10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO judecatoare din Tirgu Carbunesti, acuzata de abuz in serviciu

O judecatoare din Tirgu Carbunesti, acuzata de abuz in serviciu

Povestea lui Constantin Maria, din satul Totea, comuna Licurici, este tragicomica si intareste zicala ca in salile de judecata din România, in special, din judetul Gorj, mori cu dreptatea in mina. Constantin a fost dat in judecata de un vecin pentru ca i-ar fi omorit un ciine. Judecatoarea Geanina Dogaru de la Judecatoria Tirgu Carbunesti il condamna sa plateasca despagubiri civile si cheltuieli de judecata de peste un milion de lei. Constantin Maria depune o plingere penala impotriva martorilor adusi de partea adversa, iar procurorii constata ca acestia au mintit. Judecatoria Tirgu Carbunesti ii condamna la inchisoare cu suspendare pentru marturie mincinoasa, sentinta fiind data chiar de presedintele Judecatoriei. Constantin Maria a depus, in baza noilor dovezi, cerere de revizuire a dosarului, dar, culmea, aceeasi judecatoare respinge solicitarea, pe motiv ca martorii nu au fost condamnati. O poveste care atinge limitele absurdului, parca decupata din cartile lui Kafka.


Judecatoarea Geanina Dogaru, din cadrul Judecatoriei Tirgu Carbunesti, este acuzata de abuz in serviciu de catre Constantin Maria, pe care l-a condamnat sa plateasca despagubiri pentru ca ar fi omorit ciinele unui vecin. Acesta a depus plingere penala impotriva magistratului la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj, care isi va declina competenta in favoarea Parchetului Curtii de Apel Craiova, singurul abilitat sa cerceteze magistrati. „Cred ca a facut un abuz in serviciu sau este corupta“, spune Constantin Maria, hotarit sa isi caute pina la capat dreptatea.


Condamnat pentru o fapta pe care nu a comis-o


Constantin Maria, de 35 de ani, din satul Totea, comuna Licurici, a fost dat in judecata, in anul 2001, de vecinul sau, Nicolae Guran, pentru ca i-ar fi omorit ciinele. „A vrut sa se razbune pe mine, pentru ca l-am reclamat la Inspectia in Constructii si a fost amendat cu 30 de milioane de lei pentru ca a facut o constructie neautorizata“, a spus Constantin Maria.


Nicolae Guran a chemat doi martori, Alexandru Cazan si Ion Negru, care, desi locuiesc la 25 de kilometri de locul unde a avut loc presupusa fapta, au declarat in fata instantei ca l-au vazut pe Constantin Maria dindu-i cu un topor in cap ciinelui lui Nicolae Guran. Judecatoarea Geanina Dogaru de la Judecatoria Tirgu Carbunesti il condamna pe Constantin Maria la plata de despagubiri civile si cheltuieli de judecata de 1,1 milioane de lei, suma care, in prezent, in urma reactualizarii a ajuns la 5,5 milioane de lei. In urma aceste sentinte, Constantin Maria depune o plingere penala impotriva celor doi martori, pentru marturie mincinoasa. In fata procurorilor, acestia recunosc ca au mintit in fata completului de judecata si sint trimisi in judecata, prin rechizitoriu, pentru marturie mincinoasa. „Am facut aceste afirmatii intrucit ma aflam sub influenta bauturilor alcoolice. (…) Recunosc si regret ca am facut afirmatii mincinoase“, a spus Alexandru Cazan in fata procurorilor. Ion Negru a declarat ca a mintit pentru ca avea o datorie fata de Nicolae Guran: „In timp ce ma aflam cu Alexandru Cazan in tirgul saptaminal de la Bustichin ne-am intilnit cu Nicolae Guran, pe care il cunosteam de mai mult timp. Am luat de la el pe datorie mici si bere. (…) Nicolae Guran ne-a spus ca, daca vom spune ce ne invata el, va renunta la datorie“.


Martorii au fost condamnati la inchisoare cu suspendare


Presedintele Judecatoriei Tirgu Carbunesti, Remus Ionescu, i-a condamnat, in toamna anului trecut, pe cei doi martori mincinosi la un an si doua luni de inchisoare cu suspendare, sentinta care a ramas definitiva. Constantin Maria s-a indreptat apoi impotriva hotaririi prin care a fost condamnat sa plateasca despagubiri pentru o fapta pe care nu o comisese si a facut cerere de revizuire a dosarului, pentru ca sentinta data anterior sa fie anulata. Acesta a atasat la solicitare si hotarirea judecatoreasca prin care cei doi martori au fost pedepsiti. Numai ca aceeasi judecatoare Geanina Dogaru respinge cererea de revizuire, motivind ca „Revizuientul Maria Constantin va trebui sa se indrepte cu plingere impotriva numitilor Ion Negrea si Alexandru Cazan, pentru infractiunea de marturie mincinoasa (….), iar in masura in care martorii vor fi condamnati pentru aceasta fapta, abia in acel moment va putea sa exercite calea extraordinara de atac“. Hotarirea este data in 28 februarie 2005, in timp ce sentinta de condamnare a celor doi martori data din 21 octombrie 2004.


Judecatoarea Geanina Dogaru se perfectioneaza la Sinaia


Constantin Maria a facut recurs impotriva acestei aberante sentinte, procesul urmind sa se judece la Tribunalul Gorj. Presedintele Judecatoriei Tirgu Carbunesti, Remus Ionescu, nu a dorit sa comenteze hotarirea luata de colega lui: „Nu pot sa comentez nimic. Hotarirea nu este definitiva si s-a facut recurs. Eu am dat hotarirea de condamnare a celor doi martori“.


Am incercat sa solicitam un punct de vedere si de la judecatoarea Geanina Dogaru, dar am aflat ca aceasta era plecata la un stagiu de perfectionare la Sinaia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS