21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCosmarul notarilor publici se prelungeste cu o luna

Cosmarul notarilor publici se prelungeste cu o luna

• Desi sperau ca de la 1 mai vor plati toate taxele la notar, cumparatorii sint obligati sa astepte pina pe 1 iunie • Pina atunci, acestia va trebui sa alerge pe la mai multe institutii pentru plata taxelor rezultate in urma tranzactiei


Notarii publici din Craiova asteapta cu sufletul la gura aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei nr. 24 de modificare a Codului Fiscal, prin care acestia vor fi obligati sa calculeze, sa colecteze si sa vireze impozitul de 10% provenit din vinzarea locuintelor in momentul autentificarii contractului de vinzare-cumparare. Prevazuta sa se aplice doar tranzactiilor cu imobile vindute in mai putin de trei ani de la data dobindirii, ordonanta guvernului le-a dat fiori notarilor publici, care se vor vedea astfel siliti sa-si angajazeze personal suplimentar care sa calculeze valorile pe baza carora se va retine impozitul stabilit de executiv. Desi trebuia sa intre in vigoare incepind cu 1 mai, actul normativ nu a fost pus inca in aplicare, deoarece oficialii de la Bucuresti nu au aprobat metodologia de aplicare a prevederilor ordonantei buclucase. Conform declaratiilor unui notar public din Craiova care a dorit sa-si pastreze anonimatul, termenul a fost prelungit pina pe 1 iunie, pentru ca normele metodologice sint dificil de elaborat, data fiind complexitatea operatiunilor carora va trebui sa le faca fata notarii publici. „Termenul a fost prelungit pina pe 1 iunie, pentru ca nu s-a reusit punerea la punct a metodologiei. Sint multe aspecte in viata de zi cu zi care nu pot fi cuprinse in citeva norme de aplicare“, a precizat notarul public craiovean. Guvernul prelungeste tensiunea existenta pe piata imobiliara, si asa destul de incercata in ultimele luni din cauza cresterii exagerate a preturilor, care a dus la blocarea activitatii agentiilor imobiliare, multe dintre ele aflate in pragul falimentului.


Cetatenii asteapta noile reglementari


Daca notarii nu se dau in vint dupa noile reglementari juridice, cumparatorii asteapta cu nerabdare punerea in aplicare a acestora, deoarece in felul acesta vor economisi timp si bani. Cetateanul simplu va scapa de alergatura obligatorie pentru plata diferitelor taxe, acum putind achita toti banii la notarul public. Nu la fel de „fericiti“ vor fi proprietarii de imobile, care, de-a lungul timpului, au dezvoltat adevarate afaceri din cumpararea si vinzarea imediata a apartamentelor la preturi substantial mai mari, acestia fiind obligati acum sa plateasca un impozit de 10% calculat la diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vinzare. Prin intirzierea aprobarii normelor metodologice, statul se vede nevoit sa se bazeze pe corectitudinea si promptitudinea vinzatorilor care ar trebui sa se prezinte imediat la administratiile financiare cu banii pentru plata impozitului. Data fiind instabilitatea si lipsa de coerenta a pachetelor legislative promovate de guvern, nu ar fi exclus insa ca ceea ce se anunta cu mare pompa a fi o metoda eficienta de stirpire a mafiei de pe piata imobiliara sa ramina in stadiul de proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS