10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal100 de posturi de functionari publici au disparut

100 de posturi de functionari publici au disparut

Craiovenii care sperau sa fie angajatii Primariei Craiova din februarie isi pot lua gindul de la un post in subordinea lui Antonie Solomon. Decizia nu apartine municipalitatii, ci guvernului care a adoptat Ordonanta nr. 9/2005, publicata in MO nr. 97/2005. Pe baza noului act, locurile vacante nu mai exista, dar, in schimb se acorda o crestere a salariilor functionarilor publici. In art. 14 se stipuleaza ca „la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante se suspenda ocuparea prin concurs a posturilor vacante din statul de functii la data de 31 decembrie 2004“. Vestea i-a luat prin surprindere atit pe angajatii primariei, cit si pe cei care sperau ca vor avea un loc de munca in aceasta institutie. Dupa ce la inceputul anului, oamenii se calcasera in picioare pentru a face rost de tematica si biografia fiecarui post, acestia se vad obligati sa renunte, cu o zi inainte de sustinerea concursului. Din cauza numarului mare de candidati, se vehiculase chiar ideea organizarii examenului intr-o sala din afara primariei. Planurile le-au fost date peste peste cap de noile reglementari legislative. Pentru cele 32 de posturi vacante oferite in luna februarie, isi depusesera dosarele pina ieri 215 persoane. Cele mai cautate posturi au fost cele de economist debutant, unde pentru un singur post candidau 34 de persoane. Acesta a fost urmat de cel de referent debutant operator calculatoare – 51 de craioveni, consilier juridic debutant – 50 de inscrieri. Desi salariile de incadrare ale acestora depaseau cu putin salariul minim pe economie, craiovenii s-au ingramadit sa isi depuna dosarele.


Zece miliarde de lei vor fi redirectionate


Singurele posturi care vor fi totusi ocupate sint cele unice, devenite vacante. Reprezentantii municipalitatii inca nu au stabilit care sint acestea. Numarul lor trebuie insa aflat cit mai curind, deoarece primarul este obligat ca in termen de sapte zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial sa comunice Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei numarul de posturi de functionari publici sau personal contractual, vacante la 31 decembrie 2004, dar si numarul de posturi unice vacante. Primarul Antonie Solomon a declarat pentru GdS ca nu i se pare normala o asemenea decizie, insa o va respecta.


„Ne-a mai adus o bucurie guvernul Tariceanu. Eu doream sa ii implic si pe tineri in administratia locala, insa nu s-a putut. In acest scop, consilierii locali au adoptat si noua organigrama, care cuprindea 100 de locuri, dar si sumele necesare pentru plata salariilor“, a precizat Solomon.


Cele aproximativ zece miliarde de lei care urma sa fie folosite de la bugetul local pentru anul 2005 vor fi redirectionate, deoarece suma trebuie cheltuita pina la 31 decembrie 2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS