5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Prapad in sud

• Judetul Olt sub ape •105 case, zeci de gospodarii si peste 900 de hectare de teren si padure au fost afectate de inundatii • Aproape 150 de familii de romi din Slatina au fost evacuate de urgenta si cazate in sala de sport a unui liceu • Autoritatile nu au evaluat inca pagubele produse de inundatii


Ploile torentiale de vineri noapte si simbata au facut ravagii si in judetul Olt. Cei mai afectati de viituri au fost localnicii din partea de sud a municipiului Slatina (trei strazi din zona TCH, linga riul Olt – n.r.), din localitatile limitrofe orasului Corabia, precum si satenii din comunele Teslui, Curtisoara si Verguleasa. Comitetele locale pentru situatii de urgenta au fost activate imediat. Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Matei Basarab“ Olt au incercat mai multe ore sa scoata apa din gospodariile si casele inundate, pentru a salva bunurile si animalele cetatenilor. Au fost afectate aproximativ 150 de case, aproape 600 de hectare de pasune, 300 de hectare de padure in comuna Gircov, 130 de hectare de puieti, citeva zeci de gospodarii si fintini. Nu s-au inregistrat victime.


„La televizor spuneau despre inundatiile din vest…“


Autoritatile judetene au fost alertate simbata, in jurul orei 11.00, in urma mai multor apeluri primite la numarul de urgenta 112, pentru a fi anuntate inundatii de proportii in citeva localitati. O situatie deosebita s-a inregistrat la Slatina, unde sistemul de canalizare a cedat, iar DN 65 – E 574 a fost inundat partial in zona societatii ALRO. Aproape o suta de case ale romilor din apropierea tirgului de saptamina au fost inundate, intr-o ora, de apele piriului Marita. Locuitorii din zona, in majoritate romi, au inceput imediat sa scoata apa din case.


„Cred ca era ora 11.00, eram cu totii in casa si ne uitam la televizor, ca afara ploua cu galeata. Chiar spuneau la stiri despre inundatiile din Timis. Deodata, am vazut ca intra apa peste noi. La inceput, a fost de citiva centimetri, dar ne-am speriat, mai ales ca am vazut ca era curtea inundata. La vecini era la fel. Lumea era afara, la poarta… Am crezut ca apa n-o sa mai creasca, dar nu s-a intimplat asa. Atunci am dat telefon la politie, la primarie“, a spus Lucretia Fudulu, de 39 de ani, mama a trei copii, care a avut casa inundata simbata. Printre cei care a trebuit sa-si abandoneze casele in care apa atingea, pe alocuri, chiar si un metru inaltime, s-a aflat si Nicolae Marin, de 49 de ani, tata a sase copii. „Am trimis copiii la sora-mea, ca la noi e prapad. Gainile au murit, porcii trebuie sa-i caut. E vai de capul meu. Nu mai vorbesc de covoare, de mobila, ca le-am pierdut. Sa vedem cu ce ne ajuta primaria, ca, atunci cind le-am zis sa aiba grija de piriul asta, (Marita – n.r.), ca e periculos cind ploua abundent, i-a durut undeva“.


Peste 150 de romi au dormit in sala de sport


Cei mai afectati au fost membrii a cinci familii din Slatina, ale caror case erau amplasate la numai citiva metri de piriul Marita. Sandu si Gheorghita Calota au stat de veghe simbata si duminica noapte, pentru ca apele involburate ale piriului sa nu-i surprinda in casa. Imobilul a rezistat viiturii, dar pasarile si animalele din curte au murit, iar frigiderul, mobila si alte bunuri au fost distruse.


Tensiunea in rindul familiilor sinistrate a crescut in momentul in care s-a zvonit ca s-ar fi rupt barajul de la Mosteni, ceea ce ar fi dus la revasarea riului Olt. Familiile ale caror case au fost inundate au fost nevoite sa-si paraseasca gospodariile si sa se adaposteasca in sala de sport a Colegiului National „Carol I“ din muncipiu, pina la retragerea apelor. Primaria pregatise paturi, saltele si alimente. Peste 150 de romi au dormit, simbata noapte, in sala de sport, iar duminica dimineata s-au intors la casele lor. Inundatiile au produs pagube si la gradina zoologica din Slatina. Viceprimarul Ion M. Ion a declarat ca, in zilele urmatoare, se va face o evaluare a pagubelor, pentru a se stabili numarul persoanelor care vor avea dreptul la despagubiri.


„Primarul a venit la noi, si-a asezat caciula pe-o ureche si a plecat“


Pentru a face fata solicitarilor, pompierii au folosit vidanje, caterpilare incarcate cu nisip si pietris si alte utilaje. In zonele in care apa era mare, au fost aduse doua barci cu visle. In aproape toate actiunile lor, pompierii au fost ajutati de localnici, care au umplut saci cu nisip pe care i-au amplasat in puncte-cheie, pentru a impiedica deversarea apelor. O asemenea situatie s-a petrecut in comuna Curtisoara, unde satenii au lucrat cot la cot cu pompierii si angajatii unor firme private. Conform viceprimarului Antonel Negoescu, o cladire a primariei si citeva gospodarii au fost inundate. „Am avut noroc in comparatie cu alte localitati. Am spart un dig ca sa putem canaliza spre izlaz apele care veneau de pe dealuri, ca altfel era prapad. Am pus piatra, saci cu nisip si pamint acolo unde a fost nevoie si am incropit un fel de canal prin care toata apa s-a scurs la vale, pe un traseu stabilit de noi. Ne-au ajutat si firme private cu utilaje, altfel nu stiu cum ne-am fi descurcat“, a spus viceprimarul Negoescu, precizind ca nu a mai vazut o asemenea catastrofa din anii ’70.


O situatie mai grava a avut loc in comuna Teslui. In satul Mosteni, revarsarea piriului Teslui a dus la inundarea a cinci hectare de teren arabil si a doi kilometri de drum comunal, iar in satul Cherlesti Vale au fost inundate mai multe case si gospodarii si a fost distrus un pod. Gospodariile lui Gheorghe Teser si Costea Calapod au fost printre cele mai afectate. Casa cu etaj in care locuiau cele doua familii a fost inundata rapid, apa atingind o jumatate de metru. Pasarile si animalele au murit, iar gradina a fost distrusa. „Toata ziua am muncit sa scoatem apa din casa si din gospodarie. Am folosit o motopompa de la Protectia Civila si parca a fost degeaba. La un moment dat, s-a stricat motopompa si a trebuit sa o reparam. Am trimis copiii la verisori, ca aici e imposibil de dormit. Nici noi nu am dormit in casa, am fost pe la vecini. Primarul a venit la noi, ne-a vazut cum munceam sa scoatem apa din curte, si-a asezat caciula pe-o ureche si a plecat. Cu asta ne-a ajutat primarul“, a spus Filofteia Teser, disperata ca a pierdut cea mai mare parte din avere. Duminica, cele doua familii inca se chinuiau sa scoata apa din curte.


Pericolul nu a trecut


Autoritatile judetene sint in alerta de vineri noapte. Purtatorul de cuvint al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Matei Basarab“ Olt, capitan Cristian Croitoru, a spus ca in localitatea Potelu, situata linga Corabia, se mentine faza I de aparare. Duminica dimineata, la mira (baliza folosita la masurarea cotei apelor – n.r.) Corabia s-au inregistrat 553 de cm, cu trei centimetri peste cota de inundatie. Sucursala Hidrocentrale Slatina se afla, de asemenea, in faza a doua de aparare, deoarece din lacurile de acumulare de pe riul Olt au debite de 1.200 mc/secunda. Cantitatea maxima de precipitatii inregistrata in cele doua zile de ploaie a fost atinsa la Cazanesti: 101 l/mp, la statia meteo din Slatina inregistrindu-se 35,41 l/mp, iar in comuna Corbu, 50 l/mp. Autoritatile au raportat infiltratii la diguri si in mai multe puncte.


„Se mentine starea de aparare pe raza localitatilor riverane Dunarii, iar Sistemul de Gospodarire a Apelor Olt monitorizeaza permanent nivelurile si debitele de la cele doua mire de pe Dunare (Bechet – Dolj si Corabia). S-a declansat starea de aparare pe raza localitatilor Slatina, Verguleasa, Teslui si Curtisoara. S-a evacuat apa cu vidanje din aproximativ 100 de case si au fost executate mai multe santuri transversale pentru scurgerea apei“, a afirmat Croitoru. Cinci fintini din comuna Verguleasa au fost inundate.


Duminica, situatia din judetul Olt parea ca se afla sub controlul autoritatilor. Apele s-au retras simbata noapte de pe cele trei strazi inundate din Slatina, romii din zona sinistrata lucrind la evacuarea noroiului. De asemenea, apa a fost evacuata din zona inundata a localitatii Curtisoara si partial din Teslui.


Prefectul de Olt, Octavian Popescu, a declarat ca dupa ce vor fi analizate efectele inundatiilor, se va proceda la acordarea despagubirilor. „Va trebui sa fim foarte atenti la felul in care vom proceda, deoarece avem multe solicitari pe care le-as numi fanteziste. Multe persoane au reclamat ca ar fi pierdut in urma inundatiilor tot felul de lucruri pe care nu pot dovedi ca le-ar fi avut vreodata. Va fi dificil de separat griul de neghina, dar asta e. Deocamdata, dorim sa asiguram populatiei sinistrate alimente, apa si asistenta medicala“, a declarat prefectul. Pericolul nu a trecut insa. Prognozele hidrologice indica faptul ca debitul fluviului Dunarea va scadea in urmatoarele zile, dar nivelurile si debitele riului Olt vor creste din cauza precipitatiilor cazute in amonte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU