Teroristii decid astazi soarta ziaristilor români

Autori


Nicolas Henin, analist politic francez, crede ca salvarea celor trei depinde de Serviciile Secrete

Clipele de cosmar prin care trec ziaristii rapiti la Bagdad se apropie de final. Ultimatumul dat de teroristii care ii detin expira astazi. Gruparea in miinile careia se afla a promis ca le va reda libertatea cu conditia retragerii trupelor române din Irak. Presedintele Traian Basescu este optimist in privinta negocierilor si spera sa-i aduca sanatosi acasa pe cei trei.

Daca, totusi, nu se va intimpla acest lucru, am putea asista la o tragedie. Organizatia Mu’ad ibn Jabal a anuntat ca-i va ucide daca cererea ei ramine fara raspuns. Manifestatiile de solidaritate organizate in România au rolul sa-i autentifice pe cei capturati ca fiind jurnalisti, insa e greu de spus daca rapitorii vor fi sensibilizati de mesaje. Aceasta este opinia lui Nicolas Henin, analist politic francez, exprimata intr-un interviu pentru postul de radio Delta RFI.

Acesta sustine ca, in cursul unei astfel de crize, sint importante munca Serviciilor Secrete si continuarea negocierilor cu rapitorii, manifestatiile din tara avind rolul sa-i autentifice pe cei capturati ca fiind jurnalisti. „Daca exista manifestatii in tara lor si manifestantii spun ca e vorba de jurnalisti, nu de spioni, asta permite autentificarea ostaticilor ca fiind jurnalisti. Pe de alta parte, cel mai mare inconvenient pe care poate sa il prezinte o mobilizare este ca pretul sa creasca, dindu-i-se importanta ostaticului“, a declarat analistul politic francez, citat de Mediafax. Henin a precizat ca mesajul care va fi difuzat de Al-Jazeera va fi vazut si auzit de rapitori, deoarece acestia dispun de un fel de departamente de presa care se ocupa de propaganda pe internet, dar care urmaresc si ce se intimpla in lume, una dintre principalele surse de informatii fiind postul de televiziune Al-Jazeera.

„Putem sa fim siguri ca ei vor auzi si cel mai mic cuvint care se va spune despre ostatici pe Al-Jazeera. E unul dintre motivele pentru care trebuie sa existe multa prudenta in mesajele pe care le trimitem. E greu de spus insa daca rapitorii vor fi sensibilizati de aceste mesaje, de emotia familiilor sau a colegilor“, a mai spus analistul francez.


Rapitorii asteapta un mesaj politic de la Bucuresti

Henin sustine ca rapitorii asteapta un mesaj politic din partea României, care sa arate ca tara este gata sa dialogheze cu totalitatea componentelor scenei politice irakiene. Potrivit analistului, raspunsul poate fi difuzat de presa prin internet sau printr-o legatura directa, dar este posibil ca, intr-un asemenea caz, rapitorii sa dea un raspuns care nu va fi cunoscut publicului. „In luarile de ostatici exista doua tipuri de canale. Revendicarile de natura financiara, de exemplu, vor fi trimise pe canale secrete, iar pe canalele oficiale se vor trimite mai ales mesaje destinate opiniei publice. Acesta e motivul pentru care casetele cu ostatici ii arata pe acestia in situatii ingrijoratoare, in ideea de a emotiona opinia publica pentru a face, la rindul ei, presiuni asupra autoritatilor“, a explicat Henin. In cazul mesajelor menite sa manipuleze opinia publica, Henin spune ca acestea trebuie privite „cu precautie“. La Bucuresti si in multe orase din tara se organizeaza, in continuare, actiuni de solidaritate cu cei rapiti. Celula de criza, controlata direct de seful statului, lucreaza pentru rezolvarea favorabila a situatiei. Traian Basescu a promis ca, in cazul in care se va iesi din „tipicul unor negocieri“, va anunta public acest lucru.

In acelasi timp, Clubul Român de Presa considera ca decizia pentru rezolvarea situatiei jurnalistilor rapiti in Irak apartine in intregime autoritatilor. Clubul Român de Presa nu se considera abilitat sa sugereze vreo solutie, dar solicita autoritatilor sa faca tot ceea ce este omeneste posibil, atit prin mijloace de influenta, cit si financiare, pentru salvarea vietii jurnalistilor. Deocamdata, oficialitatile prefera sa pastreze tacerea in jurul acestui subiect. Ultimatumul insa aminteste ca timpul se scurge in defavoarea ostaticilor.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Dan Rotariu said:

    Insurgentii au luat decizia, acum soarta ziaristilor e in mana Presedintelui, el ii condamna la moarte sau le da viata. Basescu decide daca e al treilea lor parinte sau ii sacrifica pentru nimic. Orgoliul, atunci cand e vorba de vieti nevinovate sacrificate, nu are ca cauta.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 26 aprilie 2005

Actualitate

» ANAF „privatizeaza“ Serviciul de executare silita
» Relu Stefanoiu a obtinut de la BCR credite de zeci de miliarde pentru afaceristul vilcean Ion Marin
» Deputatul Manta va fi adus cu mandat de aducere la procesul lui Mischie
» Dreptul de proprietate se opreste la portile Ministerului Justitiei
» Nereguli la Primaria Stoenesti – Olt
» Virusul antimanele loveste
» Producatorii si importatorii auto, alesi pe ochi frumosi
» Ultimatumul a expirat, România nu se retrage
» Biciclete cu girofar pentru politistii doljeni
» Autoritatile doljene au demarat o campanie umanitara
» Sute de perechi de incaltaminte, scoase de la comercializare
» Doar sapte dintre cele 28 de fintini publice au apa potabila
» Referendum pentru aprobarea bugetului aferent Zilelor orasului Tirgu Jiu
» Vicele Iordache retrage imputernicirile de transport gratuit pe traseele RAT Craiova
» Florin Circiumaru vrea sa asfalteze un bulevard pe an
» Peste o jumatate de miliard de lei confiscati de Garda Financiara Olt

Local

» „Luptatorii pentru pacea Irakului“ au sunat la Prima TV

Dolj

» Nevazatorii „mor“ pe banda rulanta

Sport

» Sa-i tepuim pe „bancari“!
» „Totul pentru depasirea Nationalului!“
» „Venim sa ingropam Stiinta!“
» „Fac alta echipa!“
» Sandoi trebuie sa treaca Oltul
» O problema de onoare pentru „cormorani“
» Benitez are probleme de lot
» Chelsea l-a recuperat pe Robben
» Njock a ramas fara antrenor
» Dinamo Kiev s-a apropiat de Sahtior
» „Prima victorie este aproape“
» Ionita a iesit din primul tur
» Ploaia a aminat debutul competitiei
» Craiovenii au obtinut cinci medalii
» Trei oltence pe podium
» Argint pentru juniorii din Banie
» Stiinta trebuie sa se salveze singura
» „Invingem pe National si pe Bacau si urcam doua locuri!“
» „La mine nu a ajuns vestea asta!“
» Meciul cu FC National va fi cu intrare
» FC National a surclasat pe Dinamo
» „Omul din Constanta nu a fost agreat de primarie“
» Sandoi a consumat degeaba 200 de carioci
» Si arbitrii calca strimb
» Hiddink nu se teme de diavoli

Magazin

» Julia Roberts a marturisit ca ii este greu sa fie mama de gemeni
» Nava spatiala ruseasca Soiuz s-a reintors pe Pamint
» Papa Benedict al XVI-lea este uituc
» Justin Timberlake si Cameron Diaz nu vor sa fie fotografiati impreuna
» Christina Ricci vrea sa se marite
» Scurte stiri

Opinii

» Schimbari la social-democrati

Top