Acasă Local Gorj Locuinte pentru 24 de copii si tineri de la Centrul de plasament...

Locuinte pentru 24 de copii si tineri de la Centrul de plasament din Tirgu Jiu

• Peste 20 de copii si tineri de la centrul de plasament au fost mutati in trei apartamente • Alte cinci apartamente vor fi puse la dispozitia micutilor


24 de copii si tineri proveniti de la Centrul de plasament din Tirgu Jiu s-au mutat de curind in trei apartamente si se simt acum ca intr-o familie adevarata, de care unii dintre ei nu au avut parte niciodata. Cele trei locuinte au fost achizitionate de Directia pentru Protectia Copilului Gorj, printr-un program finantat de Uniunea Europeana, la care a contribuit si consiliul judetean. Acestea au fost amenajate si dotate cu mobilier. Practic, locatarilor nu le lipseste nimic. Educatoarele si supraveghetoarele care stau impreuna cu acestia au devenit niste adevarati parinti. Tatiana Pirvu, invatatoare, are grija de noua copii, cu virste cuprinse intre 16 si 20 de ani si care au diverse deficiente mintale. „Se simt mult mai bine aici decit la centrul de plasament, pentru ca se apropie mai mult de mediul din familie si sint mai relaxati. Ne intelegem foarte bine cu ei, pentru ca ii cunoastem de mult timp. Ne povestesc ce au facut la scoala. Noi ne ocupam si de educatia lor, dar si de treburile din casa. Facem mincare, curatenie, spalam. Ne mai ajuta la treburile casnice. Astazi le gatesc ciorbita de pui“, a spus Tatiana Pirvu.


Sapte studenti locuiesc intr-un apartament


Intr-unul dintre apartamente locuiesc sapte studenti care provin tot de la centrul de plasament. G.S. are 20 de ani si este studenta in anul I la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Tirgu Jiu. Aceasta traieste de trei ani la Centrul de plasament si spune ca viata de acum nu se compara cu cea pe care a avut-o acolo: „Aici nu ne lipseste nimic. Ne gospodarim singure. Facem mincare si ne spalam rufele“. Tinara a ajuns la casa de copii dupa ce parintii ei s-au despartit, iar mama sa a decedat.


M.B. este studenta la Facultatea de Stiinte Juridice din Tirgu Jiu. Tinara spune ca se simte in noua casa ca intr-o familie. Ea este din Matasari si a ajuns la Centrul de plasament in urma unor neintelegeri familiale.


Constantin Preoteasa, directorul Directiei pentru Protectia Copilului Gorj, a spus ca, in acest an, vor fi amenajate inca cinci apartamente pentru copiii de la Centrul de plasament din Tirgu Jiu. Valoarea totala a proiectului este de 356.000 de euro, din care 70.000 de euro reprezinta contributia Consiliului Judetean Gorj. Tot in acest an urmeaza sa se inchida si Centrul de plasament de la Tirgu Carbunesti, o parte din copii urmind sa fie preluati de asistenti maternali profesionisti, iar restul vor locui in centre de plasament de tip familial. In acest sens vor fi achizitionate sapte case in Novaci si doua apartamente in Motru si Rovinari. Valoarea acestor proiecte depaseste 500.000 de euro.

Exit mobile version