10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalvarea captivilor nu e conexata cu retragerea trupelor

Salvarea captivilor nu e conexata cu retragerea trupelor

„Autoritatile române nu conexeaza salvarea jurnalistilor rapiti cu retragerea trupelor din Irak“, a declarat, ieri, ministrul român de externe. „In prezent, ne intereseaza rezolvarea chestiunii ostaticilor din Irak, dar nu avem discutii in ceea ce priveste retragerea trupelor române din zona si nu conexam cele doua chestiuni“, a precizat Mihai-Razvan Ungureanu, la sfirsitul unei intilniri avute la sediul MAE cu omologul sau belgian, Karel de Gucht.


Cameraman irakian, arestat pentru posibile legaturi cu rapitorii


Un cameraman irakian, suspectat ca ar avea legaturi cu rapitorii jurnalistilor români si ai ghidului lor, a fost arestat, in urma cu opt zile, la Bagdad. Hassan Walid Abdul Wahab a fost acuzat, potrivit unor apropiati, de colaborare cu gruparea care ii tine ostatici pe Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mohamad Munaf, se precizeaza intr-un comunicat publicat pe site-ul organizatiei RSF. Informatia apare intr-un material prin care se solicita autoritatilor irakiene sa aiba mai mult discernamint, dupa ce cinci jurnalisti au fost arestati in aceasta tara in ultimele doua saptamini.


Potrivit site-ului RSF, Hassan Walid Abdul Wahab, de 23 de ani, colaboreaza in mod regulat cu televiziunea germana Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF). El a fost ridicat de acasa, pe 20 aprilie, impreuna cu tatal si cu doi frati ai sai, care nu lucreaza in presa. Un apropiat la familiei a declarat ca politia a pretextat ca exista o legatura intre cameraman si rapitorii jurnalistilor români si ai ghidului lor. Pe 26 aprilie, ca urmare a cererilor repetate ale apropiatilor celor arestati, politia a fixat o cautiune de 10.000 de dolari americani, potrivit RSF.


Cinci jurnalisti, incatusati sub diverse pretexte


Contactati de Mediafax, reprezentantii RSF au declarat ca „pastreaza rezerve fata de motivul invocat de politie pentru arestarea cameramanului“. „Politia din aceasta tara cauta tot timpul pretexte pentru arestarea anumitor jurnalisti. De data aceasta, a fost folosita situatia jurnalistilor români“, au declarat reprezentantii RSF. Organizatia de aparare a presei isi exprima ingrijorarea pentru arestarea in Irak a cinci jurnalisti, in ultimele doua saptamini. Este vorba despre Hussein Al Shimari, reporter al televiziunii prin satelit Al-Diyar, suspectat de colaborare cu insurgentii, Ayad Al-Tamimi, redactor-sef al cotidianului Sada Wasit de la Kawit, si jurnalistul Ahmed Mutare Abass, arestati pentru calomnie, Nabil Hussein, cameraman al agentiei Reuters, impotriva caruia politia nu a precizat nici o acuzatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII