20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFosta IPRS Baneasa, privatizata pe baza de documente falsificate

Fosta IPRS Baneasa, privatizata pe baza de documente falsificate

Mai multi functionari din cadrul APAPS sint cercetati, pentru ca au „fabricat“ documente prin care atestau ca firma lui Hayssam din Siria, unde nu auzise nimeni de ea, activeaza in domeniul de virf al tehnologiei, informatiei si telecomunicatiilor


Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, au dispus ieri, in dosarul 547/D/P/2005, inceperea urmaririi penale fata de Omar Hayssam, precum si fata de mai multi functionari din cadrul Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Patrimoniului Statului (APAPS) implicati in procesul de privatizare a SC BANEASA SA. Anchetatorii au retinut in sarcina celor amintiti savirsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, spalare de bani si inselaciune. Totodata, se efectueaza verificari, pentru a se stabili daca activitatea persoanelor implicate intruneste si elementele constitutive ale infractiunii de subminare a economiei nationale.


Fosta IPRS, scoasa la privatizare in conditii drastice


Pe baza probelor existente la dosar, procurorii au reusit sa descilceasca itele acestei privatizari. Potrivit HG nr. 938/2002, privind strategia de privatizare a unor obiective industriale aflate in patrimoniul APAPS situate pe platformele industriale Baneasa si Pipera, vinzarea pachetului de actiuni corespunzator trebuia sa fie efectuata doar catre investitori strategici, al caror obiect principal de activitate sa fie in domeniul de virf al tehnologiei, informatiei si comunicatiilor. Aceste criterii au fost impuse, avind in vedere ca SC BANEASA SA (fosta IPRS Baneasa) era la acea data unic producator national de componente electronice cu semiconductori in tehnologia bipolara, avind dezvoltat un export direct pe devize convertibile in zone de piata din intreaga lume. Era, totodata, singura intreprindere specializata in productia de componente si aparatura electronica si electrotehnica, fluide tehnologice si cercetare aplicativa, materializata in studii, modele, prototipuri si inventii, precum si unic furnizor in România pentru aplicatii militare, electronice si de telecomunicatii.


Licitatia a fost adjudecata de firma OGHARIT TRADING din Siria, firma reprezentata la negocieri de Omar Hayssam, care nu intrunea nici una dintre conditiile impuse de lege pentru investitorii strategici, respectiv obiectul principal sa il constituie o activitate in domeniul tehnologiei, informatiei si telecomunicatiilor, experienta de minimum cinci ani in acest domeniu si realizarea unei cifre de afaceri de 500.000 USD in ultimul exercitiu financiar incheiat.


Firma lui Omar a cistigat licitatia pe baza de documente falsificate


Pentru a indeplini toate aceste conditii, documentele privind constituirea societatii OGHARIT, precum si documentele financiar-contabile care sa ateste solvabilitatea acesteia au fost falsificate. Dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, functionarii din cadrul Directiei Secretariat, Protectie, Date, Arhiva a APAPS au falsificat datele privind firma OGHARIT, furnizate de Centrul de Informatii si Afaceri din România, precum si de Ambasada României din Damasc, aspecte cunoscute si de conducerea Directiei Privatizare din cadrul APAPS. Din relatiile furnizate de aceste institutii si confirmate de Ministerul Afacerilor Externe – Directia Relatii Consulare, rezulta ca firma OGHARIT TRADING SRL nu era cunoscuta ca avind sediul in localitatea Homs-Siria, tinutul Tiir Maala, strada Principala, pe linga depozitele Omar, nu era cunoscuta la bancile locale, nici in reteaua de telefonie publica si nu figura in nici un catalog de firme sau produse. Pentru favorizarea firmei siriene, membrii comisiei de negociere au acceptat, contrar prevederilor legale, documente transmise in xerocopie, prin fax, desi toate documentele trebuia depuse in original si supuse procedurii de certificare, conform prevederilor OUG nr. 66/1999 si Conventiei de la Haga incheiata pe 5 noiembrie 1961.


Pe 29 septembrie 2003, intre APAPS si firma OGHARIT TRADING din Siria a fost semnat contractul de vinzare-cumparare a unui pachet de actiuni care reprezenta 51,40% din capitalul social subscris si varsat al SC BANEASA SA. Acest contract a fost semnat in conditiile in care de la negocieri au fost eliminate sub diverse pretexte firme de renume, precum SIEMENS, MOTOROLA, TEXAS INSTRUMENTS ori ELMEFA BEDRIJVEN din Olanda. Prin aceasta activitate ilicita a grupului infractional condus de Omar Hayssam, pina la aceasta data s-a produs un prejudiciu cert de trei milioane de euro, reprezentind diferenta dintre oferta finala imbunatatita si irevocabila prezentata de ELMEFA BEDRIJVEN Olanda si 2,5 milioane de euro – contravaloarea suprafetei de 15 ha de teren instrainata ulterior de Omar Hayssam, teren aflat in zona rezidentiala Baneasa, din municipiul Bucuresti. Cercetarile continua in vederea stabilirii intregii activitati infractionale si a prejudiciului cauzat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS