8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConflict intre Corpul Gardienilor Publici si SC HIDROELECTRICA Slatina

Conflict intre Corpul Gardienilor Publici si SC HIDROELECTRICA Slatina

• Miza conflictului: un contract de paza si 53 de oameni • Seful CGP Olt acuza conducerea filialei slatinene a SC HIDROELECTRICA SA ca ii corupe oamenii, pentru a fi angajati de o noua firma de paza • Directoarea societatii il acuza pe seful CGP de santaj


Mentinerea in activitate a Corpului Gardienilor Publici (CGP) pina la finele acestui an, reglementata prin OUG nr. 60/2005, a dus doar la prelungirea unei stari de fapt. Seful CGP Olt, Nicolae Tita, se confrunta in prezent cu o serie de probleme. El acuza conducerea filialei slatinene a SC HIDROELECTRICA SA ca incearca sa scape in mod ilegal de serviciile prestate de institutia sa, prin incalcarea clauzelor unui contract de prestari servicii, si ca a apelat la serviciile unei firme de paza din Bucuresti, care percepe tarife mai mari. Tita spune ca angajatii societatii slatinene au inceput sa racoleze gardieni publici care asigura paza unor obiective ale SC HIDROELECTRICA.


„Directoarea SC HIDROELECTRICA (Genoveva Pestritu – n.r.) spune ca a apelat la firma de paza din Bucuresti, pentru ca urma sa expire contractul cu CGP. Dar eu m-am intilnit de multe ori cu dumneaei si am incercat sa ii explic ca institutia noastra nu se va desfiinta, dovada fiind ordonanta de urgenta adoptata de guvern la sfirsitul lunii martie. Dar dinsa nu m-a ascultat. Ne-a trimis un act aditional la contractul initial, prin care voia sa reziliem anumite clauze foarte importante pentru noi. Daca am fi fost de acord, am fi avut numai de pierdut. Degeaba i-am trimis apoi adrese prin care o informam ca acceptam aceleasi tarife daca prelungeste contractul cu CGP. Pina in prezent nu am primit vreun raspuns. Am ajuns chiar si pina la directorul general de la Bucuresti. Pe cind inca se derula contractul nostru cu firma dumnealor, ei au contactat alta firma de paza, care are sediul in Bucuresti (SC InterGuardServ SRL – n.r.) si percepe tarife mai mare decit noi. De noua ani lucram impreuna si nu cred ca au avut vreodata ceva sa ne reproseze. De la jumatatea lunii martie, din disperare, anumiti angajati ai lor au tot cautat sa racoleze gardienii care lucreaza la ei, ca sa vina la noua firma de paza. E corect?“, s-a intrebat Nicolae Tita, care este convins ca la mijloc se afla doar interese. Totodata, acesta nu intelege cum de a fost aleasa firma din Capitala, mai ales ca, spune Tita, trebuia organizata o licitatie, si nu o selectie de oferte, cum s-a procedat in Olt.


„Era ultima filiala din tara in relatii contractuale cu CGP“


In replica, directoarea SC HIDROELECTRICA SA Slatina, Genoveva Pestritu, spune ca singurul motiv pentru care a apelat la serviciile noii firme de paza din Bucuresti a fost iminenta desfiintare a CGP Olt. Pestritu afirma ca trebuia sa intrerupa orice relatie cu CGP Olt chiar de la inceputul acestui an, cind inca era in vigoare Legea nr. 371/2004, care stipula ca, de la 31 martie 2005, CGP se va desfiinta, urmind sa se infiinteze Politia Comunitara. Directoarea societatii a spus ca, pentru a nu fi luati prin surprindere si obiectivele sa ramina fara paza, reprezentantii societatii HIDROELECTRICA au incercat sa gaseasca o noua firma de paza pentru prelungirea contractului.


„Se apropia termenul la care expira contractul si eram obligati sa gasim o firma de paza. Nu puteam astepta la infinit pentru o eventuala prelungire a activitatii CGP, cind legislatia era clara si spunea ca va disparea! Eu, oricum, trebuia sa intrerup orice relatie cu gardienii inca din luna ianuarie, dar am continuat contractul, pentru ca m-am gindit la cei 53 de gardieni pe care ii platim. Domnul Tita nu stie ca SC HIDROELECTRICA Slatina era ultima filiala din tara care a mai avut contract cu CGP si dupa 1 ianuarie 2005! E adevarat ca a incercat sa ma convinga sa prelungesc contractul cu ei, mi-a trimis mai multe adrese, a recurs chiar si la santaj, numai sa ma determine sa prelungim contractul. Am trecut peste toate, pentru ca, la vremea aceea (jumatatea lunii martie – n.r.), nimic nu era sigur si nu puteam sa ma bazez pe vorbe. Asa ca am facut analiza de oferte si am ales firma din Bucuresti. Cit despre faptul ca racolam gardieni, nu inteleg cum poate sa spuna asa ceva! Noua firma de paza nu a facut decit sa-i intrebe pe gardieni daca vor sa ramina sau sa plece. Doar trebuie sa stie si ei pe cine se bazeaza, daca mai fac angajari etc.“, a afirmat Genoveva Pestritu. Aceasta a precizat totodata ca seful CGP Olt s-a inselat atunci cind a amintit de modul in care a fost selectata firma bucuresteana. „OUG nr. 60/2001, privind achizitiile publice, mentioneaza clar, la art. 8, alin. 2, litera g, ca serviciile de paza si ordine sint exceptate de la aplicarea legii, ceea ce inseamna ca nu trebuie organizata licitatie“.


Epilog


Seful CGP Olt vrea sa faca tot posibilul pentru ca SC HIDROELECTRICA Slatina sa nu intrerupa contractul cu institutia pe care o coordoneaza. In acest sens, el va incerca sa atraga atentia autoritatile locale asupra acestei situatii, mai ales ca pierderea contractului va adinci problemele financiare cu care se confrunta CGP Olt. La rindul sau, Genoveva Pestritu spune ca va continua contractul semnat cu firma de paza din Bucuresti, care se va derula pe o perioada de un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS