10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPUR Dolj, obligat sa faca politica guvernului Tariceanu

PUR Dolj, obligat sa faca politica guvernului Tariceanu

La nivel local, PUR este aliat cu PSD si UDMR, desi participa la guvernare


Administratia doljeana a primit ieri insarcinare din partea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) ca in maximum o saptamina sa ia masurile necesare pentru punerea in aplicare la nivel local a programului de guvernare. In consecinta, fie ca vor sau nu, partidele care isi impart fotoliile de alesi locali trebuie sa faca politica guvernului Tariceanu. Dupa cum se stie, din punct de vedere politic, situatia din Dolj este putin mai „delicata“. PUR, care la nivel central participa la guvernare, a incheiat dupa alegerile locale din iunie 2004 un protocol de colaborare si sustinere reciproca cu un partid care in prezent se afla in opozitie, PSD. La care se adauga PRM. Cum vor vota hotaririle locale consilierii PUR de la Dolj ramine de vazut in proxima sedinta a CJ Dolj. Pina atunci insa, presedintele PUR Dolj, Constantin Dascalu, care a obtinut cu sprijinul PSD si PRM functia de vicepresedinte al CJ, invoca o datorie de onoare fata de aceste partide, sustinind ca respecta protocolul incheiat. Domnia sa s-a declarat foarte deranjat de un articol din GdS din urma cu o saptamina care relata situatia de fapt a PUR Dolj: „cu fundul in doua luntre“, aratind ca sustine actuala opozitie politica din parlament, desi se afla la guvernare.


Scuza umanistilor doljeni


Dascalu sustine ca are libertate din partea presedintelui Dan Voiculescu sa respecte intelegerile politice, insa nu a reusit sa explice cum va sustine in acest fel programul de guvernare, din moment ce este de presupus ca, din principiu, consilierii PRM si cei ai PSD vor respinge unele masuri luate de guvern sau, cel putin, le vor boicota. Acestea in conditiile in care cele patru partide care participa la guvernare (PNL, PD, PUR si UDMR) intentioneaza sa semneze un acord de colaborare in perioada urmatoare, cu directii precise, probabil si in ceea ce priveste sustinerea la nivel local. La rindul sau, unul dintre cei mai activi consilieri ai PD in CJ, Gelu Visan, a spus ca PUR nu are dreptul sa faca politica dubla si ca trebuie ca in cel mai scurt timp sa decida unitar de partea cui este. „PUR are un protocol cu Alianta D.A. PNL-PD privind participarea la guvernare. In nici o tara democratica din lume un partid nu poate fi si la putere, si in opozitie. Trebuie sa se hotarasca o data, pentru ca aceeasi alianta politica trebuie sa fie si la nivel central, si in consiliile judetene si locale“, a declarat Visan. Trebuie precizat ca in ceea ce priveste CJ Dolj, PRM si PSD detin majoritatea si fara PUR (PSD are 17 consilieri, iar PRM – 3), in timp ce PNL, PD si PUR ar aduna 17 voturi. Probabil din acest punct de vedere Constantin Dascalu se pune la adapost de politica duplicitara a partidului, putind argumenta la nevoie ca oricum votul consilierilor PUR nu conta.


Este suficient insa ca la unele sedinte sa absenteze citiva dintre consilierii majoritari, pentru ca PUR sa decida unele hotariri pe muchie de cutit, caz in care si organizatia condusa de Dascalu sa-si asume responsabilitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS