PNA cere eliminarea imunitatii avocatilorProcurorii anticoruptie au recuperat pagube de 500 de milioane de euro

Presedintele Traian Basescu a prezidat ieri sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, in cadrul careia procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie, a prezentat Raportul de activitate al PNA pe anul 2004, precum si propuneri pentru perfectionarea cadrului legislativ al institutiei, greutatile pe care le intimpina procurorii in desfasurarea anchetelor si tendintele pe 2005. In cadrul aceleiasi sedinte au avut loc, printre altele, discutii referitoare la Raportul Freedom House, anumite aspecte privind concursul de admitere in magistratura, promovarea in functii de conducere a magistratilor, precum si o adresa a Ministerului Afacerilor Externe privind o propunere de colaborare cu CSM pentru transmiterea informatiilor referitoare la dreptul comunitar aplicat in dreptul intern. La discutii, care s-au desfasurat cu usile inchise, au participat si ministrul justitiei, Monica Macovei, procurorul general al României, Ilie Botos, si presedintele CSM, Dan Lupascu.

Procurorul general al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Ioan Amarie, a prezentat ieri in cadrul sedintei CSM prezidate de presedintele Traian Basescu, Raportul de activitate al institutiei pe anul 2004, precum si propuneri legislative legate de imbunatatirea activitatii magistratilor PNA.

Una dintre cele mai importante solicitari formulate de PNA face referire la ridicarea imunitatii avocatilor, in conditiile in care aceasta este singura categorie profesionala care mai beneficiaza de imunitate, iar procurorii anticoruptie au anchetat astfel de persoane sub aspectul savirsirii infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta sau obtinere de foloase necuvenite.

In ceea ce priveste atributiile sale, PNA a solicitat revizuirea Legii nr. 103/2004, potrivit careia fraudele europene sub 100.000 de euro sa nu mai intre in competenta Parchetului Anticoruptie, argumentind ca la nivelul institutiei exista o sectie specializata in astfel de fraude. Consiliului Superior al Magistraturii i-a fost prezentata si necesitatea elaborarii unui proiect de act normativ care sa reglementeze penal conditiile prin care anumite conflicte de interese sa poata fi asimilate actelor de coruptie, pornind de la premisa ca, in prezent, conflictul de interese nu constituie un act de coruptie, dar poate conduce la fapte de acest gen.

Sedii in muzee

O alta cerere a PNA este legata de rezolvarea sediilor structurilor teritoriale, avind in vedere ca sediul teritorial Iasi functioneaza intr-un muzeu, iar cel din Suceava in cladirea Curtii de Conturi. De asemenea, procurorul general al PNA a solicitat alocarea unor fonduri pentru arest si rezolvarea problemei sectiei militare a Parchetului Anticoruptie, unde nu exista un conducator numit in locul celui pensionat.


Conducerea Parchetului National Anticoruptie a solicitat CSM crearea unor instante specializate in probleme de combatere a criminalitatii organizate si infiintarea a trei centre tehnice la nivel national, precum si modificarea Legii de organizare si functionare a institutiei, pentru ca in acest moment, pentru a putea aspira la un post de procuror de ancheta, insarcinat cu organizarea flagrantelor, este necesara o experienta de 15 ani. In structura centrala a PNA, in prezent exista doar douazeci de astfel de procurori.

1.500 trimisi in judecata, un singur achitat

Referitor la bilantul activitatii pe anul trecut, surse judiciare ne-au informat ca volumul de activitate raportat la procuror este mult mai mare decit in anul precedent. La nivelul anului trecut, fiecare procuror a avut de solutionat 204 lucrari, dintre care 40 au fost dosare penale, in conditiile in care Consiliul Europei a apreciat, in 2003, ca 27 de dosare penale rezolvate de un singur procuror este un volum mult prea mare.

De asemenea, volumul sectorului judiciar a crescut in 2004 cu 40 de procente fata de anul precedent, procurorii anticoruptie trimitind in judecata 1.500 de persoane, dintre care doar una a fost achitata, alte doua dosare fiind restituite de la instanta.

Cit despre sanctionarea angajatilor sai, PNA precizeaza ca, numai anul trecut, au fost destituite din functie 60 de persoane care nu s-au implicat in problemele anticoruptie. Bilantul PNA mai arata ca, in 2004, institutia a recuperat pagube de 500 de milioane de euro (adica de patru ori bugetul institutiei pe anul trecut) – in conditiile in care intr-un dosar penal rezolvat toate cheltuielile sint avansate de stat si urmeaza sa fie recuperate de la cei trimisi in judecata – numai procurorii Sectiei a II-a recuperind, prin prejudicii si sechestre, peste 494 de miliarde de lei. Un ultim punct al bilantului prezentat in cadrul sedintei CSM a fost volumul de lucru al procurorilor pe primul trimestru al anului 2005. Numarul persoanelor trimise in judecata pentru coruptie a crescut de trei ori fata de primul trimestru al anului trecut, urmind sa fie solutionate dosare penale la care se lucreaza de aproape doi ani, cum ar fi cel al „stramutatilor“ sau „BCR Novaci“. In prezent, procurorii anticoruptie au in lucru 700 de dosare penale, din toate domeniile de activitate in care sint implicate persoane cu functii importante.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 14 aprilie 2005

Actualitate

» „Sageata“ El Araby M. Abdou i s-a alaturat „sefului“ Boerica in spatele gratiilor
» Omar Hayssam, cercetat pentru crima organizata si spalare de bani
» Directorul PECO Gorj il „imprumuta“ cu combustibil pe Relu Stefanoiu
» „Locomotivele TVA“ trageau dupa ele un dosar penal
» AVAS vrea sa scape de actiunile detinute la firmele din Dolj
» O familie cu trei copii a ajuns pe strada
» Greva in fata primariei, pentru o locuinta
» Sedinta-maraton a Consiliului de Administratie al ISJ Dolj
» Avansari in functii la Primaria Craiova
» O delegatie franceza a vizitat judetul Olt
» Incasari de doua ori mai mari la bugetul de stat
» Scurte stiri
» Tavanul Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova s-a prabusit
» Primaria a cerut o expertiza tehnica a cladirii Filarmonicii „Oltenia“
» Elevii craioveni, sustinatori ai campaniei „Saptamina adoptiei“
» UE le aduce leilor din Parcul „Romanescu“ o locuinta mai mare
» Politistii olteni au datorii de patru miliarde
» Privatizarea Electrica Oltenia a scapat SC Tufon de executarea silita
» Universitatea din Craiova deschide oportunitati de studiu in Statele Unite
» „Steaua fara nume“ din nou la Craiova
» Mirajul strainatatii lasa indiferente cadrele medicale
» Mieii se vor vinde in trei piete din Craiova
» Copiii romilor din Lipov au fost crestinati
» Vicele Nedelescu dezvaluie ca doua regii au incercat sa „aranjeze“ o licitatie
» SC Zaharul SA va fi vinduta ca fier vechi
» Doar 16 farmacii elibereaza medicamente compensate si gratuite

Local

» PNA cere eliminarea imunitatii avocatilor
» Parlamentul European a votat aderarea României si Bulgariei
» „Sintem in legatura cu rapitorii!“

Sport

» „Daca vine Netoiu, imi caut alta echipa!“
» Serea fluiera la juniori
» Steaua si Rapid au fost egale
» „Sint sigur ca vom cistiga cu Steaua“
» Fotbal urit pe „Delle Alpi“
» Au ucis spectacolul
» Hiddink: „Am o echipa matura“
» Sandoi este precaut
» Promovarea se decide in Valea Rosie
» Finala CF AJF – Gaz Metan
» Se joaca pe teren
» Doar o victorie
» „Sper sa aduca puncte de la Ploiesti“
» „Unii nu-si pot depasi conditia“
» „Duminica se joaca finala Champions League in Craiova!“
» Neagoe: „Cineva, acolo sus, nu ne mai vrea“
» Derbi plin de furie, invaluit in fum
» Moratti, principala tinta a tifosilor
» Abramovici a cumparat si norocul

Opinii

» Promo la reintoarcerea jurnalistilor?
» Despre dialog si manipulare

Top