13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljHotul a luat aurul, dar a uitat banii

Hotul a luat aurul, dar a uitat banii

• Mormintul unui tinar din etnia roma, decedat in urma cu doua saptamini, a fost profanat de persoane necunoscute in noaptea de vineri spre simbata • Hotii i-au furat mortului lantisorul de la git si bratara de la mina, ambele din aur, dar au omis sa-l caute si prin buzunare, unde avea mai mult de 15 milioane de lei


Etnicii romi din comuna doljeana Cosoveni au fost cuprinsi de furie simbata dimineata, cind au aflat ca mormintul unui consatean al lor a fost profanat. S-au adunat cu mic cu mare in fata cimitirului din localitate ca sa le arate politistilor distrugerile facute de persoane necunoscute in noaptea de vineri spre simbata.


Profanatorii s-au dovedit niste fraieri


Sprincenatu Catalin Ceanghir, de 24 de ani, unul dintre cei mai bogati romi din Cosoveni, a murit in urma unei boli de plamini, lasind in urma o sotie tinara si patru copii. Tinarul a fost inmormintat cu mare fast, cu doua saptamini in urma, in cimitirul din localitate, intr-un mormint construit chiar linga intrare.


Simbata dimineata, femeia care a venit la tamiiat a gasit mormintul deschis. Una dintre placile de beton care acopereau sicriul era sparta si inlaturata, iar sicriul era intredeschis. Femeia a dat fuga la rudele defunctului, care au anuntat imediat politia.


Politistii au incercat mai intii sa stabileasca ce bunuri de valoare avea asupra lui defunctul, pentru a stabili ce a disparut. „Avea noua milioane de lei, bani pusi de mine, in buzunarul interior al hainei, plus alti bani pe care i-au mai pus romii din sat, ca asa e obiceiul pe la noi. Mai avea o bratara de aur la mina stinga, un lant de aur la git“, spunea Mihai Ceanghir, bunicul mortului.


De fata cu rudele, un criminalist de la Inspectoratul de Politie al Judetului Dolj a dat capacul sicriului intr-o parte si a procedat la perchezitionarea mortului. Singurele bunuri disparute erau lantisorul si bratara de aur. Buzunarele mortului erau, in schimb, doldora de bani, ceea ce dovedea ca hotii s-au chinuit sa-i scoata doar bijuteriile, nestiind de banii aflati asupra defunctului, pe care ii puteau scoate mult mai lesne.


„Nu cred ca erau de-ai nostri, ca ar fi luat si banii“


Politia a inceput cercetarile, pentru a-i identifica pe profanatorii mormintului lui Sprincenatu. „Este clar ca mormintul a fost profanat si facem in continuare cercetari pentru a stabili cu certitudine ce a disparut si pentru a-i identifica pe autorii faptei“, a declarat agentul-sef Costel Tartaleanu, ajutorul sefului de post din comuna Cosoveni. Oamenii legii nu au insa prea multe piste. „Nu stiu cine o fi fost, nu banuiesc pe nimeni, ca noi n-aveam dusmani. Da’ nu cred ca erau de-ai nostri, ca ar fi luat si banii, cred ca era un hot“, mentioneaza Mihai Ceanghir. Daca vor fi prinsi, profanatorii mormintului risca nu doar inchisoarea de la trei luni la trei ani, ci si sa fie linsati de comunitatea romilor din localitate.


Romii din Cosoveni s-au plins ca nu exista paza si nici iluminat public la cimitir, desi se afla in vecinatatea primariei din localitate. Dupa ce politia si-a terminat cercetarile, sicriul de 22 de milioane de lei al lui Sprincenatu Catalin Ceanghir a fost batut la loc in cuie, iar deasupra lui a fost turnata o alta placa de beton.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII