu se vor pronunta, o voi face eu“, a spus Ioan Talpes. Fostul consilier prezidential este increzator in politica actualului presedinte Traian Basescu, in ceea ce priveste eradicarea coruptiei la toate nivelurile. El a mai afirmat ca au fost cazuri in care „escroci au reusit sa determine fruntasi ai PSD sa-si exprime solidaritatea cu ei“.


Senatorul Ion Vasile refuza sa se prezinte la Comisie


Dupa ce luni si-a imbratisat fiica rapita in Irak, senatorul Ion Vasile, tatal ziaristei Marie-Jeanne Ion, a declarat ieri ca nu are nici o legatura cu Omar Hayssam si ca refuza sa se prezinte in fata Comisiei de Integritate Morala si Arbitraj.


„Nu am nici o legatura cu Omar Hayssam. A fost o relatie intre mine, ca prefect de Buzau, si un om de afaceri din zona. Sa nu ma mai intrebe la aceasta comisie, la care probabil nici nu o sa ma duc. Daca, din punct de vedere legal, un organism al unui partid poate sa faca asa ceva, sa o faca, dar mi se pare ca seamana cu practicile de politie politica de pe vremea lui Brejnev“.


Senatorul Ion Vasile considera ca numai niste persoane nebune, cu o imaginatie bolnavicioasa, au lansat speculatii referitoare la o eventuala implicare a sa in aceasta afacere cu Hayssam.


El considera ca in acest moment cel mai important lucru este faptul ca fiica sa si cei doi colegi ai acesteia s-au intors teferi acasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS