21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalReparatii cu bolnavii in saloane la Spitalul de Urgenta Craiova

Reparatii cu bolnavii in saloane la Spitalul de Urgenta Craiova

Directorul Spitalului de Urgenta Craiova si sefii mai multor clinici din cadrul acestui spital au fost sanctionati de Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj pentru ca au permis efectuarea unor lucrari de reparatii fara sa mute bolnavii din clinici.


O echipa de inspectori din cadrul DSP Dolj (departament cunoscut pe vremuri sub denumirea de SANEPID) s-a prezentat ieri-dimineata la Spitalul de Urgenta Craiova pentru a verifica o sesizare din partea presei, privind conditiile in care se desfasoara activitatea in cadrul mai multor clinici din spital in care se efectueaza lucrari de reparatii. Concret, se reclama faptul ca se inlocuiesc ferestre, se zugravesc si se faianteaza saloanele cu bolnavii inauntru.


Ziaristii, tapi ispasitori pentru ca au dat in vileag neregulile


Dupa sosirea inspectorilor DSP, conducerea Spitalului de Urgenta a gasit de cuviinta sa-i pedepseasca pe ziaristi, ca doar din cauza lor se trezise cu SANEPID-ul pe cap, si a interzis accesul in unitate tuturor reprezentantilor mass-media, indiferent ca era vorba de audio-vizual sau presa scrisa, pe motiv ca nu au acreditari. Cu alte cuvinte, reprezentantii Spitalului de Urgenta Craiova si-au adus aminte, dupa aproape o luna, ca ziaristii autohtoni tropaiau zilnic pe coridoarele spitalului fara acreditare si abia acum s-au gindit sa ia masuri. Singurul motiv invocat a fost acela ca „trebuia o data sa se intre in legalitate“. Abia dupa trei ore de asteptare pe holul administratiei unitatii sanitare – moment care a coincis dubios cu plecarea inspectorilor sanitari care efectuasera controlul – ziaristii au primit acreditarile solicitate.


Si, pentru ca ziaristii sa stie exact care vor fi de acum incolo relatiile cu spitalul, au primit si o anexa la acreditare cu un paragraf din regulamentul de ordine interioara al institutiei, in care era specificat faptul ca ziaristul nu are voie in institutie decit insotit de purtatorul de cuvint si doar acolo unde vrea conducerea spitalului, care „va nominaliza in mod explicit locurile in care se poate filma sau persoanele carora li se pot lua interviuri“. Mai rau ca pe vremea lui Ceausescu, cind ziaristul trebuia sa redea doar ceea ce i se arata, urmind pas cu pas indicatiile.


„Nu s-au efectuat lucrari cu bolnavii in salon“


Respectind intru totul noul ordin privind relatia cu ziaristii, reprezentantii clinicilor din Maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova au acceptat sa dea informatii presei doar in prezenta purtatorului de cuvint, care trebuia sa supravegheze indeaproape ziaristii, in caz ca vreunul dintre ei ar fi avut curiozitatea sa-si bage nasul in cine stie ce cotloane neoficiale ale sectiilor.


Prof. dr. Mihai Georgescu-Braila (Clinica II Obstetrica – Ginecologie), prof. dr. Nicolae Cernea (Clinica I Obstetrica – Ginecologie), prof. dr. Nicolae Rica (Clinica I de Obstetrica – Ginecologie) si dr. Elena Coleta (Clinica de Neonatologie) au recunoscut ca lucrarile de reparatii din Maternitate se desfasoara concomitent cu activitatea medicala, dar au sustinut ca bolnavii nu au fost in nici un fel afectati de acest lucru. „Cu exceptia zgomotelor si a unei tevi de incalzire care s-a spart intr-unul din saloane, din motive care nu tin de medici – doar se stie ca instalatia de incalzire este veche din 1970, cind s-a dat in functiune spitalul – nu cred ca se poate spune ca a fost perturbata activitatea in clinici. Trebuie precizat ca bolnavii au fost mutati in momentul in care s-au inceput lucrarile in salonul in care erau internati. Nu s-au efectuat lucrari cu bolnavii in salon“, a declarat prof. dr. Nicolae Cernea. In privinta celorlalte probleme semnalate – aglomeratia din saloane si accesul fara restrictii al rudelor bolnavilor in clinici – medicii au spus ca sint reale, clinicile fiind ocupate cu pacienti in proportie de aproape 80%, dar ca nu au putut refuza pacientii, in majoritatea cazurilor fiind vorba de nasteri care sint considerate urgente.


Sesizarile erau intemeiate


Inspectorii Directiei de Sanatate Publica Dolj au facut controalele de rigoare in clinicile in care se efectuau lucrari (Maternitatea – cu exceptia compartimentelor de ginecologie, si Clinica de Urologie), apoi nu au avut nici un fel de reticente in a oferi informatii ziaristilor in legatura cu verificarile efectuate. Directoarea adjuncta a DSP Dolj, dr. Dolores Tatar, a sustinut ca nu a fost informata de lucrarile de reparatii incepute la Spitalul de Urgenta Craiova: „Nu ne-a anuntat nimeni ca se fac lucrari in clinicile respective, or, normal ar fi fost sa stim si noi“. Concluziile acestui control au fost comunicate si Ministerului Sanatatii, cu propunerile de sanctionare a persoanelor gasite vinovate.


Potrivit dr. Emilia Cornea, seful Inspectiei Sanitare din cadrul DSP Dolj, controalele au aratat ca sesizarile erau intemeiate: „S-a constatat efectuarea lucrarilor de reparatii si igienizari concomitent cu desfasurarea activitatilor medicale de profil, nerespectindu-se astfel prevederile Ordinului MS nr.185/2003 (pentru aprobarea normelor tehnice privind asigurarea curateniei, dezinfectiei, efectuarea sterilizarii si pastrarea sterilitatii obiectelor si materialelor sanitare) si Ordinului MS nr. 994/2004 (de aprobare a normelor de supraveghere si control al infectiilor nozocomiale in unitatile sanitare), supraaglomerarea saloanelor si prezenta permanenta a vizitatorilor in incinta clinicilor respective“.


Mai multi vinovati, in frunte cu directorul


In urma controlului la Spitalul de Urgenta, inspectorii sanitari au propus suspendarea temporara a activitatii in compartimentele de obstetrica din cadrul ambelor clinici de Obstetrica-Ginecologie, precum si la clinicile de Neonatologie si Urologie, incepind din 26.01.2005 si pina la intrarea in legalitate. Pe perioada suspendarii temporare, in aceste clinici se vor interna numai cazurile de urgenta, care nu suporta transportarea la o alta unitate sanitara de profil, restul cazurilor de obstetrica urmind sa fie indrumate catre maternitatea Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ Craiova. Totodata, au fost dispuse masuri impotriva celor vinovati: directorul general, sefii de clinici si epidemiologul spitalului. „S-au luat masuri in vederea sanctionarii contraventionale a medicilor-sefi si a asistentilor-sefi din clinicile controlate. S-a propus, de asemenea, sanctionarea administrativa de catre conducerea Spitalului de Urgenta Craiova a medicului epidemiolog din cadrul SPCIN (Sectia Prevenire-Combatere a Infectiilor Nozocomiale – n.r.), dr. Tatiana Iota, pentru nerespectarea prevederilor Ordinului MS nr. 994/2004, si sanctionarea contraventionala a directorului executiv al Spitalului de Urgenta, dr. Florin Petrescu, pentru nerespectarea recomandarilor prescrise de DSP Dolj privind prevederile legislatiei in vigoare“, a mai spus dr. Emilia Cornea. DSP Dolj urmeaza sa stabileasca in cursul zilelor urmatoare si cuantumul amenzilor care urmeaza sa fie aplicate celor vinovati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU