Acasă Local Mostenitorul lui Brâncusi, Theodor Nicole, ar putea pierde drepturile asupra Ansamblului din...

Mostenitorul lui Brâncusi, Theodor Nicole, ar putea pierde drepturile asupra Ansamblului din Parcul Central

• Fundatia VISARTA, care reprezinta interesele canadianului Theodor Nicole, mostenitor al lui Brâncusi, se judeca de aproximativ cinci ani cu Primaria Tirgu Jiu si cu Centrul de Arta si Cultura „Constantin Brâncusi“ pentru drepturile de imagine asupra operelor din Tirgu Jiu • Gheorghe Voican, directorul executiv al Fundatiei VISARTA Bucuresti, a declarat ca juristii Primariei Tirgu Jiu nu se prezinta la termene si ca se incearca tergiversarea procesului, care a ajuns la Curtea de Apel din Craiova • La Tirgu Jiu, VISARTA a avut cistig de cauza • Purtatorul de cuvint al primariei, Constantin Cretan, a precizat ca, in conditiile legislatiei actuale, chiar daca VISARTA va cistiga si la Craiova, statul român va deveni, din 2007, titular al drepturilor de autor asupra Ansamblului Brâncusi


Un proces inceput la o instanta din Tirgu Jiu, in septembrie 2002, si aflat in prezent pe rolul Curtii de Apel din Craiova pare sa nu se mai termine. Cele doua parti implicate in proces isi disputa drepturile de autor asupra operelor create in 1937 la Tirgu Jiu de sculptorul Constantin Brâncusi. Este vorba despre Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului. Dupa aparitia Legii nr. 8/1996, care reglementeaza drepturile de autor si modul de utilizare a acestora, au inceput discutiile cu privire la titularul drepturilor de autor asupra operelor brâncusiene din Tirgu Jiu. Din anul 2000, bazindu-se pe faptul ca ansamblul arhitectural fusese comandat de Liga Femeilor Gorjene in memoria eroilor cazuti in primul razboi mondial, Primaria Tirgu Jiu, prin Centrul de Arta si Cultura „Constantin Brâncusi“, s-a considerat titulara drepturilor de autor, urmind sa incaseze taxele pentru folosirea imaginii sculpturilor. Prin urmare, Centrul de Arta si Cultura „Constantin Brâncusi“ a incasat suma de aproximativ 3.000 de dolari de la o firma de bauturi racoritoare, care folosise intr-un clip publicitar imaginea Coloanei Infinitului.


Intre timp…


La putina vreme dupa ce au fost incasati banii, a aparut o veste care a uluit pe toata lumea, si anume existenta unui mostenitor al lui Constantin Brâncusi. Numele acestuia este Theodor Nicole, cetatean canadian de origine româna. Nicole preluase drepturile de autor de la Alexandru Istrate si Natalia Dumitrescu, cei care le primisera prin testament de la Constantin Brâncusi. Reprezentantii Fundatiei VISARTA Bucuresti, societate de gestiune colectiva a drepturilor de autor in domeniul artelor vizuale, au fost imputerniciti sa il reprezinte in România pe Theodore Nicole. VISARTA colecteaza si repartizeaza membrilor sai drepturile rezultate din reproducerea in mass-media, pe internet etc. VISARTA colecteaza aceste drepturi si in afara teritoriului României, prin intermediul societatilor surori, in baza contractelor de reciprocitate incheiate cu acestea. Fundatia VISARTA a fost aleasa sa-l reprezinte in România pe Theodor Nicole de Asociatia pariziana pentru gestionarea drepturilor de autor pentru arta grafica si plastica (APAAGP).


Procesul…


Pe 9 septembrie, s-a judecat la Tirgu Jiu primul termen din procesul intentat primariei din localitate si Centrului de Arta si Cultura de catre VISARTA. Reclamantul solicita instantei sa recunoasca faptul ca este titularul drepturilor de autor, dar si plata sumei de 98 de milioane de lei, bani obtinuti prin folosirea imaginii Coloanei Infinitului de firma de bauturi racoritoare. Procesul a fost cistigat de Fundatia VISARTA, insa, nemultumite, ambele parti au facut apel, ajungindu-se la Curtea de Apel din Craiova. Contactat telefonic, Gheorghe Voican, directorul executiv al VISARTA Bucuresti, a declarat ca Primaria Tirgu Jiu incearca sa tergiverseze procesul si nu isi trimite reprezentantii in fata instantei de judecata. „Se intimpla lucruri ciudate. Pina la urma, o sa ma prezint eu la Curtea de Apel din Craiova. Nu stiu cit se poate prelungi acest proces, din moment ce de la Primaria Tirgu Jiu nu se prezinta nimeni si se dau noi termene. Noi ne-am prezentat mereu. In ritmul acesta, se poate prelungi si zece ani. Noi am cistigat la Tirgu Jiu, dar am facut apel, pentru ca erau niste probleme cu plata cheltuielilor de judecata. Si dinsii au facut apel. Nu s-au prezentat la jumatate din termene. Trebuie sa se pronunte o data, indiferent in favoarea cui. Am prezentat si contractul in original si se incearca tot felul de tertipuri, pentru a se da noi termene“, a declarat Gheorghe Voican. Purtatorul de cuvint al Primariei Tirgu Jiu, Constantin Cretan, considera subiective opiniile lui Gheorghe Voican cu privire la prezentarea juristilor primariei la termenele programate la Craiova. „O data cu aparitia Legii nr. 285/23 iunie 2004, care completeaza Legea nr. 8/1996, se fac noi precizari asupra actelor incheiate sub regimul legislativ anterior. Se face referire la Legea nr. 126/1923, care se afla in vigoare in 1937, cind a fost construit Ansamblul. Potrivit acestei legi, autorii operei respective detin drepturile de autor 50 de ani, iar mostenitorii, 15 ani. Deci Theodor Nicole si-a pierdut drepturile din 1972. Daca nu se aplica aceasta noua prevedere la Legea drepturilor de autor, actuala lege prevede faptul ca titularul poate sa se bucure de drepturile de autor timp de 70 de ani. Asta inseamna ca, indiferent de rezultatul procesului de la Craiova, in 2007 Theodor Nicole va pierde drepturile de autor asupra operelor din Tirgu Jiu, iar titular va deveni statul român“, a precizat Constantin Cretan, purtator de cuvint al Primariei Tirgu Jiu.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version