17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPetre Ciobotea da socoteala pentru averea personala

Petre Ciobotea da socoteala pentru averea personala

Fostul director al Directiei Generale de Drumuri si Poduri Craiova si sotia lui s-au incurcat in declaratii, cind au dat cu subsemnatul pentru a-si justifica averea impresionanta


Judecatorii Sectiei Civile de la Curtea de Apel Craiova au fixat ieri un nou termen pentru 8 iunie, in dosarul nr. 5906/Civ/2004, in care Petre Ciobotea trebuie sa dea socoteala pentru averea sa si a sotiei sale. Reamintim ca fostul director general al Directiei Generale de Drumuri si Poduri (DGDP) Craiova, in prezent arestat preventiv, a fost trimis in judecata de Parchetul National Anticoruptie (PNA) pentru trafic de influenta. PNA a sesizat si Comisia de Cercetare a Averilor de pe linga Curtea de Apel Craiova cu privire la averea mult prea mare a lui Ciobotea, raportata la veniturile sale, iar comisia a constatat neconcordante vadite intre veniturile si cheltuielile fostului director general de la Drumuri si Poduri si a sesizat instanta.


Ciobotea, patru case


PNA a solicitat cercetarea averii cu privire la mai multe bunuri detinute de sotii Petre si Stelica Ciobotea. Este vorba despre un imobil in Drobeta Turnu Severin, pe strada Decebal, nr. 30A, alt imobil (casa cu trei camere si teren de 78 mp, unde dr. Stelica Ciobotea are un cabinet medical) situat in aceeasi localitate, pe strada Bahna, nr. 63, un apartament cu doua camere, tot in Severin, situat pe strada Prahova, nr. 45, in blocul G4, scara 4, etaj 3, apt. 56. De asemenea, sotia lui Ciobotea a mai declarat un apartament cu patru camere in Timisoara, situat in bulevardul Cetatii, bloc1/3, scara A, etaj 1, apt. 6, pe care l-ar fi cumparat destul de ieftin (cu doar 520.000.000 de lei, conform actului de vinzare-cumparare) pe 3 aprilie 2003. La aceste bunuri se adauga si sumele gasite de procurorii PNA in momentul flagrantului, in masina de serviciu a lui Ciobotea. Este vorba despre 20.340 de euro, 2.940 de dolari si 129.200.000 de lei, bani care erau intr-o geanta din piele de culoare maro, care se afla in portbagajul Opelului Vectra cu numarul de inmatriculare B-83-ADD, autoturismul de director al lui Petre Ciobotea.


Deocamdata n-a fost stabilita cu certitudine modalitatea de dobindire a imobilelor amintite. In procesul aflat pe rolul Curtii de Apel Craiova cu privire la averea sotilor Ciobotea se poarta acum discutii aprinse intre avocatii familiei Ciobotea si procurorii PNA pe tema banilor din portbagaj. Nu de alta, dar sumele n-aveau cum sa provina din salariul lui Ciobotea, pentru ca acesta, din cele 198 de milioane de lei, cit reprezentau salariile lui pe ultimii doi ani, nu scosese de pe card decit vreo… doua milioane. Sa-l fi tinut nevasta-sa cu bani? Greu de crezut…


„Am imprumutat banii de la un coleg al carui nume nu il cunosc“


Ca tot veni vorba de banii din portbagajul Opelului, Petre si Stelica Ciobotea s-au incurcat rau de tot in declaratii, cind sa explice de unde provine suma cu pricina, cu care s-a fi putut ridica o vilisoara de toata frumusetea.


Petre Ciobotea a declarat initial, in prezenta martorilor asistenti, ca geanta respectiva i-ar apartine unui coleg si ca stie ca ar fi bani in ea, dar nu stie despre ce suma e vorba. In aceeasi declaratie, Ciobotea o da la intors si recunoaste ca ar fi geanta lui si banii ii apartin, insa a sustinut ca „am imprumutat banii de la un coleg al carui nume nu il cunosc, in cursul anilor 2002-2003, pentru ca intentionam sa cumpar un autoturism“. Adica a imprumutat echivalentul a circa un miliard de lei de la unul pe care nu stie cum il cheama si a uitat mai bine de un an de geanta cu bani aflata in portbagajul masinii de serviciu. Foarte credibil, nu-i asa? Mai ales ca, intr-o alta declaratie, Petre Ciobotea sustine ca n-a luat nici un imprumut, ci doar „ma gindeam sa iau un imprumut deoarece intentionez sa cumpar o masina“. Brambureala curata, nu alta…


La rindul sau, Stelica Ciobotea si-a dat si ea cu stingu-n dreptu’ in declaratii. Pentru ca a afirmat initial, despre cel care i-a dat spaga lui Ciobotea: „Sotul meu mi-a spus ca acea persoana ne poate imprumuta cu niste bani“, pentru ca, mai apoi, sa declare: „Nu cunosc provenienta sumelor de bani si a altor bunuri gasite in portbagajul masinii“. Altfel spus, Stelica sustinea ca sotul ei n-a luat nici un imprumut si ea habar n-are de banii din portbagaj.


Hop si chitanta!


Lovitura de teatru: citeva luni mai tirziu, Stelica Ciobotea si-a „amintit“ de bani, ba chiar si de imprumut. Mai mult, a „gasit“ si un asa-zis contract de imprumut, pe care il „ratacise“, inscris prin care incearca sa dovedeasca faptul ca banii gasiti cu ocazia flagrantului organizat de PNA erau, de fapt, imprumutati. Era vorba de o chitanta de mina scrisa chiar de Stelica pe un petic de hirtie, prin care sotia lui Ciobotea sustinea ca, pe 2 aprilie 2003, a luat cu imprumut suma de 30.000 de euro de la Constantin Badescu, domiciliat in Drobeta Turnu Severin, bulevardul Tudor Vladimirescu, nr. 56, un om de afaceri foarte cunoscut pe plan local. Mai mult, Stelica Ciobotea a prezentat si o declaratie – autentificata la notarul Ion Andreca din Drobeta Turnu Severin pe 22 iulie 2004 – prin care Badescu sustinea in fata notarului ca i s-a si restituit suma de bani cu pricina.


Cit o tine figura cu imprumutul in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Craiova, ramine de vazut. Si apoi, acest imprumut – cit o fi el de adevarat – ridica mai multe intrebari. De ce s-a imprumutat sotia lui Ciobotea de 30.000 de euro, daca sotul ei avea pe card aproape 200 de milioane de lei, de care nu se atinsese vreme de doi ani? Au mentionat Stelica Ciobotea si sotul ei acesti bani – zice-se imprumutati – in declaratiile de avere, ori au „uitat“, ceea ce ar cam aduce a fals in declaratii? De fapt, chiar a imprumutat acesti bani, ori e vorba doar de niste inscrisuri „fabricate“ la repezeala, care nu bat deloc cu declaratiile anterioare date de Petre si Stelica Ciobotea? La toate aceste intrebari urmeaza sa raspunda judecatorii de la Curtea de Apel Craiova, in momentul in care se vor pronunta asupra caracterului licit sau ilicit al averii sotilor Ciobotea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU