Acasă Local Dolj Finantele doljene vor executa firmele cu datorii mai mari de un miliard...

Finantele doljene vor executa firmele cu datorii mai mari de un miliard de lei

20% dintre microintreprinderi au ales sa plateasca impozitul de 16% pe profit, pe care il considera mai avantajos decit impozitul pe venituri de 3%


Finantele doljene au emotii. Dupa centralizarea de la sfirsitul lunii februarie, DGFP va sti cu siguranta daca aplicarea cotei unice asupra veniturilor si impozitului pe profit va lasa o gaura consistenta in bugetul de stat sau, din contra, noile stimulente fiscale ii vor determina pe patronii din Dolj sa-si plateasca darile catre stat. Surse din cadrul DGFP Dolj au declarat ca o situatie clara a incasarilor la buget va fi definitivata la sfirsitul lunii februarie, luind in calcul impozitele aferente lunii ianuarie. Pentru a impulsiona colectarea darilor catre buget, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si-a trimis doi reprezentanti care, spera autoritatile, vor da un imbold functionarilor de la Finante sa colecteze cit mai multi bani.


Demersul autoritatilor de la Bucuresti are o singura explicatie, si anume teama ca relaxarea fiscala pusa in aplicare sa nu creeze derapaje financiare. Si motive exista din plin. Numai in Dolj, 8.000 de societati, adica aproape jumatate dintre firmele inregistrate la Finante si care desfasoara activitate comerciala, au datorii restante la bugetul de stat si la fondurile de contributii sociale, lucru care a determinat conducerea DGFP Dolj sa treaca la executarea silita a acestora. Mai intii, Finantele vor trimite instiintari si somatii de plata, ulterior trecind la sechestrarea bunurilor si la valorificarea acestora.


Firmele din Dolj cer TVA mai putin


Pentru firmele doljene se anunta vremuri grele, deoarece si functionarii din Finante sint la rindul lor presati de autoritatile de la Bucuresti sa recupereze la buget sume de bani cit mai mari. Surse autorizate din Finante au declarat ca orice agent economic care are datorii mai mari de un miliard de lei „va da examen“ cu fiscul doljean. Campania de colectare a inceput chiar de la inceputul anului, in ianuarie Finantele recuperind la bugetul de stat peste 45 de miliarde de lei, in urma controalelor efectuate. In aceeasi luna, DGFP a strins la bugetul de stat alte 339 de miliarde de lei si ca urmare a scaderii rambursarii taxei pe valoarea adaugata, cererile incadrindu-se in limite rezonabile. Conform spuselor oficialilor din Finantele doljene, sint putine firmele care au depus in ianuarie cereri de rambursare de TVA mai mari de un miliard de lei, situatie pe care acestia o considera mai apropiata de realitatea din mediul economic doljean.


Dilema microintreprinderilor doljene


Modificarile fiscale de la inceputul anului au determinat microintreprinderile doljene sa-si reconsidere pozitia si sa treaca de la impozitul pe venituri la plata impozitului pe profit. Pina in prezent, aproximativ 20% din numarul total al acestora au ales cea de-a doua varianta, din considerente care tin de profitabilitatea afacerii, termenul-limita expirind pe 31 ianuarie. Cresterea impozitului pe venituri de la 1,5% la 3% a fost considerata impovaratoare pentru o cincime din microintreprinderile din Dolj, care au preferat sa treaca la plata impozitului pe profit de 16%. Conform oficialilor din Finante, schimbarea de atitudine s-a produs in rindul firmelor care au cheltuieli mai mari, in felul acesta putind sa beneficieze de deduceri si amortizari inexistente in cazul impozitului pe cifra de afaceri. La acestea se adauga firmele care nu s-au mai incadrat in profilul microintreprinderilor, adica maxim cinci angajati si o cifra de afaceri de cel mult o suta de mii de euro pe an. Cum va afecta acest lucru colectarea la buget a impozitelor o vor constata Finantele de-a lungul anului, mai ales la sfirsitul lunii aprilie, cind DGFP va centraliza impozitul pe profit trimestrial platit de firme.

Exit mobile version