17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitica de peste cinci miliarde de lei in Olt

Politica de peste cinci miliarde de lei in Olt

Filialele judetene Olt ale partidelor politice au cheltuit anul trecut peste 5,1 miliarde de lei in campaniile electorale pentru alegerile locale si generale. Camera de Conturi Olt a centralizat recent rapoartele financiare cu privire la alegerile generale si au concluzionat ca formatiunile politice din judet nu s-au zgircit la bani cind a venit vorba despre atingerea scopului propus: ocuparea cit mai multor posturi in consiliile locale, judetene sau in cele doua camere ale parlamentului. Pierderea alegerilor de catre fostul partid de guvernamint se explica si prin faptul ca PSD a cheltuit mai putini bani decit principala formatiune contracandidata, Alianta „Dreptate si Adevar“ PNL-PD. Social-democratii au cheltuit mai putin decit Alianta D.A. atit in timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, cit si pentru cele generale.


„Mamutii“ politici au avut bugete pe masura


Principalele formatiuni politice care s-au infruntat in alegerile locale si cele generale au avut bugete pe masura. Conform raportului de venituri si cheltuieli depus de mandatarul financiar al PSD, in baza prevederilor Legii nr. 43/2003, privind finantarea partidelor politice si a campaniei electorale, membrii acestei formatiuni au declarat ca ar fi cheltuit, numai in perioada scrutinului din noiembrie, aproximativ 1,06 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei a fost alocata pentru imaginea partidului, cind au fost comandate 16.000 de afise si alte materiale de propaganda. Materialele publicitare i-au costat pe pesedisti aproape 340 de milioane de lei, la care s-au adaugat alte 362 de milioane pentru organizarea de spectacole etc. Pentru campania senatorilor, PSD Olt a alocat 400 de milioane de lei. Pentru alegerile locale, aceeasi formatiune politica a cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru 1.773 de candidati inscrisi in cursa pentru primarii. Desi a mers in alegeri alaturi de PSD, PUR a alocat pentru candidatii la Camera Deputatilor suma de 81 de milioane de lei.


Cele doua partide care fac parte din Alianta D.A., PNL si PD, au candidat separat in alegeri. Liberalii au cheltuit pentru cei 1.733 de candidati (111 pentru posturi de primari, 1.581 pentru consilieri locali si 41 la consiliul judetean) 190 de milioane de lei. Suma declarata de democrati pentru alegerile locale este de 128 de milioane de lei, care a fost folosita de 1.757 de candidati. In ceea ce priveste alegerile generale din noiembrie 2004, mandatarul financiar al Aliantei PNL-PD a declarat ca s-au primit donatii de 1,2 miliarde de lei, iar cheltuielile au reprezentat 1,5 miliarde de lei. Din aceasta suma, 452 de milioane s-au cheltuit pentru tiparirea de afise, fluturasi si postere electorale pentru candidatii la Senat. Pentru candidatii la Camera Deputatilor s-au folosit 446 de milioane de lei. Procurorii financiari olteni au spus ca diferenta dintre sumele care reprezinta contributii si donatii, situatii intilnite si in cazul altor partide politice, reprezinta facturi neachitate in momentul depunerii rapoartelor contabile de catre mandatarii financiari.


Alegeri de 500.000 de lei


Celelalte formatiuni politice care au avut candidati la alegerile generale si locale au obtinut rezultate pe masura sumelor alocate in acest scop. Au existat partide care au incercat imposibilul, adica sa obtina posturi, desi fondurile pe care le-au avut la dispozitie au fost foarte mici. Potrivit rapoartelor financiare depuse la Camera de Conturi Olt, Uniunea pentru Reconstructia României a avut la dispozitie numai 500.000 de lei, cit a declarat ca ar fi cheltuit pentru candidatii la Camera Deputatilor. Partidul Social Unit a cheltuit doar 2,5 milioane de lei pentru Camera Deputatilor si Senat, Partidul National Democrat – 14,2 milioane, Partidul National Democrat Crestin – 17,2 milioane de lei. O surpriza a reprezentat-o UDMR, care, desi are doar citiva membri in Olt, a cheltuit pentru alegerile generale toti banii primiti de la centru: 3,5 milioane de lei. Intreaga suma a fost utilizata pentru a se comanda materiale de propaganda electorala. La polul opus s-au aflat candidatii PRM, care au declarat ca au cheltuit toti banii pe care i-au avut alocati pentru organizarea alegerilor din noiembrie – 167 de milioane de lei pentru Camera Deputatilor, respectiv 181 de milioane pentru Senat. Fondurile au fost utilizate pentru tiparirea de afise electorale si organizarea de actiuni social-culturale.


Sume importante au fost cheltuite si in campania electorala din vara. PRM a alocat 184 de milioane pentru cei 1.742 de candidati, PUR a avut la dispozitie 191 de milioane de lei pentru 1.705 candidati, iar Partidul Noua Generatie a incercat sa se descurce cu 146 de milioane, primite de la centru. Filiala judeteana Olt a PNTCD a obtinut rezultate pe masura fondurilor alocate, 9,3 milioane de lei, in vreme ce PND a avut un buget de 33 de milioane.


Alegeri din buzunarul propriu


Concluzia procurorilor financiari este ca partidele au cheltuit mai putini bani pentru alegerile locale decit pentru cele generale. Daca in vara formatiunile politice au cheltuit aproximativ doua miliarde de lei, pentru alegerile generale suma a crescut la 3,1 miliarde de lei.


Procurorii financiari olteni au mai constatat ca, la alegerile din vara, Partidul Crestin Democrat, Uniunea pentru Reconstructia României, Partidul Actiunea Populara sau Partida Romilor Social-Democrata din România au raportat ca nu au realizat venituri in cursul anului trecut si, prin urmare, nici nu au efectuat cheltuieli. Modul in care acestea au promovat propriii candidati a fost explicata de procurorii financiari prin faptul ca fiecare candidat a scos bani din buzunar. Cu acelasi prilej, inspectorii Curtii de Conturi Olt au constatat ca nu s-au inregistrat deficiente in ceea ce priveste activitatea desfasurata in timpul desfasurarii alegerilor de anul trecut, rapoartele de venituri si cheltuieli au fost depuse in termenul legal, iar plafoanele pentru donatii si contributii au fost respectate. Nu acelasi lucru se poate spune insa despre o parte dintre candidatii independenti de la alegerile locale, care au fost sanctionati de Curtea de Apel Bucuresti pentru nedeclararea sumelor cheltuite in alegeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU