12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO epidemie de hepatita ar putea izbucni oricind

O epidemie de hepatita ar putea izbucni oricind

Numarul cazurilor de hepatita este in continua crestere in judetul Dolj, potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP). Pe parcursul anului 2004 au fost inregistrate 302 cazuri de hepatita A, cu o crestere mai mare in perioada toamna-iarna, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in lunile noiembrie si decembrie, dupa inceperea scolii, in colectivitatile de elevi. Cum mediul urban concentreaza cel mai mare numar de astfel de colectivitati, nu este de mirare ca 80% dintre cazuri s-au inregistrat in orase.

Intr-un clasament oficial furnizat de reprezentantii Compartimentului de boli transmisibile din cadrul DSP Dolj, pe primul loc se afla Scoala nr.16 din Craiova, unde, de la inceputul anului de invatamint, s-au inregistrat 13 cazuri de hepatita A. Un numar mare de imbolnaviri s-a inregistrat in mai multe unitati de invatamint din Craiova, inclusiv in gradinite.

Reprezentantii DSP Dolj sustin insa ca nu poate fi vorba de o epidemie, dar ar putea fi, daca nu se da importanta cuvenita igienei corporale. In cazul hepatitei de tip A, cunoscuta si sub denumirea de „boala miinilor murdare“, simpla spalare a miinilor cu apa si sapun este o metoda sigura de prevenire a imbolnavirii, pe care parintii, educatoarele si invatatoarele ar trebui sa o cunoasca si sa o impuna copiilor.

Responsabilii DSP sustin ca o epidemie de hepatita nu s-a mai inregistrat de mult timp in judetul Dolj si ca ultima oara cind s-a constatat o incidenta crescuta a cazurilor de hepatita – fara a fi vorba insa de epidemie – a fost in anul 2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS