6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRapirea ziaristilor si hatisul din jurul lui Hayssam

Rapirea ziaristilor si hatisul din jurul lui Hayssam

• Afaceristul sustine ca a primit cerere de rascumparare, dar premierul declara ca oficial nu se stie de un astfel de demers • Hayssam are dosare la PNA si Parchetul General, dar anchetele au mers cu viteza melcului sau in directia racului • Circumstante ciudate: afaceristul a fost internat la psihiatrie pentru tentative de suicid si s-a externat in ziua rapirii


Un cunoscut om de afaceri de origine siriana pretinde ca, la mai putin de 14 ore de la disparitia celor trei jurnalisti români aflati in documentare in Bagdad, a fost apelat pentru a i se cere o recompensa de patru milioane de dolari. Afirmatia acestuia este insa pusa la indoiala de directorul „stirilor“ de la Prima TV, Dan Dumitru, care sustine ca afaceristul nu urmareste decit sa-si faca reclama. Premierul Tariceanu a declarat ca oficial nu s-a primit o cerere de rascumparare a jurnalistilor. Surse confidentiale ne-au declarat ca, desi afaceristul face obiectul unor dosare penale instrumentate de procurorii bucuresteni, acesta nu a fost chemat niciodata la audieri, fiind internat in numeroase rinduri pentru probleme de ordin psihic, existind chiar tentative de suicid.


Omar Hayssam, un om de afaceri de origine siriana, prieten cu irakiano-americanul Mohamad Munaf, cel care i-a insotit pe cei trei ziaristi români care au disparut in Irak, a declarat ca a primit, marti dimineata, doua telefoane de la o persoana necunoscuta care i-a cerut patru milioane de dolari drept rascumparare. Mohamad Munaf, cu dubla cetatenie, irakiana si americana, a suportat o parte din costurile deplasarii jurnalistilor Ovidiu Ohanesian (România Libera), Marie-Jeanne Ion si Sorin Dumitru Miscoci (ambii de la Prima TV), a facilitat intilnirile acestora cu oficialii irakieni si le-a fost translator. Potrivit propriilor declaratii, Omar Hayssam a fost sunat de o persoana cu accent irakian, marti dimineata, o data la 9.30 si inca o data la 11.30, care i-a cerut o rascumparare de patru milioane de dolari in schimbul ostaticilor, apoi a anuntat autoritatile române. In legatura cu toate aceste afirmatii, directorul departamentului Stiri de la Prima TV, Dan Dumitru, s-a aratat sceptic, declarind ca nu crede in „povestea“ omului de afaceri Hayssam, care ar vrea sa-si faca reclama pe seama acestui caz. Interpelat de ziaristi, daca, oficial, a fost primita vreo cerere de rascumparare a jurnalistilor rapiti, premierul Calin Popescu Tariceanu a raspuns negativ. „Daca oficial s-ar fi primit, atunci acest lucru ar fi fost facut public“, a spus Tariceanu.


Pe de alta parte, surse din SIE au declarat ca, dupa monitorizare, s-a constatat ca marti Hayssam nu a primit apeluri pe mobil in perioada pe care o invoca.


Parchetele si psihiatria


Omar Hayssam, membru PSD si important om de afaceri in domeniile imobiliar, produse alimentare, prelucrarea lemnului, este cercetat penal in mai multe cauze, dar nu a fost niciodata chemat la audieri, dosarul lui fiind incontinuu pasat de la o institutie la alta. Interpelati telefonic, reprezentanti ai PICCJ sustin ca, anul trecut, a fost trimis Curtii de Apel Bucuresti un dosar in care era cercetat Omar Hayssam. In legatura cu acest lucru, purtatoarea de cuvint a institutiei, Viviana Ciuca, a declarat ca, fiind vorba de macrocriminalitate, Curtea de Apel a retrimis anul acesta dosarul, inregistrat sub numarul 276/DP/2004, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul PICCJ. Solicitindu-li-se din nou detalii despre caz, procurorii directiei confirma existenta unei cauze „de natura economico-financiara savirsite de Omar Hayssam si alte persoane“, despre care nu pot „oferi alte detalii“, din cauza „complexitatii cauzei“.


Un raspuns aproape similar a dat si procurorul general al României, Ilie Botos, care a precizat ca afaceristul este cercetat penal de anul trecut, refuzind sa dea alte amanunte din motive profesionale. In acest caz, surse judiciare au declarat, citate de Mediafax, ca, in luna noiembrie a anului trecut, la sediile firmelor lui Omar Hayssam si ale unui frate al acestuia, fugit din tara cu un milion de dolari, au fost facute descinderi. Anterior, dosarul a fost la Parchetul National Anticoruptie, care a declinat competenta in favoarea PICCJ. Omar Hayssam a fost spitalizat de mai multe ori pentru tulburari afective, fiind internat de mai multe ori la Spitalul de Neuropsihiatrie „Alexandru Obregia“ din Bucuresti, de unde a fost externat chiar in ziua in care cei trei jurnalisti români si partenerul sau, Mohamad Munaf, au fost rapiti la Bagdad.


Surse medicale au apreciat ca Omar Hayssam are un „trecut medical incarcat“, precizind ca el a fost internat din aceleasi motive, in repetate rinduri, in Siria si in Marea Britanie, si ca in dosarul lui sint consemnate mai multe tentative de suicid.


Clanul pesedistilor


Dupa ce, ani de-a rindul, autoritatile române au ignorat complet afacerile româno-sirianului Omar Hayssam, Parchetul General a declansat, in noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2004, perchezitii in lant la sediile de firme si locuintele aflate in proprietatea sirianului si a fratilor sai. Din cele sase imobile perchezitionate, anchetatorii au ridicat o adevarata arhiva de documente false, dar si aparatura de supraveghere si interceptare a convorbirilor, arme de foc, documente si facturi contrafacute, printre care si documente cu stampile ale PSD.


Conform unor surse, ancheta in cazul lui Omar ar fi fost stopata, doua zile mai tirziu, la presiunile facute de Viorel Hrebenciuc. Toleranta fata de Hayssam era explicata de mass-media prin vechea sa legatura, din anii ’91-’92, cu Ristea Priboi si prin prezenta sirianului in delegatiile prezidentiale ale lui Ion Iliescu. Din 1991 pina acum, familia Omar a controlat, direct sau prin interpusi, sute de firme. Multe dintre ele au disparut in ceata, unele dovedindu-se firme-fantoma, dupa ce au tras tepe atit statului, cit si unor firme private. Un exemplu concludent il reprezinta firma Agro City Center Bucuresti, care in anul agricol 2001-2002 ar fi pagubit noua societati private cu peste 24 de miliarde de lei. Unii dintre cei pagubiti au facut plingeri penale in 2002 la Politie sau la Parchet. Surse confidentiale au declarat ca Omar Hayssam ar avea legatura si cu tranzactii ilegale cu pacura, realizate prin filiera firmelor implicate in Rafo, precum si cu Dumitru Sechelariu, prin finul lui Florinel Camara, un alt membru al grupului PSD Bacau, implicat in afaceri suspecte la rafinariile Darmanesti, Carom si Rafo Onesti. Omar Hayssam este cercetat si pentru importul unor masini Hyundai Santamo contrafacute. In anul 2001, autoritatile române au descoperit in trafic sase autoturisme Hyundai Santamo 203 S, cu seriile de caroserii falsificate. Ulterior, anchetatorii au aflat ca aceste masini ar face parte dintr-un lot de 67 de masini Hyundai, aduse printr-o firma controlata de Omar Hayssam. Fratii lui Hayssam, suspectati ca au semnat documente false si cecuri fara acoperire, au facut transferuri bancare suspecte sau au „exportat“ zeci de milioane de dolari, au parasit deja România. Impotriva celor trei frati Omar s-au adunat, de-a lungul anilor, sute de plingeri penale de la parteneri de afaceri care sustin ca au fost inselati.


Imperiul Omar


Familia Omar are o paleta larga de activitati comerciale si de productie pe teritoriul României: exploatari forestiere si prelucrare a lemnului, export de produse siderurgice, componente electronice, fibre sintetice, imbutelierea apelor minerale si a bauturilor racoritoare, activitati in industria alimentara, in constructii, transporturi, comert auto (dealer Daewoo Automobile), afaceri petroliere, afaceri cu cereale, silozuri, masini agricole, producerea si industrializarea produselor agricole si multe altele. Padurile de pe vaile Nehoiu si Trotusului au ajuns in fabricile familiei Omar si de acolo au luat calea exportului. In aceste zone au loc frecvent inundatii si alunecari de terenuri cauzate de defrisarile masive.


Elementele-cheie: gestionarea timpului si alegerea intermediarilor


Fostul comandant sef al unitatilor antiteroriste franceze GIGN (Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale), Philippe LeGorjus, a afirmat, pentru Radio Delta RFI, ca greselile fundamentale in eliberarea ostaticilor din miinile rapitorilor sint proasta gestionare a timpului si alegerea intermediarilor. De asemenea, potrivit aceleiasi surse, exista mai multe formule de rapire, una in care grupuri implicate in conflicte impotriva fortelor de coalitie incearca sa isi aleaga tinte, „adica ostatici care sa poata fi schimbati pe ceva“, si o alta in care grupuri de drept comun incearca sa revinda ostaticii catre organizatii cu preocupari politice. „Cred ca o data ce a avut loc rapirea, e vorba de un parcurs foarte complex in care sint foarte importanti mai multi factori – ONG, grupuri religioase, serviciile secrete cind au agenti in zona, ceea ce nu se intimpla cu toate tarile. Dar ajutorul autoritatilor trebuie sa fie foarte discret“, a conchis LeGorjus. Surse confidentiale au declarat ca miercuri, in jurul prinzului, a fost trimis la Bagdad negociatorul Ayman Asha. Avionul la bordul caruia se afla cel care va negocia situatia jurnalistilor români disparuti in Irak a plecat de pe Aeroportul „Henri Coanda“ spre  Aman, urmind ca de acolo Ayman sa se indrepte spre capitala irakiana. Ayman este un personaj necunoscut chiar si pentru comunitatea araba de la Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS