10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalItalienii recruteaza pe fata tineri români pentru munca la negru

Italienii recruteaza pe fata tineri români pentru munca la negru

Reprezentantii societatii Ballela din Cisnadie au organizat, zilele trecute, la Facultatea de Electrotehnica din Craiova, o intilnire cu absolventi si studenti din anii terminali. Reprezentantii societatii ofereau locuri de munca la firma-„mama“, care functioneaza in orasul Farli, la 100 km de Venetia. Spre surprinderea organizatorilor, la intilnire s-au prezentat peste 30 de tineri absolventi sau studenti in anii terminali de la Facultatile de electrotehnica, drept si stiinte economice. Italienii erau in cautare de tineri care sa accepte sa lucreze in Italia munca necalificata, pentru 700 de euro pe luna, in conditiile in care firma asigura gratuit cazarea.


Partea italiana a propus asistentei formate in exclusivitate din tineri absolventi sau studenti in anii terminali urmatoarea oportunitate. „In urma selectiei, persoanele care sint hotarite vor fi sprijinite sa obtina viza turistica pe trei luni. O data ajunse in Italia trebuie sa lucreze la firma din oraselul Farli (specializata in sisteme electronice pentru banci). Dupa trei luni, societatea va decide daca si pentru cite persoane va acorda sprijinul pentru obtinerea unei vize de studiu si de munca pe un an. Aceasta viza se poate prelungi cu inca un an, ceea ce, pentru cine rezista, va insemna doi ani si trei luni. Abia dupa aceasta perioada tinerii români vor putea sa spere sa promoveze sau sa li se recunoasca dreptul de a profesa conform studiilor pe care le-au absolvit intre timp. Asta, daca pina atunci nu-si pierd rabdarea sau nu sint tentati de alte oferte la fel de incerte. Cei care au viza de turist trebuie sa-si plateasca ei transportul si asigurarea, iar daca vor rezista trei luni la un program de aproximativ 40 de ore pe saptamina, pentru 700 de euro pe luna, la sfirsitul perioadei li se vor deconta banii care au fost cheltuiti cu transportul si cu asigurarea“, a spus Gianstefano Ballela, omul caruia firma italiana ii poarta numele.


Absolventii facultatilor tehnice – posibile victime ale muncii la negru


Ce nu a spus Ballela, care parea foarte bine informat in legatura cu joburile pe care le practica românii disperati in Italia, este faptul ca recrutarea fortei de munca pe baza de viza de turist este ilegala in România. Pentru ca, in cele trei luni de testari, tinerii vor fi platiti cu 700 de euro, se pune intrebarea de unde va face rost italianul de bani negri pentru plata românilor fara contract, care figureaza in Italia ca turisti? Daca in aceste luni, Doamne fereste, unul dintre tineri va avea un accident, ce se va intimpla cu el?


Maria David, traducatoarea firmei italiene, care a venit la Facultatea de Electrotehnica pentru recrutare de forta de munca, a spus: „Stim ca viza de turist nu-ti permite sa lucrezi, dar ne-am interesat si nu am gasit alta forma de a-i aduce in Italia. De fapt, nici nu vor lucra, vor fi doar testati. Nu putem face acest lucru la Cisnadie, unde avem o sucursala, pentru ca acolo nu avem utilaje“. Chiar si in aceste conditii, tinerii au fost prezenti la intilnire in numar destul de mare, aratindu-se dornici sa-si abandoneze facultatea pentru a lucra trei luni ilegal in Italia, semn ca perspectivele lor dupa absolvire sint destul de sumbre. Putini sint cei care au retinut ca Ballela este o firma mica, de pina in 100 de angajati, care, desi in România exista de cinci ani, nu a putut sa-si aduca utilaje pentru a folosi forta de munca româneasca mult mai ieftina decit cea italiana. Probabil ca in Italia este mult mai rentabil sa lucrezi cu români (numarul lor este de 70 acum) decit cu români in România. De altfel, conferentiarul Marian Ciontu de la Facultatea de Electrotehnica din Craiova, care prin prezenta sa la intilnire a girat oferta italienilor, parea destul de multumit ca tinerii, carora le-a fost sau le este profesor, sint dornici de a pleca in Italia ca turisti pentru munca la… negru?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII