Acasă Local Un „tun“ de aproape un milion de dolari prin IONAT IMPEX SRL

Un „tun“ de aproape un milion de dolari prin IONAT IMPEX SRL

Astfel cum sint prezentate faptele in rechizitoriul intocmit de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Boerica si acolitii sai au dat, prin intermediul firmei-fantoma SC IONAT IMPEX SRL Craiova, cea mai mare „gaura“ la bugetul de stat: o returnare ilegala de TVA de aproape un milion de dolari, la care au „pus umarul“ notarul care a intocmit documentele de infiintare a societatii-fantoma, dar si inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj care au aprobat ilegal aceasta restituire de TVA. Despre acestia din urma, procurorii nu au uitat sa evidentieze nerespectarea flagranta a normelor legale, precum si conexiunile dubioase dintre gruparea infractionala si functionarii cu atributiuni de control.


SC IONAT IMPEX SRL Craiova (J 16/840/25.09.2002, CUI 14900754)


Inculpatii:


Genica Boerica


Nassar K.A.A. Mohamed


Florentin Sargarodschi


Honar Sood Monfared Mostafa


Elena Aurora Popa


El Khouly H. Nashat


Al Switi A.M.A. Nail


Invinuitii:


El Tenbedawy M. Khaled


El Araby M. Abdou


Data rambursarii: 10.12.2002


Suma rambursata ilegal: 31.871.861.418 lei (echivalentul, la data rambursarii, a 946.314,17 dolari sau 934.302,50 euro)


Firma-fantoma din blocul G1


La data de 27.08.2002, in baza dispozitiilor primite pe cale ierarhica de la palierul superior al retelei (respectiv de la Genica Boerica si Nassar K.A.A. Mohamed), Al Switi A.M.A. Nail, folosind identitatea nereala de „Mohamed El Sayed Kilani Mohamed“, a incheiat un contract de inchiriere, in calitate de locatar, pentru garsoniera situata in municipiul Craiova, cartier Brazda lui Novac, bl. G1, sc. 1, ap. 70, jud. Dolj. Scopul real al conventiei era satisfacerea formala a cerintei de existenta a unui spatiu pentru sediul social al societatii-fantoma SC IONAT IMPEX SRL.


Urmare verificarilor efectuate de catre organele de urmarire penala, s-a concluzionat ca:


– societatea amintita nu a functionat niciodata la sediul declarat;


– nici proprietarul din acea perioada (Ioana Safta) si nici cel actual (Oana Alexandra Mere) nu au cunostinta despre existenta vreunei societati comerciale care sa aiba sediul declarat in imobil;


– spatiul nu a fost folosit niciodata pentru desfasurarea de activitati economice, fiind totalmente impropriu pentru asa ceva (in fapt este vorba despre o garsoniera amplasata intr-un fost camin muncitoresc). Contractul de inchiriere incheiat in conditiile aratate a fost inregistrat la Administratia Financiara a municipiului Craiova sub nr. 2100/27.08.2002.


Pasapoarte falsificate prin inlocuirea fotografiilor


La o data neprecizata, insa anterioara datei de 30.08.2002, in baza aceluiasi mod de operare (dispozitie transmisa pe cale ierarhica pe traiectul Genica Boerica – Florentin Sargarodschi – Nassar K.A.A. Mohamed – El Khouly H. Nashat), este organizat transportul la Craiova al trei arabi: Al Switi A.M.A. Nail, El Tenbedawy M. Khaled si El Araby M. Abdou. Cei trei executanti au fost condusi la Craiova cu un autoturism de catre Nassar K.A.A. Mohamed. La intrarea in municipiu, in zona restaurantului Mc Donald’s, persoanele sus-mentionate au fost asteptate de catre Florentin Sargarodschi; potrivit propriilor sustineri, acesta primise dispozitie expresa in acest sens de la inculpatul Genica Boerica, principalul beneficiar al operatiunii. Al Switi A.M.A. Nail, impreuna cu El Tenbedawy M. Khaled si El Araby M. Abdou au fost condusi de catre Sargarodschi la sediul Biroului Notarului Public Papa Eugenia, situat in municipiul Craiova, str. Popa Sapca, bl. B, sc.3, ap.3, jud. Dolj, in vederea indeplinirii formalitatilor necesare pentru infiintarea societatii-fantoma SC IONAT IMPEX SRL.


Palierul superior al retelei a dispus ca pentru aceasta societate sa aiba calitatea de asociati:


– Al Switi A.M.A. Nail, folosind fotografia sa reala si identitatea falsa de „Mohamed El Sayed Kilani Mohamed“, dovedita prin pasaportul nr. 1078164, eliberat de autoritatile egiptene la data de 25.10.1999, falsificat prin inlocuirea fotografiei.


– El Araby M. Abdou, folosind fotografia sa reala si identitatea falsa de „Atia Zakaria Mohamed Balabl“, dovedita cu pasaportul nr. 386340, eliberat de autoritatile egiptene la data de 04.03.1997, falsificat prin inlocuirea fotografiei.


– El Tenbedawy M. Khaled, folosind fotografia sa reala si identitatea falsa de „Ali El Sayed Ali Moussa“ si pasaportul nr.1004750, eliberat de autoritatile egiptene la data de 27.05.2000, falsificat prin inlocuirea fotografiei.


„Sagetile“ (El Araby M. Abdou, El Tenbedawy M. Khaled si Al Switi A.M.A. Nail) sub indrumarea lui Nassar K.A.A. Mohamed si a „locotenentului“ sau (El Khouly H. Nashat) au semnat pe rind, in incinta biroului notarului public, actul constitutiv si statutul societatii fantoma SC IONAT IMPEX SRL Craiova. Supervizarea activitatii pentru partea româna de retea a fost asigurata de catre Florentin Sargarodschi si Elena Aurora Popa. Genica Boerica si-a facut aparitia in incinta biroului notarial, pentru scurt timp, purtind discutii doar cu Florentin Sargarodschi (locotenentul sau) si cu Nassar K.A.A. Mohamed, liderul retelei arabe. In aceste conditii, a fost emisa incheierea de autentificare nr. 2088/30.08.2002, privind SC IONAT IMPEX SRL Craiova.


Fantoma cu documente in regula


La data de 03.09.2002, Al Switi A.M.A. Nail, utilizind identitatea nereala de „Mohamed El Sayed Kilani Mohamed“, s-a prezentat la Oficiul Registrului Comertului Dolj, solicitind inregistrarea si autorizarea functionarii societatii-fantoma SC IONAT IMPEX SRL Craiova; cererea sa a fost inregistrata la aceasta unitate sub nr. 25569/05.09.2002. Dindu-se eficienta declaratiilor nereale ale inculpatului, referitoare la datele sale de identitate si cele privind sediul, precum si pe baza inscrisurilor plasmuite prezentate de acesta (certificat de cazier judiciar, eliberat de autoritatile egiptene etc.) a fost autorizata constituirea si inregistrarea SC IONAT IMPEX SRL Craiova (incheierea nr. 2443/18.09.2002 a judecatorului delegat la Oficiul Registrului Comertului Dolj). Caracterul de societate fantoma al SC IONAT IMPEX SRL rezulta si din aceea ca verificarile efectuate au stabilit ca societatea nu a functionat niciodata la sediul social, ca nu exista puncte de lucru sau sedii secundare declarate si ca nu a avut niciodata personal angajat.


Fiind indeplinita cerinta existentei formale a societatii-fantoma SC IONAT IMPEX SRL Craiova, organizatia infractionala a decis includerea sa in circuitul deja existent si spolierea in continuare a bugetului de stat cu sume de ordinul zecilor de miliarde de lei, cu ocazia fiecarei rambursari nelegale de TVA. Astfel, la data de 20.11.2002, in baza dispozitiei primite pe filiera Genica Boerica – Honar Sood Monfared Mostafa – Nassar K.A.A. Mohamed – El Khouly H. Nashat, lui Al Switi A.M.A. Nail (alias „Mohamed El Sayed Kilani Mohamed“) i s-a cerut sa semneze o cerere de rambursare TVA in calitate de administrator al SC IONAT IMPEX SRL Craiova, pentru suma de 31.872.952.100 lei. Actionind potrivit pozitiei sale in cadrul retelei si indeplinind rolul ce-i fusese atribuit, Elena Aurora Popa s-a ocupat de formalitatile de depunere a cererii de rambursare la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj; astfel, pe baza contactelor pe care grupul infractional le stabilise deja in cadrul acestei institutii, cererea a fost inregistrata sub nr. 63.380/20.11.2002 si repartizata spre solutionare.


Control fiscal de ochii lumii


In continuare, liderii partii române si respectiv arabe ale retelei (Genica Boerica si Nassar K.A.A. Mohamed) au dispus organizarea transportului la Craiova pentru Al Switi A.M.A. Nail; acesta trebuia sa apara fizic in fata inspectorilor fiscali drept administratorul fantomei pe care se lua rambursarea.


La data de 04.12.2002, Al Switi A.M.A. Nail a fost „plantat“ intr-un spatiu situat in municipiul Craiova, cartier Rovine, bloc. H 6b, ap. 13, jud. Dolj, avind asupra sa pasaportul falsificat. Florentin Sargarodschi si Honar Sood Monfared Mostafa au asigurat prezenta inspectorilor Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj la acel spatiu.


Este de relevat ca verificarea nu s-a desfasurat nici macar la sediul social declarat al societatii-fantoma, ci intr-un asa-zis sediu „temporar“, care ar fi fost pus la dispozitie de SC XAN SET SRL Craiova, (fantoma din acelasi circuit). Motivatia consta in aceea ca la sediul declarat in acte inspectorii fiscali al Directiei Generale a Finantelor Publice se deplasasera deja de nenumarate ori pentru acelasi motiv (rambursari nelegale de TVA pentru diverse societati fantoma), asa incit s-a decis introducerea unei minime schimbari.


In scopul efectuarii „controlului fiscal“, au fost puse la punct amanuntele de „regie“, respectiv:


– Florentin Sargarodschi i-a introdus in spatiu pe Honar Sood Monfared Mostafa si Al Switi A.M.A. Nail, descuind usa cu cheia pe care o avea asupra sa;


– imobilul era mobilat numai cu o masa si doua scaune; au fost asezate pe masa documentele de verificat, o sticla cu o bautura racoritoare, snacks-uri si doua pahare;


– Honar Sood Monfared Mostafa si El Khouly H. Nashat l-au instruit pe Al Switi A.M.A. Nail sa vorbeasca numai in araba si numai prin intermediul lor; in realitate, Al Switi A.M.A. Nail intelege si vorbeste bine româneste, fiind stabilit in România din anul 1992 si casatorit legal cu o românca;


– i s-a ordonat tot lui sa raspunda doar cind este interpelat cu identitatea falsa din pasaport si sa se retraga in bucataria apartamentului imediat dupa incheierea discutiilor preliminare cu inspectorii;


– de asemenea, i s-a trasat ca sarcina sa spuna inspectorilor ca utilajele se afla la Bucuresti, intr-un depozit.


Statie de reciclare a cauciucurilor existenta doar in acte


Dupa acest moment, si-au facut aparitia inspectorii fiscali; fiecare dintre cei prezenti, atit membrii retelei, cit si angajatii institutiei publice si-au executat prestatiile potrivit planului preconceput.


Rambursarea nelegala a fost solicitata si aprobata in urmatoarele conditii:


– motivul invocat pentru rambursare l-a constituit „achizitionarea“ in luna octombrie 2002 (data infiintarii societatii fantoma – 18.09.2002) a unor utilaje tehnologice pentru reciclarea cauciucului (instalatii de granulare, de maruntire, de balotare, de pompare a oxigenului lichid etc.) in valoare de 199.742.095.000 lei;


– „furnizorul“ acestor utilaje s-a sustinut a fi SC SHAR MOSA SRL Bucuresti, cu sediul in str. Cernauti nr.18A, sectorul 2. Verificarile au condus la concluzia indubitabila ca si aceasta societate furnizoare este fantoma, ca si toate celelalte din circuit.


– facturile de achizitie au fost emise, potrivit mentiunilor cuprinse in ele, in perioada 07-11.10.2002. Potrivit, insa, relatiilor furnizate de distribuitorul autorizat de asemenea documente cu regim special, aceste facturi au fost achizitionate la data de 13.11.2002. Se pune astfel in evidenta, fara putinta de tagada, ca facturile prezentate inspectorilor au fost falsificate prin completarea unor date necorespunzatoare adevarului; ele nu puteau fi intocmite la datele inscrise in ele (07-11.10.1002) pentru motivul ca formularele in sine au fost achizitionate cu 46 de zile mai tirziu. Cu toate acestea, achizitia de utilaje a fost considerata legala de catre inspectorii DGFP Dolj, iar cererea de rambursare a fost solutionata favorabil.


– s-a sustinut ca utilajele ar fi fost lasate in custodia furnizorului la un spatiu din Bucuresti, str. Soldat Iordache Ion nr.13, sector 4. In urma verificarilor, s-a stabilit nu numai ca utilajele nu au existat niciodata, ci si ca adresa respectiva nici macar nu exista in evidentele Primariei Sectorului 4. De altfel, aceasta imprejurare nu vine decit sa completeze, o data in plus, caracterul totalmente fictiv al tranzactiei (furnizor fantoma, beneficiar de rambursare fantoma, facturi falsificate, pasapoarte contrafacute, utilaje inexistente, personal angajat – zero, activitate desfasurata – zero, spatiu unde sa poata fi instalate utilaje – lipsa, licente sau avize de la institutii competente – lipsa). Singurul aspect real in toata aceasta tranzactie este ca, in final, din bugetul statului s-au sustras 31,8 miliarde lei (valoare la nivelul lunii decembrie 2002), bani care au fost pusi imediat la dispozitia retelei.


– nici din punctul de vedere al procedurii de urmat la verificarea cererilor de rambursare nu s-au respectat normele aplicabile. Astfel, potrivit prevederilor legale, decontul de TVA pe luna in care s-a facut achizitia trebuie sa insoteasca cererea de rambursare. In cazul de fata, cererea de rambursare a fost depusa la 20.11.2002, iar decontul SC IONAT IMPEX SRL Craiova pentru luna octombrie 2002 a fost inregistrat la Administratia Finantelor Publice Craiova sub nr. 129.151 din 25.11.2002. Desi acest aspect era de natura sa impiedice aprobarea rambursarii de TVA, acest lucru nu s-a intimplat, ceea ce releva, o data in plus, conexiunile dintre membrii grupului infractional organizat si functionari ai statului cu atributii de control; in schimb, inspectorii DGFP Dolj au stabilit ca societatea-fantoma IONAT IMPEX SRL Craiova are debite neachitate in suma de 590.682 lei.


Rambursare ilegala in mare graba


La data de 5.12.2002, s-a concluzionat ca este justificata rambursarea catre aceasta societate-fantoma a sumei de 31.871.861.418 lei (din ceea ce s-a cerut initial fiind scazute sumele constatate ca debite). Cu maxima celeritate, la data de 10.12.2002, intreaga suma a fost virata in contul nr. 31488 ROL deschis de fantoma SC IONAT IMPEX SRL la ROMANIAN INTERNATIONAL BANK – Sucursala Mosilor – Bucuresti.


In acest stadiu, s-a inregistrat prima reactie a organelor statului român cu privire la activitatea deosebit de periculoasa a acestei retele. Astfel, Banca Nationala a României – Directia Supraveghere a declansat o serie de verificari si a sesizat organele de urmarire penala, respectiv Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie – Sectia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog si Inspectoratul General al Politiei Române.


Operatiunile de externalizare a sumei de 31.871.861.418 lei, rambursata catre societatea fantoma SC IONAT IMPEX SRL Craiova, au fost efectuate intr-o singura zi, pe 10.12.2002.


Fluxurile financiare generate de aceasta rambursare sint structurate pe trei directii principale de actiune, dupa cum urmeaza:


A. „Conducta“ SC LIBAROM COMERCIAL SRL Bucuresti: A incasat 1.550.000.000 lei, direct de la SC IONAT IMPEX SRL Craiova, din suma rambursata nelegal; A incasat de la aceeasi societate si din aceeasi sursa, suma totala de 17.055.000.000 lei, fractionata si trecuta mai intii prin alte zece firme-fantoma; Din totalul acestor sume, „conducta“ SC LIBAROM COMERCIAL SRL a schimbat 15.194.000.000 lei, rezultind 450.000 $, transferati la extern, cu urmatoarele destinatii:


• RUIAN ZHONLONG TRADE CO LTD, CHINA – BANK OF CHINA, cont 112003 – 148010096469;


• WENZHOU M & C FOREING TRADE CORP, CHINA – BANK OF CHINA, cont 4018090000107;


• CHONG QING BEIPU TRADING CORPORATION, CHINA – BANK OF CHINA, cont 837535011848091001;


• WENZHOU HAZAN SHOES CO LTD, CHINA – CHINACONSTRUCTION BANK, cont 14221000561008;


• CHEN YUN LIAN, CHINA -BANK OF CHINA, cont 4514230-007000-900038787;


• PUJIANG GOLDEN BIRD HOSIERY CO LTD, CHINA – AGRICULTURAL BANK OF CHINA, cont 113-107031209801030734;


• ABDULLAFATTAL, FRANCE – BANQUESBA, PARIS, FRANTA, cont 54317;


• WENZHOU AQUATIC PRODUCTS FOREIGN TRADE CORP, CHINA – SHANGHAI PUDONG DEVELOPMENT BANK, cont 14221000561008;


• SENAN INTERNATIONAL LIMITED, HONG KONG – BANK OF CHINA; cont 01287592134667;


• ABED RAHMAN ASSI, BEIRUT – BANK OF KUWIT AND THE ARAD WORLD SAL, cont 003-396696.


B. „Conducta“ SC XINIOR IMPEX SRL Bucuresti: A incasat 1.660.000.000 lei, direct de la SC IONAT IMPEX SRL Craiova, din suma rambursata nelegal; A incasat, de la aceeasi societate si din aceeasi sursa, suma totala de 11.107.000.000 lei, dar fractionata si trecuta mai intii prin alte sapte fantome; Din suma totala in lei, „conducta“ SC XINIOR IMPEX SRL Bucuresti a convertit 12.767.000.000 lei rezultind 378.115 $, transferati la extern cu urmatoarele destinatii:


• CHANGSHU KAILAN KNITTING CO LTD, CVHINA – BANK OF CHINA, cont 10512238108092001;


• NINGBO ARTS AND CRAFTS IMP AND CORP, CHINA – BANH OF CHINA, cont 8243140000031;


• MR WING PAK KEI, HONGKONG – BANK OF CHINA, cont 01288992072917;


• ZHU SHUANGLONG, CHINA – BANK OF CHINA; cont 4515230-0070000-900030172;


• WENZHOU ECONOMIC AND TRADE GROUP CORP OF SUPPLY AND MARKETING, CHINA – BANK OF CHINA, cont 4018090001429;


• ABDULLA FATTAL, FRANCE – BANQUE SBA, cont 54317;


• AHMANI ZHEJIANG, CHINA – INDUSTRIAL & COMERCIAL BANK OF CHINA, cont 1208020001100856214;


• WENZHOU N&A FOREING TRADE CORP, CHINA, cont 501201300032005;


• BIRAWI TRADING CO LLC, DUBAI – DUBAI ISLAMIC BANK, cont 01 – 521 – 5576628 – 01.


C. „Conducta“ SC IARA COMIMPEX SRL Bucuresti: A incasat 1.000.000.000 lei, direct de la SC IONAT IMPEX SRL, din suma rambursata nelegal; A incasat, de la aceeasi societate si cu aceeasi provenienta, suma totala de 13.363.000.000 lei, dar fractionata si trecuta mai intii prin alte 12 fantome; A incasat de la „conducta“ SC LIBAROM COMERCIAL SRL Bucuresti, suma de 3.920.000.000 lei; Suma totala de 18.283.000.000 lei a fost schimbata de „conducta“ SC IARA COMIMPEX SRL Bucuresti in valuta, rezultind 541.476 $, externalizata catre:


• BIRAWI TRADING CO LLC, DUBAI – DUBAI ISLAMIC BANK, cont 01 – 521 -5576628 – 01;


• JIANYANG CITY FOREING TRADE CORPORATION, CHINA – BANK OF CHINA, cont 018090300070;


• WENZHOU CHENGBO GOOR SHOES CO LTD – BANK OF CHINA, cont 406018100006558;


• ZHAN JIAN GUO, CHINA – SHANGHAI PUDONG DEVELOPMENT BANK, cont 281147000554;


• NAVIGATION GROUP, EGYPT – CITIBANK, cont 0042528013;


• ABDULLA FATAL, FRANCE – BANQUE SBA, cont 54317;


• M/S FIBRES INTERNATIONAL LTD, NEW YORK, USA – AMERICAN EXPRESS BANK LTD WORLD FINANCIAL CENTER, cont CD – 14000 – 4;


• SUTLEJ INDUSTRIES LTD UNIT RAJSTAN TEXTILE MILLS, INDIA – PUNJAB NATIONAL BANK, cont 130731;


• IWV AGRICULTUIRAL ECONOMY DEVELOPMENT CO LTD, CHINA – BANK OF CHINA, cont 22576008093001;


• ZHEJIANG TEA IMPORT AND EXPORT CO LTD, CHINA – BANK OF CHINA, cont 4518090025488;


• WENZHU LIGHT INDUSTRIAL PRODUCTS CRAFTS IMP & EXP CORP LTD, CHINA – BANK OF CHINA, cont 4018090001580.


Precizare


La intrarea in municipiu, in zona restaurantului Mc Donald’s, persoanele sus-mentionate au fost asteptate de catre Florentin Sargarodschi; potrivit propriilor sustineri, acesta primise dispozitie expresa in acest sens de la inculpatul Genica Boerica, principalul beneficiar al operatiunii. Al Switi A.M.A. Nail, impreuna cu El Tenbedawy M. Khaled si El Araby M. Abdou au fost condusi de catre Sargarodschi la sediul Biroului Notarului Public Papa Eugenia, situat in municipiul Craiova, str. Popa Sapca, bl. B, sc.3, ap.3, jud. Dolj, in vederea indeplinirii formalitatilor necesare pentru infiintarea societatii-fantoma SC IONAT IMPEX SRL.

Exit mobile version