16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIliescu, trimis la pensie de Geoana

Iliescu, trimis la pensie de Geoana

Mircea Geoana e din ce in ce mai puternic in disputa cu Ion Iliescu. Desi imediat dupa Congres parea dispus sa-i acorde lui Iliescu presedintia de onoare a PSD drept consolare, acum nu vrea sa-i dea mai mult de o simpla sinecura in partid. Imediat dupa instalarea lui Geoana la sefia PSD, intreaga conducere vorbea de calitatile fondatorului partidului si ii oferea acestuia postul de presedinte onorific. A trecut insa o luna, iar noul presedinte al PSD nu mai pare dispus sa-i faca nici o concesie «tatucului» partidului. Iliescu nu mai poate primi nici o functie in partid, pentru ca s-ar incalca statutul – acesta a fost mesajul transmis ieri de Geoana inaintea intilnirii cu presedintii organizatiilor judetene.


El a mentionat ca este exclusa introducerea unei functii onorifice pentru Iliescu, pentru ca o asemenea functie nu a fost votata la congresul partidului. Din punct de vedere legal si statutar, nu putem sa cream functii care nu au fost aprobate in forul decizional al partidului, a declarat Geoana.


„Nu modificam nici un statut. Vreau sa va spun ca statutul partidului nu poate fi modificat sub nici o forma si eu sint, ca presedinte al partidului, garant ca statutul partidului nu va mai fi modificat pentru nimeni si pentru nimic“, a precizat Geoana. O replica dura, care arata ca nu s-a lasat impresionat de semnalele transmise indirect in ultimele zile de Iliescu, prin care ameninta cu ruperea de partid.


Semnale intarite de demisia lui Talpes din toate functiile din partid si din parlament si de demisia din PSD a senatorului Neculai Apostol. Apostol nu este unul dintre greii partidului, asa ca Geoana s-a multumit sa-i transmita succes in continuare.


Insa Talpes este, asa ca Geoana a rezolvat problema acestuia. Seful PSD a dezvaluit ca l-a sunat pe Talpes si ca, in convorbirea avuta, acesta l-a asigurat ca ramine in partid, dar ca „nu doreste functii in perioada urmatoare“.


„Sa faca ceea ce crede de cuviinta”


Batalia decisiva se da insa azi, la Consiliul National al partidului, cind se asteapta ca Iliescu sa tina un discurs dur prin care sa infiereze schimbarile din partid. Geoana nu se lasa impresionat insa si spune ca Iliescu poate sa faca „ceea ce crede de cuviinta“.


„Va avea, probabil, un discurs in fata consiliului, ceea ce este firesc, cred ca e normal sa ascultam si punctul dinsului de vedere. Va spune probabil citeva lucruri, probabil mai direct“, a precizat Geoana.


Ba chiar il ironizeaza subtil pe invinsul sau in lupta pentru presedintia partidului, ramas acum doar membru simplu, dupa ce 15 ani a fost fie presedintele tarii, fie al PSD. „Nu e vorba de a oferi ceva domnului presedinte Iliescu, pentru ca ceea ce are nu-i va lua nimeni“, spune Geoana.


El pare dispus sa-i ofere ceva, dar in fapt nu-i da nimic, ci doar il invita sa ramina implicat in orice formula pe care o gaseste ca fiind „utila si constructiva“.


„Daca nu doreste sa ocupe o functie explicita, sintem iarasi deschisi pentru colaborare, daca nu doreste sa colaboreze, este decizia Domniei sale“, spune Geoana aruncind mingea in terenul lui Iliescu. Insa acesta nu prea are ce face cu ea, singurul sau atu serios fiind sefia grupului parlamentar social-democrat de la Senat. „Jucarie“ pe care Geoana pare dispus sa i-o lase deocamdata, desi ceruse acum doua saptamini schimbarea liderului de grup.


Acum insa spune ca Iliescu va decide daca va ramine liderul senatorilor PSD. Mai mult, Geoana a spus, enigmatic, ca stie deja care este decizia lui Iliescu, dar ca il va lasa pe acesta sa o faca publica. Mircea Geoana s-a declarat convins ca „lucrurile se asaza foarte rapid“ in PSD.


„Istoria nu mai poate fi rescrisa, sintem intr-o alta etapa a vietii PSD, in care ne uitam cu respect la trecut si cu mai mult interes la prezent si la viitor“, a precizat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS