Acasă Local Tatal fetei ucise, obligat sa plateasca cheltuieli de judecata familiei criminalului

Tatal fetei ucise, obligat sa plateasca cheltuieli de judecata familiei criminalului

O crima de o cruzime incredibila se petrecea in primavara anului 2000. In plina strada, in fata Liceului „Henri Coanda“ din Craiova, eleva Mihaela Liloiu, din Valea Stanciului, a fost ucisa de consateanul ei, Ion Jalia, sub privirile ingrozite a doi colegi. Criminalul care a strapuns trupul fetei cu 31 de lovituri de cutit a fost condamnat de Tribunalul Dolj la detentie pe viata. Considerind pedeapsa prea mare, judecatorii Curtii de Apel Brasov au dat dovada de blindete, micsorind-o la doar 25 de ani de inchisoare, hotarire ramasa definitiva si irevocabila. Aflat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, ucigasul fetei a incercat tot felul de tertipuri pentru a iesi din inchisoare. Dind dovada de un tupeu fantastic, Ion Jalia a ajuns sa-l poarte prin salile de judecata pe tatal fetei ucise de el, acuzindu-l de… insulta si calomnie. Mai nou, parintele Mihaelei Liloiu lupta acum in justitie cu familia criminalului, pentru a obtine daunele morale si materiale la care are dreptul.


Pe 25 martie se vor implini cinci ani de cind eleva Mihaela Liloiu, de 18 ani, a fost victima unei crime abominabile. Ion Jalia, consateanul ei din Valea Stanciului – Dolj, a oprit-o in fata Liceului „Henri Coanda“ din Craiova si, sub privirile inmarmurite a doi colegi de-ai ei, a ucis-o in plina strada cu 31 de lovituri de cutit. Condamnat definitiv de Curtea de Apel Brasov la 25 de ani de inchisoare, desi instantele doljene il sanctionasera cu detentie pe viata, Ion Jalia a incercat tot posibilul pentru a iesi din inchisoare, dar si pentru a scapa de despagubirile la care instanta l-a obligat catre familia fetei pe care a ucis-o.


„Sarmanii“ parinti, bogatasi in toata regula


O prima tentativa de a scapa de pedeapsa a avut-o Ion Jalia in decembrie 2002, cind a solicitat Tribunalului Dolj intreruperea executarii pedepsei, pentru a-si ajuta parintii amariti si neputinciosi. Tribunalul a respins aceasta solicitare a criminalului. Era, de fapt, de asteptat, ancheta sociala efectuata de Primaria Valea Stanciului aratind clar cit de „sarmani“ sint parintii lui. Paul si Maria Jalia nu erau asa bogati cum se asteptau angajatii primariei. Ci mult mai bogati.


Posedau un intreg parc de masini agricole: tractor, semanatoare, plug, remorca, discuitoare, basca o imensa combina si o Dacia Break nou-nouta. Toate, proprietatea familiei Jalia, necesare pentru a lucra nu doar terenul personal – vreo cinci hectare retrocedate, plus alte zece hectare cumparate – ci si pe la consateni, pe bani grei. Bani care se adauga pensiei de citeva milioane a lui Paul Jalia, si altor citeva sute de mii primite drept pensie de sotia lui pentru activitatile prestate la CAP.


„Sarmanii“ parinti ai criminalului locuiesc intr-o casa cu cinci camere, plus bucatarie si hol, toate mobilate. In curtea din spatele casei, alte acareturi: o magazie cu patru incaperi, aducind mai degraba cu un hangar, in jurul careia misunau – la data anchetei sociale – vreo 40 de curci, 60 de giste, 15 oi si „doar“ sapte porci. Cit despre starea lor de sanatate, cei doi batrini sustineau ba ca sufera de inima, ba de ficat, ba de reumatism, insa nu au putut prezenta nici un document doveditor in acest sens.


Insulta si calomnie: „Mi-a spus ca sint un criminal“


Ucigasul Ion Jalia a avut apoi o noua idee, al carei efect imediat a fost plimbarea lui pe la procese, pe cheltuiala Penitenciarului de Maxima Siguranta Craiova, dar si un dosar in plus pe capul judecatorilor. Criminalul l-a chemat in judecata pe Constantin Liloiu, nimeni altul decit tatal fetei pe care a ucis-o cu bestialitate, acuzindu-l de… insulta si calomnie.


Redam din continutul plingerii adresate Judecatoriei Craiova de Ion Jalia: „Numitul Liloiu Constantin a venit in sala de sedinte, unde s-a judecat cauza privind intreruperea executarii pedepsei cu inchisoarea, unde – fara ca el sa fie citat si fara vreo calitate procesuala – cind m-a vazut ca intru in sala, a inceput fara nici un motiv sa-mi aduca injurii si insulte, calomnii grave care nu pot fi reproduse pe hirtie. De asemenea, m-a amenintat cu moartea, spunindu-mi ca sint un criminal atit eu, cit si familia mea, ca imi va distruge el familia. (…) In drept, solicit inceperea procesului penal impotriva piritului Liloiu Constantin, pe care il acuz de savirsirea infractiunilor prevazute de art. 205 si 206 Cod Penal, intrucit afirmatiile calomnioase ale piritului au adus atingere grava onoarei familiei mele, iar eu am fost dispretuit in public“.


„As dori sa fiu lasat in pace“


Constantin Liloiu, cel acuzat ca l-ar fi calomniat pe criminalul Ion Jalia, sustinea ca acuzatiile sint total nefondate: „Totul a fost o inscenare. Instanta la Judecatoria Craiova ar putea sa faca o adresa la Tribunalul Dolj, pentru a afla care este adevarul. Cit despre cei doi martori, acestia sint verisori cu criminalul si nici macar nu au fost in sala pe 9 decembrie, la tribunal, atunci cind s-a judecat cererea de intrerupere a pedepsei formulata de Ion Jalia. Sint un om tare necajit si as dori ca sa fiu lasat in pace de aceasta familie Jalia, iar criminalul ar trebui sa stea in inchisoare si sa-si faca pedeapsa“.


Tatal Mihaelei Liloiu considera ca pedeapsa pe care a primit-o Ion Jalia este oricum prea mica pentru fapta savirsita: „In oricare alta tara, un asemenea criminal ar fi sfirsit pe scaunul electric. La noi, daca ai bani, poti sa scapi oricind de inchisoare. De aia, la relatiile si banii pe care-i are nu m-as mira ca, miine-poimiine, sa se intoarca acasa. Fiindca el are o gramada de drepturi, chiar si acolo, in inchisoare. Dar fata mea nu avea si ea dreptul sa traiasca?“.


200 de milioane pentru o viata de om


Tatal fetei de 18 ani ucisa de Ion Jalia nu are insa parte de liniste. Familia Liloiu mai asteapta ca parintii criminalului sa-i achite, conform hotaririi judecatoresti, cele 80 de milioane despagubiri materiale, plus alte 200 de milioane daune morale. In acest timp, se zbat intr-o crunta saracie, neavind ce sa puna pe masa. N-au bani nici macar de piine.


Familia lui Ion Jalia insa nici nu se gindeste sa achite despagubirile la care a fost obligat, de fapt, fiul lor, in urma abominabilei crime comise. Avind sechestru pus pe bunuri, Paul Jalia – tatal criminalului – a formulat contestatie la executare, prin care a cerut ridicarea sechestrului, intrucit bunurile sechestrate sint ale lui, nu ale fiului obligat sa plateasca daunele. Contestatia a facut obiectul dosarului civil nr.1234/2003, care a fost pe rolul Judecatoriei Segarcea.


In fata judecatorilor, Paul Jalia a aratat ca o parte din bunurile sechestrate – un tractor U 650, un plug, un disc si o semanatoare – au fost achizitionate pe numele lui, de la consateanul Viorel Baluta, cum tot pe numele lui a cumparat o grapa cu disc de la MAT SA. Mai mult, judecatorii din Segarcea au ajuns la concluzia ca ucigasul Ion Jalia nici nu gospodarea impreuna cu parintii lui, ci locuia la Craiova, unde avea serviciu. In aceste conditii, judecatorii au considerat ca trebuie ridicat sechestrul de pe bunuri, intrucit acestea nu-i apartin lui Ion Jalia, ci tatalui sau, Paul Jalia. Ca si cind n-ar fi fost suficient, Judecatoria Segarcea, prin sentinta civila nr.150/2004, a considerat necesar sa-l oblige pe Constantin Liloiu, tatal fetei ucise, la plata sumei de 1.087.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata catre Paul Jalia, tatal criminalului.


Procesul civil pentru despagubirile pe care trebuie sa le plateasca criminalul catre familia fetei pe care a ucis-o continua acum la Curtea de Apel Craiova.

Exit mobile version