12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFuneralii grandioase pentru cel mai iubit Papa din istorie

Funeralii grandioase pentru cel mai iubit Papa din istorie

Cel mai iubit suveran pontif din toate timpurile a fost inhumat ieri in Bazilica „Sfintul Petru“, in cadrul uneia dintre cele mai grandioase ceremonii funerare din toate timpurile, la care au participat milioane de pelerini din toate colturile lumii. Potrivit Tgcom.it, funeraliile papale au fost transmise in direct in zeci de tari si au fost urmarite de miliarde de telespectatori.


Trupul neinsufletit al Papei Ioan Paul al II-lea a fost pus intr-un sicriu simplu, din chiparos, la ora locala 7.30, in Bazilica „Sfintul Petru“, iar ceremonialul a durat o ora si jumatate. Sicriul a fost inchis in prezenta cardinalului Sambelan, Eduardo Martinez Somalo, a decanului Colegiului cardinalilor, Joseph Ratzinger, a cardinalului secretar de stat, Angelo Sodano, a cardinalului Vicar de Roma, Camillo Ruini, si a secretarului privat al Papei, Monseniorul Stanislaw Dziwisz. Maestrul de ceremonii liturgice, Monseniorul Marini, a citit un text cu cele mai importante etape din viata si activitatea lui Ioan Paul al II-lea, semnat de toate persoanele prezente si depus in sicriu, alaturi de medaliile emise in timpul celor 26 de ani de pontificat. Chipul Papei a fost acoperit cu un val din matase alba, iar sicriul de lemn, primul din cele trei in care se va odihni Sfintul Parinte, a fost inchis in timp ce s-au recitat psalmi. Sicriul cu blazonul Vaticanului a fost scos la ora locala 10.00, fiind purtat de 12 barbati si a fost depus pe treptele bazilicii. Slujba, la care au participat 165 de cardinali, a fost condusa de cardinalul german Joseph Ratzinger, prieten si colaborator apropiat al Papei si unul dintre posibilii sai succesori. Sicriul de chiparos, inchis intr-unul de zinc si apoi in altul de stejar, a fost depus in cripta Bazilicii „Sfintul Petru“, alaturi de alti 140 de sfinti parinti.


Milioane de oameni l-au petrecut cu gindul pe Papa Ioan Paul al II-lea


Papa Ioan Paul al II-lea, pe numele sau real Karol Wojtyla, de origine poloneza, a intrat in eternitate vegheat de milioane de compatrioti. Slujbele catolice, cu participare enorma, au fost proiectate pe ecrane tv de dimensiuni gigantice. Sute de mii de credinciosi de toate religiile s-au adunat in Piata San Pietro, pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care a fost cel mai iubit Papa din istorie. In intreaga lume, au fost organizate slujbe religioase in memoria celui disparut. Numai la Cracovia, orasul in care Papa si-a petrecut 40 de ani din viata, s-au adunat 300.000 de oameni, polonezi, maghiari, slovaci, sloveni, germani si de alte nationalitati.


Dusmani si prieteni, intr-o suferinta comuna


Inmormintarea Sfintului Parinte a reunit cei mai puternici lideri politici de pe mapamond: patru regi, cinci regine, 70 de presedinti si prim-ministri. Grandiosul eveniment i-a adus impreuna pe inamici declarati de pe scena politica. Asa se face ca la inmormintarea Papei au stat alaturi adversari traditionali: Statele Unite si Iran, Israel si Siria, Zimbabwe si Marea Britanie. Fostul ayatollah al Iranului, Ruhollah Khomeini, cel care numea Statele Unite „Marele Satan“ si care ulterior a fost numit de fostul presedinte George W. Bush ca facind parte din celebra axa a raului, a stat alaturi chiar de adversarul sau. Alt dusman declarat al Statelor Unite, Cuba, despre care secretarul de stat american, Condolezza Rice, spunea ca este un „avanpost al tiraniei“, si-a trimis si ea reprezentantii la funeralii. La ceremonie a fost prezent si presedintele taiwanez, Chen Shui-bian, in vreme ce China, care a rupt relatiile cu Vaticanul de peste 50 de ani, nu a trimis nici un emisar. Liderul din Zimbabwe, Robert Mugabe, s-a aflat alaturi de premierul britanic Tony Blair, cel care l-a criticat in mod repetat pentru tratamentul aplicat oponentilor politici.


8 aprilie 2005 va ramine in istoria credintei ca ziua in care in liderii bisericii catolice si ortodoxe, lideri religiosi musulmani, siiti si sunniti, reprezentanti ai iudaismului, lideri maroniti s-au reunit intr-o ruga comuna, indeplinind oarecum, cel putin pentru o zi, visul marelui disparut, cel care a militat pentru o globalizare a religiei. Sutele de mii de oameni prezenti in Piata San Pietro sint convinsi ca este un adevarat Sfint cel care a reusit sa redea speranta de viata oamenilor in cei 26 de ani de pontificat, ei reclamind minute in sir canonizarea imediata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS