17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSenatorii puterii nu reusesc sa-l schimbe pe Vacaroiu

Senatorii puterii nu reusesc sa-l schimbe pe Vacaroiu

Discutiile privind inlocuirea presedintilor Camerei si Senatului au devenit deja rutina. Senatorii si deputatii se intilnesc aproape saptaminal si, inevitabil, rezultatul este o aminare a deciziei.


Asta si pentru ca nici macar partidele aflate la guvernare nu sint sigure daca e bine sau nu sa-i schimbe pe sefii parlamentului.


Dupa Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu n-are de ce-si face griji in ceea ce priveste functia pe care o ocupa. Senatorii puterii n-au reusit sa-si convinga colegii din Comisia de modificare a regulamentului de schimbare a modalitatii de alegere si revocare a presedintelui Camerei superioare.


In varianta propusa de parlamentarii coalitiei guvernamentale, functia de presedinte ar trebui negociata impreuna cu celelalte functii din Biroul Permanent. De cealalta parte, grupul PSD sustine ca seful Senatului se alege o singura data, la inceputul legislaturii, pentru a conferi stabilitate institutiei, spre deosebire de ceilalti membri ai Biroului Permanent, care se aleg la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare.


De asemenea, social-democratii considera ca alegerea presedintelui Senatului la inceputul mandatului este sustinuta si de cazul preluarii, de catre acesta, a atributiilor presedintelui tarii, dupa cum prevede Constitutia. Cit priveste revocarea din functie, Alianta PNL-PD vrea ca aceasta procedura sa poata fi declansata de cel putin o treime din senatori, o singura data intr-o sesiune parlamentara. PSD insa sustine mentinerea actualului Regulament, care nu prevede revocarea presedintelui Senatului.


Senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs a apreciat ca fiind impotriva firii ca opozitia sa conduca Senatul, in conditiile in care raportul de forte din parlament s-a modificat fata de momentul alegerii presedintelui. In replica, pesedistul Antonie Iorgovan a sustinut mentinerea actualelor prevederi pentru a se pastra stabilitatea si respectarea prevederilor Constitutiei. „Vreti sa dominati cu o logica de ingineri oameni care au terminat o facultate“, i-a spus ironic Iorgovan presedintelui Comisiei, Radu Berceanu, acuzindu-l de „abordare politicianista“.


Dezbaterile s-au terminat dupa trei ore, asa cum au inceput, fara nici un rezultat. Senatorii se vor intilni si saptamina viitoare pentru discutii pe aceeasi tema.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS