6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFalsificatorii de valuta, trimisi in judecata de procurorii DIICOT

Falsificatorii de valuta, trimisi in judecata de procurorii DIICOT

Procurorii Biroului Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus ieri trimiterea in judecata a celor trei plasatori de valuta care au incercat sa distribuie pe piata craioveana peste 40.000 de euro in bancnote de 200 de euro falsificate. Banii falsi proveneau din Bulgaria si erau realizati cu atita maiestrie incit nici macar detectoarele caselor de schimb valutar nu au reusit sa-i depisteze.


Ce n-au detectat aparatele au pipait arabii


Pe 12 februarie, Marius Leontin Mereu, de 34 de ani, din Brasov, Mihai Apintiliesei, de 30 de ani, si Gelu Riscu, de 30 de ani, ambii din Tirgu Frumos, judetul Iasi, au fost depistati in Craiova in timp ce incercau sa plaseze la mai multe case de schimb din municipiu o mare cantitate de bancnote falsificate de 200 de euro. Alertati de patronii arabi ai caselor de schimb, care depistasera prin pipaire falsurile ce nu fusesera descoperite de aparatura de specialitate, politistii Centrului Zonal de Combaterea Crimei Organizate si Antidrog Craiova au reusit sa-i retina pe Mereu si Apintiliesei, iar Riscu a reusit sa scape cu fuga. Nu pentru mult timp, caci a fost prins trei zile mai tirziu la Timisoara.


La perchezitia corporala, oamenii legii au gasit asupra celor doi plasatori prinsi suma de 6.000 de euro falsi. In autoturism, politistii au gasit inca 27.000 de euro, in bancnote de 200 de euro, toate false, precum si 226.000.000 de lei, proveniti din schimbarea valutei false la casele de schimb craiovene. Din cei 10.000 de euro falsi schimbati in Craiova, politistii de la Crima Organizata n-au reusit sa recupereze decit 8.200 de euro. Restul de 1.800 de euro fusesera deja pusi in circulatie de angajatii caselor de schimb, care, luindu-i drept bani „buni“, au vindut valuta.


Banii falsi erau atit de bine realizati incit nici un sistem electronic de detectare nu putea face diferenta intre bancnotele contrafacute si cele reale. Aveau inclusiv filigranul, firul metalic, cerneala si insertiile fluorescente, iar hirtia era asemanatoare. Nici seriile nu coincideau. Singura diferenta, greu sesizabila, era grosimea – ceva mai mare in cazul bancnotelor falsificate, intrucit erau realizate prin lipirea a doua foi de hirtie, intre care erau introduse insertiile.


Trimisi acum in judecata pentru falsificare de moneda si constituire de grup infractional organizat, cei trei moldoveni risca sa-si petreaca urmatorul deceniu in spatele gratiilor. Procurorii si politistii continua cercetarile in acest caz, impreuna cu omologii lor din Bulgaria, pentru a anihila „de la radacina“ banda falsificatorilor de valuta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU