10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAccidentele de munca sint mai atent supravegheate

Accidentele de munca sint mai atent supravegheate

La 1 ianuarie 2005 a luat fiinta Directia de Accidente de Munca si Boli Profesionale (DAMBP), care se afla in subordinea Casei Judetene de Pensii Dolj. Aceasta se ocupa de categoria accidentelor care duc la pierderea capacitatii de munca, accidentele de munca mortale raminind in continuare de competenta Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj. „Directia noastra a inceput sa functioneze conform Ordonantei nr. 129/2004. Scopul ei este acela de a preveni accidentele de munca. Din acest motiv avem nevoie de personal competent. Cu ajutorul fondurilor PHARE, specialisti francezi in domeniu organizeaza cursuri de formare profesionala. La nivelul tarii, 80 de persoane urmeaza sa fie absolvente“, a precizat Barbu Balteanu, consilier superior la DAMBP Craiova.


Angajatorul este obligat sa plateasca asigurarile de munca si boli profesionale


Conform legislatiei in vigoare, fiecare angajator este obligat sa achite asigurarile de munca si boli profesionale pentru toti angajatii incadrati cu contract de munca individual. Aceasta taxa de risc este intre 0,5% si 3,033%, in functie de activitatea pe care o desfasoara angajatorul, si se aplica la fondul de salarii brute realizat in luna respectiva. Detaliile pot fi gasite in Anexa nr. 4 din MO nr. 5/2005 sau pe dischetele de la DAMBP. Daca desfasoara mai multe activitati, agentul economic va plati tariful corespunzator activitatii de baza, respectiv activitatii in care are cei mai multi angajati. La rindul lor, angajatii sint obligati prin lege sa respecte toate normele de securitate a muncii la locul in care isi desfasoara activitatea.


In cazul in care are loc un accident, responsabilii cu protectia muncii de la societatea in cauza trebuie sa anunte evenimentul atit la ITM, cit si la DAMBP. Deplasarea la fata locului se va face in functie de natura accidentului. Daca este vorba de pierderea capacitatii de munca si daca agentul economic a platit asigurarea, spitalizarea si recuperarea sint suportate de Casa Judeteana de Pensii. In caz contrar, responsabil este angajatorul. De asemenea, cei care vor realiza cercetarea imprejurarilor in care a avut loc accidentul sint responsabilii cu protectia muncii, care apoi vor inainta dosarul la DAMBP pentru a fi avizat si a obtine inlesnirile necesare.


„Este vorba de o munca foarte dificila si din acest motiv am decis sa colaboram permanent cu ITM. Astfel, cunoastem cu exactitate, in orice moment, evenimentele din aceasta categorie care s-au petrecut pe intreg teritoriul judetului. De la inceputul anului au fost inregistrate zece accidente. Pentru a fi in legalitate, angajatorii trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere pe discheta si pe suport de hirtie la directia noastra, pe strada Fratii Buzesti nr. 39. Modelul poate fi luat de la noi sau de pe site-ul CJP. In conformitate cu noile modificari, aceste declaratii se depun o singura data pe an, exceptie facind cazul in care se schimba activitatea de baza a societatii. Cea mai mare parte a agentilor economici din Dolj si-au indeplinit obligatile ce le revin“, a precizat Barbu Balteanu. In cursul acestui an, o data cu dezvoltarea directiei, aceasta urmeaza sa se ocupe de mai multe aspecte ale activitatii de protectie a muncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS