24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentul European a votat aderarea României si Bulgariei

Parlamentul European a votat aderarea României si Bulgariei

Parlamentul European a votat ieri in favoarea aderarii României si Bulgariei la Uniunea Europeana, cele doua tari urmind sa semneze Tratatul de aderare pe 25 aprilie. In urma supunerii la vot a Avizului Conform pentru România, acesta a fost adoptat cu 497 de voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri. De asemenea, raportul intocmit de raportorul european, Pierre Moscovici, privind progresele tarii noastre in procesul de aderare, a fost adoptat cu 564 de voturi pentru, 59 impotriva si 41 de abtineri.


„România a trecut astazi (n.r. – ieri) un examen fundamental in ceea ce inseamna parcursul ei spre aderarea la Uniunea Europeana, urmatorul pas fiind semnarea Tratatului de aderare, pe 25 aprilie. In acel moment, vom deveni oficial tara in curs de aderare si cred ca analiza si rezultatul votului de astazi vin sa recunoasca o munca serioasa si sistematica depusa de guvern in cele trei luni si jumatate de la instalare“, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, in cadrul discursului sau tinut dupa anuntul oficial al aprobarii, de catre Parlamentul European, a aderarii tarii noastre.


Premierul Tariceanu a comparat rezultatul obtinut de noul raport privind progresele României cu cel prezentat in fata Parlamentului European pe 17 decembrie 2004, care a intrunit doar 420 de voturi pentru. „Votul din Parlamentul European exprima increderea politica in capacitatea României de a-si respecta angajamentele. Acest rezultat pozitiv constituie rodul unei munci extrem de serioase si sistematice conduse de guvern, la care au contribuit in mod esential parlamentul, intreaga administratie, mediul de afaceri, diferiti actori politici si sociali, societatea civila si, nu in ultimul rind, mass-media“, a mai adaugat premierul Tariceanu. De asemenea, el a atras atentia si asupra structurii votului Parlamentului European, precizind ca acesta dovedeste ca perceptia in legatura cu tara noastra a devenit favorabila, pentru ca votul a fost mult mai consistent din punct de vedere numeric decit cel din decembrie 2004.


„Uniunea Europeana nu este insa nici casa de oaspeti, in care România poate intra oricum, si nici un club pretentios, care pune conditii absurde, inacceptabile, pentru a ne da permisul de acces. Uniunea Europeana este un proiect menit sa asigure cetatenilor sai cele mai bune conditii de trai. Daca noi, românii, dorim cu adevarat sa intram in acest proiect inseamna ca trebuie sa devenim europeni si sa facem România sa fie o tara europeana. Aderarea la Uniunea Europeana inseamna modernizarea României intr-un ritm mult mai accelerat decit pina acum. Si efortul trebuie sa fie nu numai al administratiei, al segmentului politic, ci al intregii societati!“, a mai declarat premierul Tariceanu.


In incheierea discursului sau, premierul a precizat ca guvernul va consolida statul de drept, prin reformarea justitiei, combaterea coruptiei si asigurarea libertatii de expresie. De asemenea, guvernantii vor avea misiunea de a pregati aparatul administrativ astfel incit legea europeana sa fie aplicata si in România, intarind libera concurenta, pentru a permite dezvoltarea investitiilor si a asigura un climat prielnic mediului de afaceri.


„Urmatorul examen serios va fi in luna noiembrie, o data cu Raportul de monitorizare al Comisiei Europene. In acelasi timp, parlamentul va juca un rol mai important in procesul de monitorizare. Sintem in grafic, cu toate angajamentele, cu toate promisiunile asumate, nu doar ca strategie, ci si in ceea ce inseamna actiunea concreta pe domenii. Nu voi tolera nici o abatere de la calendarul european!“, a mai precizat premierul român, mentionind ca integrarea europeana ramine in continuare obiectivul prioritar al guvernului pe care il conduce.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU