11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAcoperisurile neizolate produc pagube in apartamente

Acoperisurile neizolate produc pagube in apartamente

Craiovenii apeleaza la primarie, pentru a obtine ajutor pentru refacerea acoperisurilor


Problema blocurilor din Craiova care nu au acoperisul izolat a revenit in atentia autoritatilor locale dupa ploile abundente din ultima vreme. In special locatarii de la ultimele etaje au incercat sa obtina sprijinul primariei, pentru a stringe fondurile necesare demararii lucrarilor de constructie a acoperisurilor. Din cauza nepasarii asociatiilor de locatari si a vecinilor, lucrarile nu au fost facute la timp, iar apa s-a infiltrat in pereti. Din aceasta cauza, locatarii sint nevoiti sa puna vase in casa, pentru a nu li se distruge lucrurile. Reprezentantii primariei nu le-au oferit solutii protestatarilor, deoarece apartamentele sint proprietate privata, autoritatea locala neputind interveni. Situatia poate fi rezolvata numai de asociatiile de proprietari. Conform normelor in vigoare, acestea ii pot constringe pe locatari sa contribuie cu suma stabilita de comun acord. Daca nici in acest caz nu se rezolva problema, locatarii afectati din cauza acoperisurilor neizolate pot efectua lucrarile pe cont propriu, sumele investite putind fi recuperate prin actionarea in judecata a vecinilor.


Oamenii traiesc fara curent electric de teama scurtcircuitelor


Printre cei care au incercat sa obtina ajutoare din partea primariei se numara si citiva locatari ai blocului 54 de pe bulevardul Decebal. Acestia sustin ca vecinii nu doresc sa contribuie la refacerea acoperisului, desi apa a ajuns pina la etajul unu.


„De doi ani traim un cosmar. Acoperisul se afla intr-o stare de degradare avansata, iar noua ne ploua mereu in casa. Nu putem zugravi sau amenaja apartamentul, pentru ca am investi banii degeaba. Si cind nu ploua apa curge pe pereti. Pentru a nu se produce scurtcircuite, stam si fara lumina. I-am rugat de atitea ori pe vecini sa stringem bani si sa incepem lucrarile de reparare a acoperisului. Initial, au acceptat, dar apoi au pus conditia ca noi, cei de la etajul patru, sa avem intretinerea platita la zi, altfel nu contribuie cu nici un ban. Am fost la viceprimarul Sorin Iordache si mi-a promis ca ma ajuta. Nu mi-a spus cum, dar a zis sa stau linistit, ca se rezolva situatia“, a povestit Mihai Sfarc. In schimb, locatarii de la etajele inferioare sustin ca nu vor da bani pentru refacerea acoperisului pina cind restantierii nu vor ajunge la zi cu toate cheltuielile. „Din cauza ca ei nu platesc, ar putea sa sisteze furnizarea apei in tot blocul. Noi sintem la zi si, din cauza lor, ar trebui sa suferim si noi. Pe scara noastra sint datorii de 135 de milioane de lei. Am vorbit cu restul locatarilor si au fost in majoritate de acord sa nu contribuie la lucrari pina in momentul in care vecinii nu vor scapa de datorii. Cind vor ajunge la zi, vom da si noi banii“, a mentionat Dumitru Bogovici, seful scarii.


In prezent, zeci de craioveni care detin proprietati la ultimele etaje ale blocurilor nu au curent electric. Familia Polca locuieste de citiva ani in cartierul Brazda lui Novac. Oamenii isi amintesc ca nu au avut niciodata probleme majore cu vecinii. Situatia s-a schimbat insa cind acestia i-au rugat sa refaca impreuna acoperisul blocului. „Pentru ca au zis ca nu au bani, le-am dat ideea sa mergem la presedintele asociatiei si sa ii spunem sa ne opreasca in fiecare luna o anumita suma pentru fondul de reparatii. Nu au fost de acord nici asa. O sa suportam noi pina cind o sa ajunga apa in toate apartamentele si o sa vrea si ei sa izolam acoperisul. Mai rau e ca nu putem sa aprindem lumina, iar copiii trebuie sa invete la luminare. Dar pina cind primaria nu decide sa se implice nu avem ce face, pentru ca administratorul a zis ca nu vrea sa aiba probleme cu restul locatarilor“, a incheiat Paulina Polca, una dintre persoanele afectate de ploile abundente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS