11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeroristii decid astazi soarta ziaristilor români

Teroristii decid astazi soarta ziaristilor români

Nicolas Henin, analist politic francez, crede ca salvarea celor trei depinde de Serviciile Secrete


Clipele de cosmar prin care trec ziaristii rapiti la Bagdad se apropie de final. Ultimatumul dat de teroristii care ii detin expira astazi. Gruparea in miinile careia se afla a promis ca le va reda libertatea cu conditia retragerii trupelor române din Irak. Presedintele Traian Basescu este optimist in privinta negocierilor si spera sa-i aduca sanatosi acasa pe cei trei.


Daca, totusi, nu se va intimpla acest lucru, am putea asista la o tragedie. Organizatia Mu’ad ibn Jabal a anuntat ca-i va ucide daca cererea ei ramine fara raspuns. Manifestatiile de solidaritate organizate in România au rolul sa-i autentifice pe cei capturati ca fiind jurnalisti, insa e greu de spus daca rapitorii vor fi sensibilizati de mesaje. Aceasta este opinia lui Nicolas Henin, analist politic francez, exprimata intr-un interviu pentru postul de radio Delta RFI.


Acesta sustine ca, in cursul unei astfel de crize, sint importante munca Serviciilor Secrete si continuarea negocierilor cu rapitorii, manifestatiile din tara avind rolul sa-i autentifice pe cei capturati ca fiind jurnalisti. „Daca exista manifestatii in tara lor si manifestantii spun ca e vorba de jurnalisti, nu de spioni, asta permite autentificarea ostaticilor ca fiind jurnalisti. Pe de alta parte, cel mai mare inconvenient pe care poate sa il prezinte o mobilizare este ca pretul sa creasca, dindu-i-se importanta ostaticului“, a declarat analistul politic francez, citat de Mediafax. Henin a precizat ca mesajul care va fi difuzat de Al-Jazeera va fi vazut si auzit de rapitori, deoarece acestia dispun de un fel de departamente de presa care se ocupa de propaganda pe internet, dar care urmaresc si ce se intimpla in lume, una dintre principalele surse de informatii fiind postul de televiziune Al-Jazeera.


„Putem sa fim siguri ca ei vor auzi si cel mai mic cuvint care se va spune despre ostatici pe Al-Jazeera. E unul dintre motivele pentru care trebuie sa existe multa prudenta in mesajele pe care le trimitem. E greu de spus insa daca rapitorii vor fi sensibilizati de aceste mesaje, de emotia familiilor sau a colegilor“, a mai spus analistul francez.


Rapitorii asteapta un mesaj politic de la Bucuresti


Henin sustine ca rapitorii asteapta un mesaj politic din partea României, care sa arate ca tara este gata sa dialogheze cu totalitatea componentelor scenei politice irakiene. Potrivit analistului, raspunsul poate fi difuzat de presa prin internet sau printr-o legatura directa, dar este posibil ca, intr-un asemenea caz, rapitorii sa dea un raspuns care nu va fi cunoscut publicului. „In luarile de ostatici exista doua tipuri de canale. Revendicarile de natura financiara, de exemplu, vor fi trimise pe canale secrete, iar pe canalele oficiale se vor trimite mai ales mesaje destinate opiniei publice. Acesta e motivul pentru care casetele cu ostatici ii arata pe acestia in situatii ingrijoratoare, in ideea de a emotiona opinia publica pentru a face, la rindul ei, presiuni asupra autoritatilor“, a explicat Henin. In cazul mesajelor menite sa manipuleze opinia publica, Henin spune ca acestea trebuie privite „cu precautie“. La Bucuresti si in multe orase din tara se organizeaza, in continuare, actiuni de solidaritate cu cei rapiti. Celula de criza, controlata direct de seful statului, lucreaza pentru rezolvarea favorabila a situatiei. Traian Basescu a promis ca, in cazul in care se va iesi din „tipicul unor negocieri“, va anunta public acest lucru.


In acelasi timp, Clubul Român de Presa considera ca decizia pentru rezolvarea situatiei jurnalistilor rapiti in Irak apartine in intregime autoritatilor. Clubul Român de Presa nu se considera abilitat sa sugereze vreo solutie, dar solicita autoritatilor sa faca tot ceea ce este omeneste posibil, atit prin mijloace de influenta, cit si financiare, pentru salvarea vietii jurnalistilor. Deocamdata, oficialitatile prefera sa pastreze tacerea in jurul acestui subiect. Ultimatumul insa aminteste ca timpul se scurge in defavoarea ostaticilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU